• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Akumulatory w melexie całkowity brak elektrolitu

Markson43

SuperMechanior
Punktów
177
Miasto
Rzeszów
W melexie znikł cały elektrolit z wszystkich akumulatorów 8 szt.
Jeden akumulator ma 6V firmy Trojan .

Co teraz zrobić czy dolać czystego elektrolitu kupionego w sklepie ? czy płukanie a potem uzupełnienie .

Ostatnia edycja:

Markson43

SuperMechanior
Punktów
177
Miasto
Rzeszów
Czyli teraz młodzież już nie wie co to jest mokry akumulator w dobie bezobsługowych.

Danmar

Zweryfikowany Mechanik
Porady
3
Punktów
126
Miasto
Wielkopolska
Dolać wody destylowanej. Paruje raczej woda, a nie kwas(tak na moje rozumowanie). Akumulatory do ciepłego i pod dobry prostownik podłączyć.

mazi0000

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
123
Miasto
Katowice
Wlej wodę destylowaną naładuj, potem to wylej i wlej kwas. Ładuj małym prądem.

Markson43

SuperMechanior
Punktów
177
Miasto
Rzeszów
Dolać wody destylowanej. Paruje raczej woda, a nie kwas(tak na moje rozumowanie). Akumulatory do ciepłego i pod dobry prostownik podłączyć.
Sama woda nic nie da bo nie było ani grama elektrolitu :)

Wlej wodę destylowaną naładuj, potem to wylej i wlej kwas. Ładuj małym prądem.

Zalałem gotowy elektrolit bez płukania choć płukanie powinno się zrobić ale za dużo roboty a czas gonił :)
Wlałem 13L elektrolitu więc na jeden aku wchodzi 1.625 l

Po zalaniu po 1 godzinie wskaznik naładowania pokazał 100% a było 45 %
Oczywiście nie można teraz ładować akumulatorów tylko pozostawić na 2 dni lub lekko powoli rozładować do średniej granicy.

Jak na razie jest bardzo dobrze.

Ostatnia edycja:

kotin44

Początkujący
Punktów
3
Sam sobie niszczysz akumulatory...
Sprawdz teraz gestość elektrolitu i powiedz nam czy jest na odpowiednim poziomie...

Markson43

SuperMechanior
Punktów
177
Miasto
Rzeszów
Ok zmierzę i myślę że powinna oscylować w 1.2 -1.3
Jak będzie inaczej to będziesz miał rację.

kotin44

Początkujący
Punktów
3
Jeśli gęstość będzie oscylować tak jak myślisz,to zaprzeczysz fizyce bo kwas jest zbyt ciężki aby odparować.Odparowała woda a kwas się ulokował miedzy płytami,teraz jest go zbyt dużo...
Gdyby w moje rece trafiły baterie po takim incydencie , to bym zastosował ładowanie regeneracyjne,bo jeśli po godzinie ładowania przjęły tyle prądu to jest to najlepszy obraz jak bardzo spadła ich pojemność...
Jedna taka bateria to może nie jest majątek,ale 8szt to już robi kwote wiec poświęć im trochę czasu puki jest duża szansa na ich uratowanie,ale decyzja należy oczywiście do Ciebie

Markson43

SuperMechanior
Punktów
177
Miasto
Rzeszów
Piszesz że po godzinie ładowania przyjęły tyle prądu to ja ci napiszę że ich przecież nie ładowałem tak jak pisałem !
Czyli co ty byś byś zrobił bo piszesz o ładowaniu regeneracyjnym ale co z elektrolitem lub wodą destylacyjną ???

kotin44

Początkujący
Punktów
3
Ja na twoim miejscu wykonałbym ładowanie regeneracyjne,bo musiało dojść do zasiarczenia płyt a wartośç tych bateryjek jest sporawa...O przebiegu takiego ładowania nie bede się rozpisywał,bo instrukcje znajdziesz w necie.
Ja teraz bym zlał obecny elektrolit ,wykonując wcześniej pomiar gęstości ,bo powinien być zbyt gęsty i wlał wody destylowanej,przystepując do regeneracji-tak w skrócie polega ona na tym że po ładowaniu na elektrolicie wylewasz go i zalewasz wodą i znowu ładujesz,wtedy dopiero zaczyna sie proces odsiarczania który jest bardzo powolny.Taką operacje powtarzasz i zmieniasz prądy ładowania,a w ostatnim etapie zalwasz już elektrolit.
Taka regeneracja trwa kilka dni ale w Twoim przypadku warto poświęcić ten czas,ponieważ żywotność tych baterii jest obliczona na ilość cykli ładowania i przy odpowiednim traktowaniu baterii można sie nimi cieszyć dużo dłużej,ale decyzje musisz podjąć sam...

Ostatnia edycja:

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Piszesz że po godzinie ładowania przyjęły tyle prądu to ja ci napiszę że ich przecież nie ładowałem tak jak pisałem !
Czyli co ty byś byś zrobił bo piszesz o ładowaniu regeneracyjnym ale co z elektrolitem lub wodą destylacyjną ???
Pooglądaj sobie twórczość na kanale Mr akumulator na YouTube, gość wie dużo o akumulatorach

Markson43

SuperMechanior
Punktów
177
Miasto
Rzeszów
Zrobiłem dziś pomiar gęstości elektrolitu przy tmp.+2
Pomiar tylko z jednego akumulatora.

Załączniki

• IMG_20201211_123216.jpg
    IMG_20201211_123216.jpg
    4,9 MB · Wyświetleń: 32

kotin44

Początkujący
Punktów
3
Żeby wynik pomiaru był miarodajny ,musisz naładować aku i przeprowadzić pomiar min 30 min po jego odłączeniu,przy temperaturze 25st.
Najważniejsze jest naładowanie ,ponieważ rozładowanie baterii rozrzedza elektrolit,bład temperatury można wyliczyć.
Wykonałeś pomiar przy +2 st zatem od pomiaru odejmij 0.01518mg/cm3 ( 0,00066mg/cm3 x 23 st ),ale po naładowaniu wszystko się zmieni...
Jak stare są te baterie?
Przypuszczalnie jak długo mogły jeździć na sucho?

Markson43

SuperMechanior
Punktów
177
Miasto
Rzeszów
Dzięki za info.
Baterie mają na pewno z 5 lat.
A na sucho nie mam pojęcia ile były eksploatowane ale do puki melex odmówił jazdy :)..czyli długo.

Markson43

SuperMechanior
Punktów
177
Miasto
Rzeszów
Melex ostatnio znów odmówił jazdy i padł.
Został teraz podładowany i zobaczymy bo na razie jeździ.
Pewnie nie obejdzie się bez płukania i dalszych czynności jak piszesz.

Markson43

SuperMechanior
Punktów
177
Miasto
Rzeszów
Jednak został kupiony cały pakiet akumulatorów nowych.
Tamte miały swoje lata i kolega zaniedbał ich obsługę.
Cena nowych bardzo wysoka i kupił by za to normalne auto za 5 tyś.
Dzięki za pomoc i zainteresowanie.
Na tych nowych też w odległościach km nie ma rewelacji.

Do góry Bottom