• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

2.5T głośna praca i stuki po zmianie oleju.

Araneus

Gaduła
Punktów
0
Witam.
Auto po wymianie oleju głośno chodzi.
Auto od nowości było zalewane wyłącznie olejem dedykowanym castrol edge Professional 0w30 a5b5. Ma oryginalny przebieg 150.000 . Wczesniej silnik pracował perfekcyjnie, cicho itd, idealnie.
Mając pełną książkę serwisową z kartką olejowa z ostatniego przeglądu oddałem auto do znajomego warsztatu na wymianę oleju. Pomimo tego że była kartką olejowa w schowku, po odtworzeniu maski jest tabliczka znamionowa informującą o tym , jaki olej powinien być zalany do samochodu, serwis popełnił błąd i zalali auto innym olejem, castrol edge 5w30 c3 (do aut z filtrem cząstek stałych). Po odbiorze auta z serwisu zauwazylem ze silnik pracuje głośniej. Sprawdziłem na fakturze jaki został zalany olej i zorientowałem się ze serwis popełnił błąd. Skontaktowalem się z serwisem i następnego dnia zlali tamten olej i zalali olej dedykowany castrol o parametrach jak wyżej, lecz nie wymieniając filtra oleju. Niestety na tym złym oleju wykonałem dystans 80km. Następnie na poprawnym oleju praca silnika nie ulegla poprawie. Silnik pracuje głośniej. Kolejnego dnia również udałem się do serwisu, celem diagnozy, lecz panowie stwierdzili że wg mnie głośno pracuje klawiatura zaworów to wg nich układ wtryskowy , natomiast jest słyszalny i w kabinie i np. stojąc na światłach taki stukot z silnika , bardzo równy dźwięk i powtarzalny stuk, to stwierdzili że to osprzęt, po czym zostawiając im auto celem wyeliminowania tego stuku stwierdzili, że silnik pracuje normalnie. A nie pracuje.

Pytanie co mogło się zepsuć w silniku i wpłynąć na jego pracę przez zalanie to olejem 5w30 nie spełniającym norm volvo i przejechanie nim 80km.
Po samych objawach glosniejsza praca układu zawodowego oraz ten taki bardzo równy stukot z silnika co ewentualnie może być tego przyczyną. ?

Ostatnia edycja:

adam50

SuperMechanior
Punktów
19
Miasto
Gorzów wielkopolski
Panowie chłopak jest ciężko wystraszony nie dobijajcie go , Nie ma pojęcia o mechanice dlatego zadaje takie pytania .Wiesz Araneus sprawa wygląda tak olej który za pierwszym razem panowie ci wlali na pewno nie spowodował żadnych szkód a tym bardziej po przejechani takiej odległości jaką zrobiłeś , zerknij sobie w internecie dokladnie na specyfikacje tych olei i masz gotową odpowiedź Natomiast to że silnik teraz głośniej chodzi bo pewnie było wlane coś prędzej do oleju jakiś moto doktor i tu dobrze napisał XMARIO , olej zmieniony i stała się rzeczywistość kondycji silnika .To że auto ma przejechane 150 tysięcy o ile ma o niczym nie świadczy widziałem totalny złom zajechany z przebiegiem 120 tysięcy a i też takie co miały grubo ponad 250 tysięcy i pracowały wzorowo Przebieg to nie zawsze dobry odnośnik do stanu faktycznego silnika czy auta Wracając do twojego pytania co jest z silnikiem nie tak teraz niestety nikt ci tutaj nie odpowie jednoznacznie po prostu bo nikt nie jest jasnowidzem Jedyne rozwiązanie to auto na warsztat i do sprawdzenia ,nie ma na pewno sensu ponownie wymieniać filtra a tym bardziej na nowo oleju bo to nic nie pomoże .Silnik do dokładnego zbadania ciśnienie , zawory ,wtryski , rozrząd , Znajdź dobrego mechanika który sprawdzi wszystko zrobi to rzetelnie i znajdzie przyczynę głośnej pracy Może okazać się że trochę to będzie kosztowało powodzenia życzę

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
A tak z ciekawości zapytam, kupiłeś auto w Polsce u handlarza to mu je oddaj, a jeśli nie będzie chciał to sprawa do sądu, chyba że kupiłeś auto "na Niemca"
Ja na moje powyższe pytanie odpowiedzi również nie otrzymałem ale za to dostałem powiadomienie że moja odpowiedź została zacytowana ale widzę że autor tematu już ją usunął lub edytował :D czyli przez pomyłkę napisał prawdę, pewnie kupił auto "na Niemca" i teraz już go oddać nie może bo popełnił przestępstwo fałszerstwa i skarbowe, no i nie przysługuje mu rękojmia, no cóż czasami tak jest że tanio jest drogo a żeby nie było za drogo to trzeba znaleźć kozła ofiarnego który zapłaci za remont silnika

