• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Alfa Romeo 159 1,9 jtd zbyt wysokie ciśnienie paliwa

GregorLen

SuperMechanior
Punktów
10
Miasto
Małopolska
Witam. Mam problem z Alfą 159 z 2006 r. 1,9 150 mustangów. Trafił do mnie z zapaloną kontrolką silnika, błędy P0093, P0092, P0091 ciśnienie paliwa(regulator wejściowy pompy wysokiego ciśnienia). Po skasowaniu błedów silnik chodzi normalnie, można gazować i błąd nie powraca. Obserwowałem ciśnienie paliwa i zgadza się z oczekiwanym ( na wolnych obrotach ok. 270 bar) W czasie jazdy przy przyspieszaniu ok 3000 obr. wyskakuje check i za chwilę wchodzi w tryb awaryjny, brak mocy. Jeździłem z komputerem obserwując ciśnienie aktualne i zadane. Po wyskoczeniu błędu ciśnienie paliwa gwałtownie rośnie, na wolnych obrotach ok. 730 bar, słychać "twardą" pracę silnika silnik nie przekracza 2000 obr. Po skasowaniu błędu w czasie pracy silnika wszystko wraca do normy. Błedy przeważnie to P0091, P0092. Ten problem wystąpił po wymianie sterownika w innym warsztacie. Podobno oprogramowanie skopiowane było dobrze przez elektronika. Zmieniłem filtr paliwa, wykręcałem zawór ciśnienia na pompie. Na listwie CR jest drugi zawór regulacji ciśnienia. Pytanie czy to któryś z zaworów, czy czujnik ciśnienia ?

GregorLen

SuperMechanior
Punktów
10
Miasto
Małopolska
tego właśnie nie wiem. Elektronik twierdzi, że zrobił to dobrze. Wysyłać sterownik do sprawdzenia ? trwa to niestety około tygodnia.

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Na początek musisz podłożyć nowe zawory SCV jeden regulacyjny drugi upustowy. A poco ECM wymieniali ?

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
No własnie po co wymieniali ? nie twierdze ze oprogramowanie jest złe ale ten tez moze miec cos uwalone bo uzywka

GregorLen

SuperMechanior
Punktów
10
Miasto
Małopolska
wymieniali bo podobno zardzewiał w środku i nie było sterowania wtryskami

Sprawdzałem właśnie przelewy i są takie same

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
raczej zawór bo ma twardą prace o ile nie skopane oprogramowanie ale tego nie wiemy , zobacz drożność powrotów

GregorLen

SuperMechanior
Punktów
10
Miasto
Małopolska
Problem rozwiązany. Wymieniłem szynę wysokiego ciśnienia razem z regulatorem ciśnienia i czujnikiem ciśnienia, wyczyściłem filtr przy pompce paliwa w baku. Silnik działa, błedy nie wracają. Dzięki za zainteresowanie.

Do góry Bottom