• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

3.6 pentastar, przybywa oleju

gibson84

Bywalec
Punktów
6
Cześć wszystkim.
Kupiłem pacifica 2019 rok, silnik popracował trochę i okazało się że ubywa płynu chłodzącego a zwiększa się stan oleju. Auto stało nie odpalanie dwa tygodnie i mam wrażenie że w tym czasie też przybyło stan oleju.
Jestem w trakcie wymiany chłodniczki oleju ale na pierwszy rzut oka wydaje mi się że jest w porządku.
Czy jest w tym silniku jakieś newralgiczne miejsce w którym może najczęściej dochodzić do jakiegoś pęknięcia?

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
385
Cześć wszystkim.
Kupiłem pacifica 2019 rok, silnik popracował trochę i okazało się że ubywa płynu chłodzącego a zwiększa się stan oleju. Auto stało nie odpalanie dwa tygodnie i mam wrażenie że w tym czasie też przybyło stan oleju.
Jestem w trakcie wymiany chłodniczki oleju ale na pierwszy rzut oka wydaje mi się że jest w porządku.
Czy jest w tym silniku jakieś newralgiczne miejsce w którym może najczęściej dochodzić do jakiegoś pęknięcia?
Chłodnicza oleju to jego największe newralgiczne miejsce , króćce pękają, oringi puszczają.

Szczepan119

SuperMechanior
Punktów
49
A przypadkiem paliwa nie ubywa znacząco?
Ja miałem przypadek że sterownik był uwalony i cały czas ładowało paliwo na tłoki do tego stopnia, że pokrzywiło korby i engine kaput

ojek

SuperMechanior
Punktów
158
Miasto
Węgrów
Zobacz czy widać że olej jest pomieszany z płynem. Te chlodniczki zazwyczaj puszczają olej lub płyn na zewnątrz , ale miałem też przypadek że pękł kanał w środku chlodniczki i mieszało się

gibson84

Bywalec
Punktów
6
Zobacz czy widać że olej jest pomieszany z płynem. Te chlodniczki zazwyczaj puszczają olej lub płyn na zewnątrz , ale miałem też przypadek że pękł kanał w środku chlodniczki i mieszało się
No właśnie wygląda to tak jakby tylko płyn chłodniczy dostawał się do oleju.

Punktów
13
W silnikach 3.6 Pentastar często winna jest chłodniczka oleju – nawet nowa potrafi puszczać, jeśli trafi się felerna sztuka albo coś źle siadło przy montażu.
Sprawdź też, czy olej nie ma kawowego koloru – może leci płyn chłodniczy do oleju.
Na szybko warto też zrobić test CO2 w zbiorniczku wyrównawczym – wykluczysz uszczelkę pod głowicą.

gibson84

Bywalec
Punktów
6
W silnikach 3.6 Pentastar często winna jest chłodniczka oleju – nawet nowa potrafi puszczać, jeśli trafi się felerna sztuka albo coś źle siadło przy montażu.
Sprawdź też, czy olej nie ma kawowego koloru – może leci płyn chłodniczy do oleju.
Na szybko warto też zrobić test CO2 w zbiorniczku wyrównawczym – wykluczysz uszczelkę pod głowicą.
Test CO2 pokaże mi czy uszczelka pod głowicą jest zła jeżeli uszkodzenie uszczelki doszło tylko i wyłącznie pomiędzy kanałem olejowym i chłodniczym?

Punktów
13
Test CO2 pokaże tylko, czy spaliny idą do układu chłodzenia – czyli typowe objawy padniętej uszczelki pod głowicą.
Jeśli jest tylko mieszanie się oleju z płynem, a test CO2 nic nie pokaże, to bardziej wygląda na chłodniczkę oleju.

gibson84

Bywalec
Punktów
6
Czy ktoś posiada momenty dokręcania śrub kolektora scącego, wydechowego, itp.
Ja tylko znalazłem coś takiego
ale to za mało żeby się porywać na zdejmowanie głowic, podobno aluminiowy blok wolałbym gwintów nie pozrywać

W tym silniku jest blok aluminiowy zastanawiam się czy nie trzeba go jakoś planować tak jak robi się to z głowica?

Oczywiście wymiana chłodniczki oleju nic nie pomogła

Ostatnio edytowane przez moderatora:

mmultykin

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
22
Nie wiem czy 3.6 jest bliźniaczy do 3.8. W 3.8 jest uszczelka pod pokrywą silnika za rozrządem. Separuje olej od płynu.

Ostatnia edycja:

Farseer

Bywalec
Punktów
26
Miasto
Pruszków
A jaki jest kolor oleju? Czy zaczyna się robić tzw masło na bagnecie/korki wlewu oleju?

Do góry Bottom