Araneus

Gaduła
Punktów
0
Ja na moje powyższe pytanie odpowiedzi również nie otrzymałem ale za to dostałem powiadomienie że moja odpowiedź została zacytowana ale widzę że autor tematu już ją usunął lub edytował :D czyli przez pomyłkę napisał prawdę, pewnie kupił auto "na Niemca" i teraz już go oddać nie może bo popełnił przestępstwo fałszerstwa i skarbowe, no i nie przysługuje mu rękojmia, no cóż czasami tak jest że tanio jest drogo a żeby nie było za drogo to trzeba znaleźć kozła ofiarnego który zapłaci za remont silnika

Odpowiedziałem.

Kupiłem z komisu niemieckiego bezpośrednio osobiście byłem po to auto.
Rozmawiam właśnie z Niemcem który mi to auto sprzedal , póki co jest zażenowany tymi zarzutami. Upiera się że było serwisowane w volvo i nikt nic do silnika nie dolewal.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Rozmawiam właśnie z Niemcem który mi to auto sprzedal , póki co jest zażenowany tymi zarzutami. Upiera się że było serwisowane w volvo i nikt nic do silnika nie dolewal.
Czyli jednak nie płakał jak sprzedawał i nie gonił do granicy...:) to wszystko tłumaczy...:)

Bobtom

Gaduła
Punktów
11
Miasto
Warszawa
Autor posta, najpierw zadaje pytanie czy wlanie innego oleju ma znaczenie, a następnie odpowiada sam sobie że napewno ma :S to wkoncu zna odpowiedź na swoje pytanie?

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
mam na tapecie motor który sie popsuł po wymianie oleju.
tylko że tu akurat olej leży w garażu, zapomniał nalać.
bierz tego rzeczoznawce i walcz, takie twoje konsumenta prawo

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Odpowiedziałem.

Kupiłem z komisu niemieckiego bezpośrednio osobiście byłem po to auto.
Tutaj powyżej masz filmiki które tłumaczą dlaczego stało się tak a nie inaczej, jeśli to ci nic nie da to już nie ma dla ciebie nadziei

Araneus

Gaduła
Punktów
0
Tutaj powyżej masz filmiki które tłumaczą dlaczego stało się tak a nie inaczej, jeśli to ci nic nie da to już nie ma dla ciebie nadziei

Dziękuję za informację.

Dziękuję za materiały. Wiele wyjaśniają.

Trzeba zdjąć pokrywę zaworów i zobaczyć co tam jest w środku i będzie wszystko jasne.

Ostatnia edycja:

Araneus

Gaduła
Punktów
0
Przynajmniej będzie wiadomo czy jest tak jak na załączonych materiałach czy problem jest gdzie indziej.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Dziękuję za informację.

Dziękuję za materiały. Wiele wyjaśniają.

Trzeba zdjąć pokrywę zaworów i zobaczyć co tam jest w środku i będzie wszystko jasne.
Sama zmiana oleju na trochę inny nie zarznie silnika :), silnik ważne żeby miał smarowanie, takie czy inne aby było mokro i ślisko, w innych filmach Chris próbował zarżnąć ten silnik i mu się udało dopiero gdy doprowadził do jego rozbiegnięcia, ogólnie to naprawdę trudno jest doprowadzić do tego żeby pojawiły się stuki spowodowane nadmiernymi luzami czy też hałas hydropopychaczy zaworów, zazwyczaj jest tak że zużycie silnika powoduje stuki i spadek ciśnienia oleju albo faktycznie olej wypłukał nagar który się oderwał i zatkał kanał olejowy smarujący głowicę, trzeba zmierzyć ciśnienie w głowicy, zdjąć kapę, miskę olejową i wszystko będzie jasne

Araneus

Gaduła
Punktów
0
Ten film o oleju jest bardzo ciekawy. Pokazuje , że specyfikacje olejowe są ważne, a z tego co mówi autor najważniejsze, bo olej zachowuje się zupełnie inaczej. I ważne jest żeby dbać o dobór zgodny ze specyfikacja. Pomimo podobnych przepływów.
Zatem zalanie oleju o innej specyfikacji co wynika z tego filmu może mieć istotny wpływ na stan silnika. Chyba że czegoś nie zrozumiałem. Czy może zarznać silnik. Tak jak wskazałes jest to mało prawdopodobne, ale jest możliwe i nie można tego wykluczyć.

