• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

a6 2.0 tdi problem po wymianie uszczelki

trajger

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Stargard
Witam ponownie bo już się na ogólnym bazgrnąłem :)
Urodził mi się problemik z autem znajomego, może ktoś z Was się na coś takiego natknął
Autko to A6, magiczne 2.0tdi na pompach 2giej gen. Padła uszczelka pod głowicą. Uszczelkę wymieniłem, głowica sprawdzona, jest OK, przy okazji sprawdzone pompki, są OK. Nowe uszczelki na pompki, nowe śruby do nich, nowy pasek rozrządu (rolki, pompa wody są w porządku). Uszczelki pod kolektory i pod pompę tandem nowe. Rozrząd ustawiony na blokady, sprawdzony kilka razy, nie tylko przeze mnie i jest OK, Ciśnienia na garach praktycznie fabryka. A problem jest. Auto nie chce odpalić. Jak już zaskoczy na samostart to chodzi kulawo, kopci (czuć niedopalone paliwo) i nie wkręca się wyżej niż ok 2900 obrotów.
A bym zapomniał. Odpali bez samostartu jak się mocno zagrzeje ale to pewnie wina świec. Stare były dwie spalone, założony nowy komplet beru i tu kolejny zonk. Wszystkie 4 wywalają błędy :/ Chociaż i bez nich powinien zapalić bez problemu, przynajmniej teraz latem.
Teraz to co mnie najbardziej zastanawia: pompki
gr. 13 pompki 1, 2 ,3 korekcje pomiędzy 0,0 a -0,30 czyli generalnie bajka
4ta pompka ok 1,50-1,60 czyli też w normie
ciekawiej robi się tu: gr. 18 wszystkie pompki wywalają 128
gr.23 wszystkie BIPy na -128
I za cholerę nie mam pojęcia z czego to się bierze
Auto generalnie wcześniej pracowało normalnie poza wywalaniem płynu chłodzącego.
A jeszcze, jedyne błędy to te 4ry świece i zawór poduchy silnika, nic więcej.
Jeżeli ktoś z Was ma jakiś pomysł lub spotkał się z czymś takim to wielkie HELP bo to auto powoduje już u mnie stany lękowe

leon 1.8t

SuperMechanior
Punktów
132
Kostka do glowice ci dobrze siadla man na mysli ta okragla

trajger

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Stargard
Co do kostki to sprawdzałem, czyściłem poprawiałem piny, nie widzę w niej problemu, temperaturę pokazywaną przez VAG porównywałem z zegarami i jeżeli rozbieżności są to w granicach 2-3 stopnie. Mam ochotę wsadzić kilogram semtexu pod maskę i ją zamknąć :/
Ale sprawdzę tą kostkę po raz chyba 10ty

Misiakowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
227
Miasto
Gdansk
a może faktycznie czegoś nie podlaczyles,nie grzebales nic przy egr

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
986
Miasto
PGS
Pompka paliwa pracuje?

Lepper

SuperMechanior
Punktów
28
kod silnika bo nikt wrozka niejest,mi to podaje ze pompki siemmensa,jesli tak to odepnij ta czwarta pompke i spruboj zapalic,ogolnie jak pompki siemmensa to odpinaj pokolei i pruboj odpalac

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
986
Miasto
PGS
Powiem tak. Miałem przypadek że po wyjęciu wtrysków i sprawdzeniu +myjka ultradzwiekowa auto już nie odpalilo.
VW Passat 2.0 tdi.

trajger

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Stargard
Lepper, kod silnika w poniedziałek bo już weekend, w domu, a teraz nie pamiętam co tam za sieczkarnia dokładnie siedzi. Co do reszty to czujnik położenia wału sprawdzony, pompka w zbiorniku działa, słychać ją, poza tym ściągałem rurkę pomiędzy filtrem a pompą tandem i pięknie sikała. EGR, turbo, przepustnica, sprawdzone, EGR nawet chwilowo zaślepiałem, podciśnienia są wszędzie. Czujnik położenia wałka też powinien być cały. Nie chciało mi się demontować rozrządu żeby do niego znowu się dobrać ale jak w akcie desperacji zacząłem w granicach rozsądku i z desperacji przesuwać wałki na fasolkach to przy większym przesunięciu wywalał błędy. Przy ustawieniu na blokady czysto. Wpusty na wałkach też sprawdzałem, całe, na pewno koła nie przestawione.

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
986
Miasto
PGS
Na moje pompki zjeba....

trajger

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Stargard
Staram się tą myśl odsunąć :) niestety to 2ga gen na 2 śruby przykręcana. Praktycznie nie do naprawy, przynajmniej nikt się nie chce tego podjąć. Podobno ktoś w Krakowie się z tym babra ale to drugi koniec Polski. Z tymi pompkami to tak trochę dziwnie wypluwało, zwłaszcza z tą 4tą. Przy tych moich próbach przestawiania rozrządu raz wypluło mi grupę 18 na 0, tyle że po puszczeniu pedału gazu zamiast wyskoczyć wszedzie 4 w parametrach wyskakiwało 128, natomiast gr 23 miała rozstrzelane BIPy w różnych zakresach. 4ty wtrysk miał wtedy korekty na 2,99, reszta w granicch -1,5-1,5. Ale jak rozrząd jest jak Bozia przykazała to jest jak napisałem w pierwszym poscie.

qwerty10011p

SuperMechanior
Punktów
3
Witam ponownie bo już się na ogólnym bazgrnąłem :)
Urodził mi się problemik z autem znajomego, może ktoś z Was się na coś takiego natknął
Autko to A6, magiczne 2.0tdi na pompach 2giej gen. Padła uszczelka pod głowicą. Uszczelkę wymieniłem, głowica sprawdzona, jest OK, przy okazji sprawdzone pompki, są OK. Nowe uszczelki na pompki, nowe śruby do nich, nowy pasek rozrządu (rolki, pompa wody są w porządku). Uszczelki pod kolektory i pod pompę tandem nowe. Rozrząd ustawiony na blokady, sprawdzony kilka razy, nie tylko przeze mnie i jest OK, Ciśnienia na garach praktycznie fabryka. A problem jest. Auto nie chce odpalić. Jak już zaskoczy na samostart to chodzi kulawo, kopci (czuć niedopalone paliwo) i nie wkręca się wyżej niż ok 2900 obrotów.
A bym zapomniał. Odpali bez samostartu jak się mocno zagrzeje ale to pewnie wina świec. Stare były dwie spalone, założony nowy komplet beru i tu kolejny zonk. Wszystkie 4 wywalają błędy :/ Chociaż i bez nich powinien zapalić bez problemu, przynajmniej teraz latem.
Teraz to co mnie najbardziej zastanawia: pompki
gr. 13 pompki 1, 2 ,3 korekcje pomiędzy 0,0 a -0,30 czyli generalnie bajka
4ta pompka ok 1,50-1,60 czyli też w normie
ciekawiej robi się tu: gr. 18 wszystkie pompki wywalają 128
gr.23 wszystkie BIPy na -128
I za cholerę nie mam pojęcia z czego to się bierze
Auto generalnie wcześniej pracowało normalnie poza wywalaniem płynu chłodzącego.
A jeszcze, jedyne błędy to te 4ry świece i zawór poduchy silnika, nic więcej.
Jeżeli ktoś z Was ma jakiś pomysł lub spotkał się z czymś takim to wielkie HELP bo to auto powoduje już u mnie stany lękowe

Wężyki przy filtrze paliwa nie są zamieniete przypadkiem?

Do góry Bottom