• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Almera dziwny przypadek

mazi0000

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
123
Miasto
Katowice
Przyjąłem nissan almera n16 1.5 benzyna na warsztat. Samochód był już na dwóch warsztatach i poddali się.
Usterka jest taka że jak samochód się rozgrzeje to dusi się , gaśnie i ciężko odpala. Błąd w sterowniku jest p0335 czujnik położenia wału usterka. Czujnik był wymieniany nic nie pomogło. W parametrach jak nie chce odpalić to widzi obroty ale nie zawsze i co ciekawe niekiedy skacze obrotomierz na zapłonie i w testerze widzi obroty silnika , a przecież silnik nie jest odpalony. Dzisiaj na zapłonie spaliła mi się cewka zapłonowa na 2 cylindrze (dym z niej leciał ).
Jak narazie poprawiłem masę cewek , czekam na nową cewke , jeszcze sprawdzę wiązke do cewek bo jest zamontowane lpg.
Próbowałem to odpalić na trzy cylindry , ale znowu nie zawsze widzi obroty silnika , jutro podłącza oscyloskop i sprawdzę zasilanie czujnika wału.
Macie jakieś pomysły ?

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
581
Przyjąłem nissan almera n16 1.5 benzyna na warsztat. Samochód był już na dwóch warsztatach i poddali się.
Usterka jest taka że jak samochód się rozgrzeje to dusi się , gaśnie i ciężko odpala. Błąd w sterowniku jest p0335 czujnik położenia wału usterka. Czujnik był wymieniany nic nie pomogło. W parametrach jak nie chce odpalić to widzi obroty ale nie zawsze i co ciekawe niekiedy skacze obrotomierz na zapłonie i w testerze widzi obroty silnika , a przecież silnik nie jest odpalony. Dzisiaj na zapłonie spaliła mi się cewka zapłonowa na 2 cylindrze (dym z niej leciał ).
Jak narazie poprawiłem masę cewek , czekam na nową cewke , jeszcze sprawdzę wiązke do cewek bo jest zamontowane lpg.
Próbowałem to odpalić na trzy cylindry , ale znowu nie zawsze widzi obroty silnika , jutro podłącza oscyloskop i sprawdzę zasilanie czujnika wału.
Macie jakieś pomysły ?
Jak czujnik wymieniony i dalej błąd pokazuje ? Jak będziesz sprawdzać zasilanie czujnika wału to przyjrzyj się pinom złączu sterownika od czujnika wału, lubią się utleniać gołym okiem ciężko stwierdzic dlatego radziłbym wpiąć się bezpośrednio do sterownika (testownie)

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
też miałem taki silnik w almerze z tym błędem. Klient dostarczył nowy czujnik i dalej było podobnie jak u ciebie...

Zrobiliśmy rozrząd i już było git;]

mazi0000

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
123
Miasto
Katowice
Tylko że jak by był rozrząd naciągnięty to by widział obroty wału.

slaweuszek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
4
Punktów
494
Miasto
Gorzów Wielkopolski
Coś chyba miałem podobnego.
W komorze silnika są przekaźniki. Jeden z nich nie załączał JAKIEGOŚ napięcia. Gdy po włączeniu zapłonu było słychać jego CYKNIĘCIE, auto odpało - gdy przekaźnik nie cykał, nie było widać obrotów wału i oczywiście auto nie odpalało.

Ostatnia edycja:

mazi0000

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
123
Miasto
Katowice
Sprawdziłem dzisiaj zasilanie czujnika pod obciążeniem i jest dobre. Czekam na oscyloskop dwu kanałowy . Mi pasuje to na wyciągnięty łańcuch, ale dlaczego nie widzi obrotów wału.

Pawel23

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
116
Miasto
Wołomin
Odlacz komputer gazowy całkowicie, jeżeli jest tam sekwencja zrób mostki na wtryskiwacze i sprawdź. Całkiem możliwe że ecu od gazu tak będzie krzaczyc. Sprawdź ewentualnie czy sygnał obrotów silnika do ecu gazu nie jest pobrany wlasnie z czujnika położenia wału

elektryk1234

SuperMechanior
Punktów
56
Niby powinien być błąd korelacji przy łańcuchu ale nie koniecznie. Jaki kod silnika? Oscyloskop prawde ci może o rozrzadzie powiedzieć. A jakie napiecia dochodzą do czujnika?

Widzę ze to ma chyba czujnik wału halla bo prostokąt na oscylogramie jest.

mazi0000

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
123
Miasto
Katowice
Napięcia na czujniku są dobre , sprawdzałem pod obciążeniem próbówką. Sterownik gazu ma obroty podłączone pod czujnik wałka . Przebieg z oscyloskopy jest prawidłowy i pojawia się , gdy sterownik nie widzi obroty. Rozrząd ma synchronizację. Ecu nie kiedy widzi na rozruszniku przez 1sekunde np 2000 obrotów podczas kręcenia i tak skacze tą prędkość. Stawiam na uszkodzony sterownik. Jak przyjdzie do zobaczę czy pomogło.

vwvzzz

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Betonów
W starych nissanach benzynowych jak miał rozwleczony rozrząd to mu się dawki nie zgadzały i siał cały czas błąd przepływomierza a nie, że wału nie widział.

Do góry Bottom