• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Astra h 1,9 CDTI 150 km Z19DTH_ problem z nowym dpf.

andrzejdom

Nowy
Punktów
0
Miasto
Łódź
Witam.
Wczoraj dałem moją Asterke 1,9 CDTI 150KM Z19DTH do naprawy.
Wymiana filtra dpf.
Wcześniej jakieś 3 lata temu wycięty został ten filtr i programowo wyłączony, i było ok.
Kupiłem nowy tłumik z filtrem dpf z tego powodu,że tym samochodem jeździ moja żona i się martwią że często z tłumika idzie sadza (to zostało też częściowo naprawione :wyczyszczony zawór EGR),ale problem się powtarza.
Wczoraj założyli mi ten tłumik z filtrem ,ze starego przełożyli czujnik (niby gazem nagrzewania, bo nie mogli wykręcić )i wgrali na nowo cały sterownik samochodu z opcją dpf.
Teraz zauważyłem że pali się kontrolka od świec żarowych a to oznacza że sterownik załączyć proces wypalania dpf-a,a to jest coś nie tak.
Filtr jest nowy.
Jak to naprawić ?
Boję się teraz żeby coś złego z silnikiem się nie stało.
Pozdrawiam.

andrzejdom

Nowy
Punktów
0
Miasto
Łódź
Filtr jest nowy , ale to zamiennik
168€ zakupiony w Niemczech, jak znajdę link to wrzucę.Przeznaczony jest do tego modelu.

1.jpg 2.jpg

Producent daje 100% gwarancji że to działa
i daje 180 dni na wymianę. Nie wiem czy mogę podać link do strony gdzie to kupiłem.

Załączniki

• 3.jpg
    3.jpg
    95,2 KB · Wyświetleń: 4
  • 4.jpg
    4.jpg
    79,9 KB · Wyświetleń: 4
  • 5.jpg
    5.jpg
    40 KB · Wyświetleń: 4
Ostatnia edycja:

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1401
nie spotkalem sie jeszcze zeby zamiennik działał,wszyscy wracaja do ori uzywki,producent moze sobie pisac a realia sa inne.

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
987
Miasto
Pruszcz Gdański
toc to nie dpf tylko pseudo dpf. przerabialem temat tego badziewia. po pierwsze to ze miga kontrolka to znak zeby podlaczyc kompa i sprawdzic co sie dzieje. niekoniecznie blad samego dpf a jego osprzetu.

adaptacja czujnika cisnienia po wymianie zrobiona ?
wymiana dpf w ecu zrobiona ?

art234

SuperMechanior
Punktów
483
Miasto
Chorzów
Czyli oprócz założenia jakiegoś badziewia to nic nie jest zrobione w tym aucie, a przepraszam soft wgrany z dpf a adaptacje? Co same się mają zrobić? Bravo więcej takich klientów najpierw jadą zakładają gdzie taniej potem jest lament.
A co myślisz że jak założysz kolego dpf to to auto będzie jeździć? Po mieście zostawiłbym bez dpf tylko soft poprawić i sadzy by nie było .

PS.
Ty się dopytujesz czym zrobić adaptacje?
Ktoś za wgranie softu wziął kasę to niech to poprawi

Chciałbym mieć takich klientów, wgrałbym soft z neta byle by auto odpaliło a jak nie to immo off :) telefon do klienta ma Pan auto gotowe 600zł Pan płaci wesołych świąt a resztę sobie Pan naprawi ma Pan przecież czas posiedzieć na necie poczytać co może być:banghead:
A jak nie to ktoś podpowie:mad:

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom