• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

2.5T głośna praca i stuki po zmianie oleju.

Araneus

Gaduła
Punktów
0
Witam.
Auto po wymianie oleju głośno chodzi.
Auto od nowości było zalewane wyłącznie olejem dedykowanym castrol edge Professional 0w30 a5b5. Ma oryginalny przebieg 150.000 . Wczesniej silnik pracował perfekcyjnie, cicho itd, idealnie.
Mając pełną książkę serwisową z kartką olejowa z ostatniego przeglądu oddałem auto do znajomego warsztatu na wymianę oleju. Pomimo tego że była kartką olejowa w schowku, po odtworzeniu maski jest tabliczka znamionowa informującą o tym , jaki olej powinien być zalany do samochodu, serwis popełnił błąd i zalali auto innym olejem, castrol edge 5w30 c3 (do aut z filtrem cząstek stałych). Po odbiorze auta z serwisu zauwazylem ze silnik pracuje głośniej. Sprawdziłem na fakturze jaki został zalany olej i zorientowałem się ze serwis popełnił błąd. Skontaktowalem się z serwisem i następnego dnia zlali tamten olej i zalali olej dedykowany castrol o parametrach jak wyżej, lecz nie wymieniając filtra oleju. Niestety na tym złym oleju wykonałem dystans 80km. Następnie na poprawnym oleju praca silnika nie ulegla poprawie. Silnik pracuje głośniej. Kolejnego dnia również udałem się do serwisu, celem diagnozy, lecz panowie stwierdzili że wg mnie głośno pracuje klawiatura zaworów to wg nich układ wtryskowy , natomiast jest słyszalny i w kabinie i np. stojąc na światłach taki stukot z silnika , bardzo równy dźwięk i powtarzalny stuk, to stwierdzili że to osprzęt, po czym zostawiając im auto celem wyeliminowania tego stuku stwierdzili, że silnik pracuje normalnie. A nie pracuje.

Pytanie co mogło się zepsuć w silniku i wpłynąć na jego pracę przez zalanie to olejem 5w30 nie spełniającym norm volvo i przejechanie nim 80km.
Po samych objawach glosniejsza praca układu zawodowego oraz ten taki bardzo równy stukot z silnika co ewentualnie może być tego przyczyną. ?

Ostatnia edycja:

Araneus

Gaduła
Punktów
0
serwis u kazika specjalizacja stare volvo a castrol był na stanie bo kupili w promocji cztery beczki bo kombinezon był w gratisie.
to nie istotne jaki olej wlali.
zakładając że ta fura której rocznik jest tajemnicą ma ok. 20 lat i 150tyś przebiegu, to może stało to ze dwa lata nie odpalane, a wtedy jak mechanikom wiadomo, wszystko, każda awaria silnika jest możliwa.

Auto jest zdecydowanie młodsze i było użytkowane cały czas. Panu się nie uda nic wytłumaczyć bo Pan wszystko wie najlepiej. Zawsze w kierunku, że wszystko jest niemożliwe itd
Serwis to duży serwis nieautoryzowany w centrum dużego miasta - jest to sieciówka.

tyy creme de la creme...opwowieści dziwnej treści to przy druch druchnie przy ognisku...
Tu drogi Panie, rozmawiasz z mechanikami.

Tam też pracują "mechanicy".

Pytanie podstawowe :
- czemu głąby z aso nie zalali takiego oleju jak jest w specyfikacji ??? :)

To był serwis nieautoryzowany. A zalali proszę Pana zły olej bo ktoś się pomylił. Takie ot wyjasnienie.

Araneus

Gaduła
Punktów
0
No w cip...ę...:) Jak nie będę miał takiego oleju jak potrzeba, ale będę miał na to 85w90 - to zaleję taki...:) i potem będę wciskał jakby co klientowi, że ten też jest dobry...:)
Czas PRL już dawno minął i teraz dostanie oleju takiego jak się chce to już tylko kwestia kasy...a nie, że go nie ma...:)

Tak z czystej ciekawości to polecam lekturę choćby naszego rodzimego wydawnictwa PIMOT pt. ,,ARCHIWUM MOTORYZACJI,, - gdzie była seria na temat właściwości olejów i ich odziaływania na powierzchnie - czy coś w tym stylu- dawno czytałem i już nie pamiętam dokładnie tytułu- ale można sobie znaleźć...:) dość ciekawy artykuł naukowy...:)

Ale pewnie to niewielu zainteresuje, bo raz, że trzeba czytać (i to po angielsku), dwa, że kogo to obchodzą jakieś badania... olej to olej...i tak każdy lepiej wie jakie specyfikacje ma olej...a co tam jakieś doktory se doświadczenia porobiły...chuj...a się znają...:)

W pełni się z Panem zgadzam.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
To był serwis nieautoryzowany.
Dobra się nie dokładnie wczytałem- wyjaśnione...:)
Serwis to duży serwis nieautoryzowany w centrum dużego miasta - jest to sieciówka.
To mówi wszystko...:) W takim miejscu nie pracują mechanicy...tylko wymieniacze...:) więc wszystko jest możliwe...:)
Polecam omijać szerokim łukiem...powód : miałem doczynienia z kilkoma ,,mechanikami,, z takiego przybytku...nie dał bym im nawet taczki do naprawy...:)

