• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

A4 b6 1.9 tdi 130 multitronic

leivero12

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Bolesławiec
Cześć wszystkim mam 1.9 131

2003r skrzynia multitronic 6 biegów wersja z sport.

Na D auto mi samo nie ruszało dopiero na 1200obr sprzęgło się załącza. Więc przy szybszym dodaniu gazu auto zaszarpie jeżeli pomału to zrobię rusza płynnie. Na r wszystko ok i gdy już na d ruszę później wszystko ok. Jedynie problem z rusza iem na d rusza dopiero od 1200. Pojechałem do mechanika zrobił adaptację i wszystko było super idealnie przez 3 dni później adaptacja słabła z dnia na dzień jakieś tydzień czasu po długiej trasie 600km adaptacja znów całkiem uciekła. Co może być przyczyną i gdzie szukać. Drugi problem to dziwne wibracje przy dodawaniu lekko gazu na wolnych obrotach np jadąc 30kmh na biegu 3, musne gaz lekko i czuć wibracje na pedale gazu i lewarku biegów to samo jest przy puszczeniu gazu. Proszę o pomoc, załączam filmik z dźwiękiem

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
718
poza adaptacja nic nie zrobisz bez ingerencji do skrzyni wiec jesli nie jestem mechanikiem to żadnej dobrej rady nie dostaniesz.. albo mam jedna przekładka na maunal. tesc jest hndlarzem i żeby sprzedać audi z multitronikiem zapłacił 2,5 tys za przekładkę i dopiero sprzedal samochód bo inaczej nikt nie chciał kupić

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
474
Ale żeby tak olej zmienić co 60 tysięcy to nie, bo po co :)

leivero12

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Bolesławiec
Kupiłem to auto więc nie wiem czy to olej. Olej 400 zł wymienię olej a okaże się że to coś innego i dalej koszty

leivero12

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Bolesławiec
Dodam że na zimnym silniku, ten warkot jest nasionony i potrafi być ciągły. Powiedzmy że jadę z obrotami 1200 lekko trzymam gaz i warkocze przez jakieś 4 sek jeżeli przytrzymam stałe leciutko Gaz. Bo na wyższych obrotach jest tylko jedno warknięcie za każdym razem jak puszczę gaz. Jak się rozgrzeje to jest ciszej i żadziej ten dzwięk. Z usterek jakie mam w aucie to błąd egr, wymieniłem na nowy błąd pozostał. Błąd od poduszki silnika, i luźna blacha która lata na rurze wydechowej. I sprzęgło klimatyzacji które klekocze. I nie wiem czy to któraś z tych usterek powoduje ten dźwięk ala wibrację. Czy to skrzynia czy jeszcze coś innego.

Do góry Bottom