• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

96100-1G872XI Radio KIA Rio 2 nie włącza się

skrzypa

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
Gorzów
www.facebook.com
Witam . Radyjko jak w temacie . Chodziło , czasami podczas jazdy się wyłączało . Po wyłączeniu gubiło pamieć stacji , a teraz całkiem odmówiło pracy. Na kostce zasilającej jest stały plus, plus po stacyjce i masa . Radio jak w aucie tak i na stole pod zasilaczem nie wstaje.
Na radiu jest miejsce na bezpiecznik ale go nie było. (może wypadł albo ktoś dłubał nie wiem) jak wsadziłem 10A to po podłączeniu do samochodu na kostce są zasilania a na bezpieczniku nie . Po podaniu na krótko plusa na bezpiecznik bez zmian.
Po załączeniu postojówek podświetlają się klawisze , ekran nie.
Nie znalazłem schematu do tego radyjka i nie wiem czy może musze na któryś jeszcze pin podać plus bądź mase. Załączam podobną rozpiske pinów ale z innego radia, może prawidłowa ale szczerze nie wiem co bym musiał podać żeby wstało.
Najprawdopodobniej radio uwalone ale może coś z zasilaniem różnie bywa . Pozdrawiam
IMG_2384.JPG
IMG_2383.JPG IMG_2385.JPG IMG_2386.JPG

art234

SuperMechanior
Punktów
483
Miasto
Chorzów
Spróbuj najpierw od strony przodu przelutować procka zostaw na koniec

skrzypa

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
Gorzów
www.facebook.com
Rozebrałem i zobaczyłem 2 kondensatory uszkodzone . Po wylutowaniu trzeciego dobrego naładowałem go 4.6v jakieś 3-4 sekundy i złapał koło 3 V. Te dwie sztuki które są obok siebie nie przyjmują prądu. Jutro postaram się dostać coś o tych parametrach.
Zastanawia mnie to , że są przejścia między wtyczką ISO a PCB , a sprawdzając bezpiecznik - PCB nie ma. Dziwne by było żeby to było miejsce na bezpiecznik a fabrycznie jest nie potrzebny ... bo w końcu go nie było jak wyciągnełem radio a wiem , że grało.
art234 radio powinno wstać na 2 plusach i jednej masie czy jeszcze jakieś zasilanie jest potrzebne żeby podłąćzyć na stole ?

Od przodu przelutowałem gałkę włączającą radio , taśmy zostawiłem sobie jak wymienie te kondensatory .
IMG_2392.JPG IMG_2394.JPG IMG_2395.JPG

art234

SuperMechanior
Punktów
483
Miasto
Chorzów
Ja ci źle napisałem niechodziło mi o panel przedni tylko o przód głównej płyty, wylutuj te kondensatory tylko zapamiętaj polaryzacje +, - i zmież je na omomierzu czy nie mają zwarcia. A tak w ogóle to zmież też ładowanie w aucie coś mi nie pasuje, a jeszcze podaj symbol końcówki mocy jaka ona jest.

skrzypa

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
Gorzów
www.facebook.com
sprawdzałem je na przejście to miały tyle że przed wylutem jutro sprawdze na stole . przód czyli od strony panelu a nie wtyczki ? jutro zmierze ładowanie i zrobie zdjęcie końcówki .

ps. kojarzysz czy na 3 przewodach powinno wstać czy jeszcze coś trzeba podłączyć, pytam bo miałem tak kiedyś w starym fordowskim radiu że 3 masy musiałem podać żeby przyjmował kod :)

art234

SuperMechanior
Punktów
483
Miasto
Chorzów
sprawdzałem je na przejście to miały tyle że przed wylutem jutro sprawdze na stole . przód czyli od strony panelu a nie wtyczki ? jutro zmierze ładowanie i zrobie zdjęcie końcówki .

ps. kojarzysz czy na 3 przewodach powinno wstać czy jeszcze coś trzeba podłączyć, pytam bo miałem tak kiedyś w starym fordowskim radiu że 3 masy musiałem podać żeby przyjmował kod :)

Jutro sprawdzę.

skrzypa

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
Gorzów
www.facebook.com
no nie od tego radia ale po wtyczkach mi pasował i te zasilania które zaznaczyłeś na aucie sprawdziłem. jade zobaczyć czy na miejscu bedą kondensatory takie

Alex mkd

Nowy
Punktów
0
Cześć, Czy rozwiązałeś problem z radiem? a moje radio pokazywało te same objawy i teraz nie działa. Zmieniłem kondensator z 3300 pikofaradów ale nadal taki sam.
Jeśli masz rozwiązanie, pomóż. Z góry dziękuję

Alex mkd

Nowy
Punktów
0
Koleś cieszę się, że znalazłeś lepsze radio zamiast starego. Interesuje mnie tylko czy wymieniłeś trzy uszkodzone kondensatory. Jeśli je zmieniłeś i znów nie działają, daj mi znać, żebym niepotrzebnie ich nie zmieniał

Do góry Bottom