• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

2.0tdi rozbiegl się i nierówno pracuje

Piotr_skc

SuperMechanior
Punktów
74
Miasto
Skierniewice
Jak w temacie
Świeży problem. Rozbiegl się silnik na 10s na ponad 5 tys przez puszczając turbo. Teraz nierówno pracuje. Błędy od klapek się pojawiły więc zdjąłem kolektor ssący ale wygląda to ok. Jak odpalę bez kolektora to też nim rzuca i strasznie kopci na biało rurka od egr. Czy jest prawdopodobieństwo po gięcia korb?

Załączniki

• IMG_20250217_193522.jpg
    IMG_20250217_193522.jpg
    3,6 MB · Wyświetleń: 18

Piotr_skc

SuperMechanior
Punktów
74
Miasto
Skierniewice
Korekty wtrysków na 2 około 1 na plusie a na 3 około 1.5 na minusie.
Dziś zmierzę.

Czapka w górę?
Mierzone 2 razy i wyszło jednakowo.
Wtryski wyjąłem i potwierdziło się. Po pomiarach 4 jest niżej względem 1 o jakieś 3mm.

Załączniki

• IMG_20250218_181158.jpg
    IMG_20250218_181158.jpg
    3,4 MB · Wyświetleń: 31

Piotr_skc

SuperMechanior
Punktów
74
Miasto
Skierniewice
Dziś będę go pruł dalej. Mam nadzieję że tylko korby się pogiely.
Tylko‍♂️

Korby mogę dobrać po nr 038j czy muszę po silniku.?

I pytanie odnośnie ustawienia ponownie walków pod miska. Jak to zrobić prawidłowo.

Może ktoś podpowie czy rozbieganie silnika moze uszkodzić wtryskiwacze? Wg mnie tak ale szukam poparcia mojej tezy. Auto poskładane korby wymienione panewki itd. Silnik kuleje strasznie po odpaleniu. Dpf off kupa dymu na jałowym z tylu i to gęsto.
Ewidentnie nie spalone paliwo. Wtryski podłączyłem pod rurki poza silnikiem i wynik oględzin jest taki że 3 pyla oscylacyjnie (w tym że z jednego kapie) a z jednego sika rozpylaczem non stop bez przerwy. Czy tak dostały po tym wscieknieciu się? Zastanawiam się czy koszta tego grata nie przewyższa wartości.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
476
Miasto
Józefów
Może ktoś podpowie czy rozbieganie silnika moze uszkodzić wtryskiwacze? Wg mnie tak ale szukam poparcia mojej tezy. Auto poskładane korby wymienione panewki itd. Silnik kuleje strasznie po odpaleniu. Dpf off kupa dymu na jałowym z tylu i to gęsto.
Ewidentnie nie spalone paliwo. Wtryski podłączyłem pod rurki poza silnikiem i wynik oględzin jest taki że 3 pyla oscylacyjnie (w tym że z jednego kapie) a z jednego sika rozpylaczem non stop bez przerwy. Czy tak dostały po tym wscieknieciu się? Zastanawiam się czy koszta tego grata nie przewyższa wartości.
Żeby zaraz nie okazało się że będziesz miał "cacko z dziurką w tłoku" przez lejące wtryski

Serwismiechów

SuperMechanior
Punktów
94
Przy każdym rozbieganym silniku obowiązkowo wtryski do regeneracji. ZAWSZE były stopione końcówki

Piotr_skc

SuperMechanior
Punktów
74
Miasto
Skierniewice
Dziś zobaczę czy pompa czasem po rozbieganiu nie opilkuje bo taka tezę dziś usłyszałem. Wydaje się mało logiczne żeby przez kilka sekund tak się zadziało z pompa ale warto sprawdzić. Jeśli są opiłki to układ do mycia pompa i wtryski śmietnik.

Pompa wygląda w środku okej. Najwidoczniej końcówki dostały od temp a nie od opilkow. Walka trwa.

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
385
Pompa wygląda w środku okej. Najwidoczniej końcówki dostały od temp a nie od opilkow. Walka trwa.
Po rozbieganiu choćby chwilowym - zawsze wtryskiwacze do sprawdzenia trzeba dać , bezwzględnie - podczas rozbiegania dawka wtrysku jest tak duża i korekty są tak wysokie ,że zalepiają się końcówki .

Piotr_skc

SuperMechanior
Punktów
74
Miasto
Skierniewice
Ja dziś pierwszy raz takie coś zobaczyłem. Wyjąłem wtryski z m47 po rozbieganiu. Jakieś fatum. Ten chyba dłużej się kręcił. Teraz uwierzyłem że chwilowa wkrętka i wtryski szrot.

Załączniki

• IMG_20250306_165847.jpg
    IMG_20250306_165847.jpg
    2,6 MB · Wyświetleń: 29

Piotr_skc

SuperMechanior
Punktów
74
Miasto
Skierniewice
Wtryski podmienione i chodzi okej. Dodatkowo jeszcze stopiło czujnik temp spalin i urwało ogranicznik klap w kolektorze. Mam nadzieję że to już koniec tych niewiadomych. Dzięki wszystkim za odpowiedzi.
Teraz wchodzi na temat m47. Ciekawe czy potopilo tylko wtryski czy tłoki też.

Do góry Bottom