W pełni się z Panem zgadzam.
Proszę mi nie mówić per ,,Pan,, bo to mi przypomina, że się starzeję... i mnie to wkur...wia...:)

Araneus

Gaduła
Punktów
0
Dobra się nie dokładnie wczytałem- wyjaśnione...:)
To mówi wszystko...:) W takim miejscu nie pracują mechanicy...tylko wymieniacze...:) więc wszystko jest możliwe...:)
Polecam omijać szerokim łukiem...powód : miałem doczynienia z kilkoma ,,mechanikami,, z takiego przybytku...nie dał bym im nawet taczki do naprawy...:)

No właśnie. Ja korzystałem z ich usług w celach tylko wymian, olej, klocki i zawsze było ok.
Nowe auta serwisowalem w ASO, zona nawet swoją służbowke do nich woziła . Dlatego jako wymieniacze powinni z olejem sobie poradzić, A okazało się inaczej.

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
potrafią wymienić pióra wycieraczek, napełnić układ spryskiwania szyb oraz wykonać obsługę sprawnej klimatyzacji włącznie z wymianą filtra kabiny łamiąc przy tym wszystko co stawia opór.
no i to chyba wszystko "umiom" w norauto.

Ostatnia edycja:

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
ale to i tak nie jest to wina oleju...
pisałem Ci o tym, tylko nie zajarzyłeś.
w takich przybytkach time is money.
np. zalali dopiero jak se ktos przypomniał że zapomniał zalać.

Araneus

Gaduła
Punktów
0
Żadnej nazwy serwisu nie podałem. Dlatego proszę nie strzelać.
Na koniec sprawy podam nazwę i adres tego przybytku. Żeby inni klienci byli uważnie żeby nie mieli podobnych problemów.

ale to i tak nie jest to wina oleju...
pisałem Ci o tym, tylko nie zajarzyłeś.
w takich przybytkach time is money.
np. zalali dopiero jak se ktos przypomniał że zapomniał zalać.

Zobaczymy. Sam jestem.ciekawy jak to się skończy i co się przede wszystkim okaże co tam się wydarzyło.

Araneus

Gaduła
Punktów
0
spoko. Tylko proszę Cię, zrozum, że to nie jest wina oleju o innej specyfikacji niż producent określił.

Mi tylko i wyłącznie zależy na prawdzie. Zatem każda odpowiedź będzie porządna. Bo będzie wiele mówić o całej sytuacji.
Jezeli silniki poprawnie obsługiwane z przebiegiem 150.000 mają mieć problemy to wybaczcie, ale ja w takie bzdury nie wierzę.
Ale cóż. Ja to auto już polubiłem, i to bardzo dlatego cokolwiek by to nie było się naprawi i tyle. A jeżeli będzie to z winy serwisu to niech naprawia co zepsuli i ok.

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
580
Mi tylko i wyłącznie zależy na prawdzie. Zatem każda odpowiedź będzie porządna. Bo będzie wiele mówić o całej sytuacji.
Jezeli silniki poprawnie obsługiwane z przebiegiem 150.000 mają mieć problemy to wybaczcie, ale ja w takie bzdury nie wierzę.
Ale cóż. Ja to auto już polubiłem, i to bardzo dlatego cokolwiek by to nie było się naprawi i tyle. A jeżeli będzie to z winy serwisu to niech naprawia co zepsuli i ok.
Prawda jest taka, że cię Wydymał Niemiec i tyle. Pewnie nie płakał

Araneus

Gaduła
Punktów
0
Prawda jest taka, że cię Wydymał Niemiec i tyle. Pewnie nie płakał

Ja również takiej opcji nie wykluczam.
Jezeli tak było to trudno, naprawi się.

Nie mniej jednak najpierw trzeba ustalić co się stało z silnikiem i mam nadzieję że nie będzie to jakieś mega poważne, tylko się powymienia kilka części i tyle.

Araneus

Gaduła
Punktów
0
taa, panewki np...pikuś taka robota, raptem z 8 koła.

Wie Pan dobrze że raczej taka robota aż się nie szykuje. Nie wiem ale chyba jak kompresja na cylindrach wyjdzie dobra to wszelakie tematy tłokowe badz panewki będzie można wykluczyć. A poza tym silnik stuka ale pracuje równo, więc jakby to były panewki to raczej równo by nie chodził tak myślę. Ale jako laik mogę się mylić. Raczej coś z tymi zaworami , lub z tym co pisał ktorys z Panów Fazatorem itd.

Ale cóż nie wiem , olej smaruje wszystko zatem wszystko mogło się popsuć.

Okaże się.

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
580
taa, jakby to były panewki to by Waldek sam naprawił

z tego co słyszałem to się aż taka szykuje
Niech teraz sobie policzy nowy właściciel, czy sprzedawcom się opłaciło wydać ~8koła czy ~100zł za DR? Za wyeliminowanie dźwięków przed sprzedażą. Polak wszystko kupi...

Do góry Bottom