Sama zmiana oleju na trochę inny nie zarznie silnika :), silnik ważne żeby miał smarowanie, takie czy inne aby było mokro i ślisko, w innych filmach Chris próbował zarżnąć ten silnik i mu się udało dopiero gdy doprowadził do jego rozbiegnięcia, ogólnie to naprawdę trudno jest doprowadzić do tego żeby pojawiły się stuki spowodowane nadmiernymi luzami czy też hałas hydropopychaczy zaworów, zazwyczaj jest tak że zużycie silnika powoduje stuki i spadek ciśnienia oleju albo faktycznie olej wypłukał nagar który się oderwał i zatkał kanał olejowy smarujący głowicę, trzeba zmierzyć ciśnienie w głowicy, zdjąć kapę, miskę olejową i wszystko będzie jasne

Dziękuję. Ta odpowiedź wyjaśnia wszystko.
Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Zrozumiałem to na czym Tobie zależy żebym nie zrozumial.
Silnik można zarżnąć niewłaściwym olejem ale nie na dystansie 80 km, na takim dystansie mógłbyś nawet nalać mieszankę różnych olejów i krzywdy mu nie zrobisz, ale jeśli ten samochód jeździł na olejach long life to te 150000 km już mogło spowodować jego przyspieszone zużycie, skoro książka serwisowa jest wypieczątkowana to ok ale nie zakładaj z góry że w Niemczech nic nie było kombinowane z tym autem bo 14 lat to naprawdę kupa czasu, weź pod uwagę to że nawet jeśli ten samochód był serwisowany to dużo mogło się z nim dziać w okresach miedzyserwisowych, silnik samochodu to jest skomplikowany organizm, nie wiadomo jak był eksploatowany :) wątpię żeby Niemiec go trzymał pod kocem i jeździł tylko w niedzielę do kościoła, tam samochód jest traktowany jak rzecz do przemieszczania się, bez obcyngalania się, auto ma służyć kierowcy a jeśli zaczyna niedomagać silnik albo skrzynia to jedzie do Polski bo w Niemczech często nie przechodzi przeglądu TüV a Niemiec kupuje nowy dupowóz do katowania

Araneus

Gaduła
Punktów
0
Silnik można zarżnąć niewłaściwym olejem ale nie na dystansie 80 km, na takim dystansie mógłbyś nawet nalać mieszankę różnych olejów i krzywdy mu nie zrobisz, ale jeśli ten samochód jeździł na olejach long life to te 150000 km już mogło spowodować jego przyspieszone zużycie, skoro książka serwisowa jest wypieczątkowana to ok ale nie zakładaj z góry że w Niemczech nic nie było kombinowane z tym autem bo 14 lat to naprawdę kupa czasu, weź pod uwagę to że nawet jeśli ten samochód był serwisowany to dużo mogło się z nim dziać w okresach miedzyserwisowych, silnik samochodu to jest skomplikowany organizm, nie wiadomo jak był eksploatowany :) wątpię żeby Niemiec go trzymał pod kocem i jeździł tylko w niedzielę do kościoła, tam samochód jest traktowany jak rzecz do przemieszczania się, bez obcyngalania się, auto ma służyć kierowcy a jeśli zaczyna niedomagać silnik albo skrzynia to jedzie do Polski bo w Niemczech często nie przechodzi przeglądu TüV a Niemiec kupuje nowy dupowóz do katowania

Auto miało zrobiony nowy tuv miesiąc temu. Wszystkie dokumemty posiadam. Wg niemieckiej adnotacji na dokumencie bez żadnych zastrzeżeń.

Araneus

Gaduła
Punktów
0
A ja pokuszę się o stwierdzenie, że w sprawnym silniku mogę zalać Kujawskiego z Tesco i po 80km nie będzie w stanie osoba postrona usłyszeć w nim zmiany pracy.

Proszę Pana , ja nie jestem mechanikiem, ale jestem pasjonatem motoryzacji. Wszystkie auta które miałem.to były igły totalne. W każdym samochodzie musi wszystko działać na 100%.
Miałem w swoim.zyciu już kilkanaście samochodów (bo nie jestem taki tam młody chłopak jak któryś z Panów zaznaczyl) i dokładnie wiem jak powinien chodzić poprawnie silnik.

Do góry Bottom