• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

[A4 B7] - DPF dwa pytania

NewUser2k18

Początkujący
Punktów
0
Witam serdecznie,
Sprawa dotyczy Audi A4 B7 3.0 TDi Quattro z 2005 roku.

1. Ostatnio wyświetliła mi się na ekranie FIS kontrolka filtra cząsteczek stałych (DPF).
Po zgaszeniu silnika i jego ponownym uruchomieniu już jej nie było.
Tak się złożyło, że akurat parę dni temu odebrałem auto od mechanika (standardowe wymiany filtrów i oleju) i poprosiłem o sprawdzenie stanu zapełnienia filtra -> komputer po połączeniu wskazywał 7%.
Czy jest możliwe, aby od tego czasu (zrobiłem max 100km - jazda mieszana) poziom zapełnienia tak wskoczył, że wyskoczyła kontrolka?
Od ilu % w tym autku ta kontrolka się pojawia? Szukałem w internecie ale nie znalazłem odpowiedzi.

2. Czytając o wypalaniu DPF'a trafiłem ana artykuł, że aby proces wypalania mógł się rozpocząć konieczne jest wyeliminowanie/skasowanie wszystkich błędów.
Czy kontrolka DPF to błąd (czy może bardziej komunikat) i może ona spowodować, że mimo spełnionych pozostałych warunków (autostrada itp) proces wypalania się nie rozpocznie?

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
474
Równie dobrze mógł być jakiś problem z tym czujnikiem ciśnieniowy zapełnienia DPF. Podłącz pod kompa i zobacz czy jakis błąd się nie zapisał.

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
986
Miasto
Pruszcz Gdański
W przypadku jeśli w pamięci sterownika silnika będą błędy związane bezpośrednio z dpf procedura wypalania zostaje wstrzymana. Niektóre marki mają tak że w sterowniku silnika nie może być wogóle żadnego błędu aby dpf się wypalal.

Mankos1974

SuperMechanior
Punktów
21
Miasto
Warm-maz.
Witam serdecznie,
Sprawa dotyczy Audi A4 B7 3.0 TDi Quattro z 2005 roku.

1. Ostatnio wyświetliła mi się na ekranie FIS kontrolka filtra cząsteczek stałych (DPF).
Po zgaszeniu silnika i jego ponownym uruchomieniu już jej nie było.
Tak się złożyło, że akurat parę dni temu odebrałem auto od mechanika (standardowe wymiany filtrów i oleju) i poprosiłem o sprawdzenie stanu zapełnienia filtra -> komputer po połączeniu wskazywał 7%.
Czy jest możliwe, aby od tego czasu (zrobiłem max 100km - jazda mieszana) poziom zapełnienia tak wskoczył, że wyskoczyła kontrolka?
Od ilu % w tym autku ta kontrolka się pojawia? Szukałem w internecie ale nie znalazłem odpowiedzi.

2. Czytając o wypalaniu DPF'a trafiłem ana artykuł, że aby proces wypalania mógł się rozpocząć konieczne jest wyeliminowanie/skasowanie wszystkich błędów.
Czy kontrolka DPF to błąd (czy może bardziej komunikat) i może ona spowodować, że mimo spełnionych pozostałych warunków (autostrada itp) proces wypalania się nie rozpocznie?
W tych rocznikach niestety kontrolka zapala się tylko raz a po wyłączeniu zapłonu już się nie pojawia i należy zrobić wypalenie - zapala się jeśli dobrze pamiętam około 60 % zapełnienia filtra.
Przejrzyj parametry ciśnienia przed i za dpf oraz poziom sadzy bo w 100km nie da się zapełnić filtra z 7% do 60 %.... Dodam że między około 60% a 80% albo 85% możesz wymusić procedurę wypalania - powyżej tylko "pranie".
Kontrolka to ostrzeżenie czyli komunikat że należy wypalić dpf, albo spełnić warunki w trakcie normalnej jazdy albo wymusić kompem.

Ostatnia edycja:

NewUser2k18

Początkujący
Punktów
0
@Mankos1974
Dzisiaj podczas jazdy znowu się zapaliła.
Ale że jechałem stałą prędkością (ok 80km/h na 4 biegu - 2200-2500 obr/min) to po 3 minutach zgasła

Jak na razie się nie zapaliła ponownie.

Mankos1974

SuperMechanior
Punktów
21
Miasto
Warm-maz.
może próbował się wypalić i rozpoczął procedurę ale nie kończy bo coś mu przeszkadza- podłącz pod kompa sprawdź ciśnienia podczas jazdy i na postoju i zrób wymuszone wypalanie bo zapchasz filtr dpf do końca. Bez dobrej diagnostyki nic nie ustalisz. Pamiętaj że czujnik nie pokaże błędu jeżeli będzie oscylował w zakresie pracy - tylko jeśli przekroczy zakres.

Do góry Bottom