• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Almera n16 błąd P0171

sawo

Uczestnik
Punktów
0
Witam na jalowym 2g/s przy 2500obr bez jazdy ok5-6g/s nie ma przedmuchow zawor PCV czysty i nie dymi EGR a nie ma wcale to wersja na europe sr-wschodnia jak mi powiedzieli w Nissanie ani EGR ani klapek w kolektorze jeden katalizator EURO3 Po 07.2002 euro4 2 katy Tez mysle o wtryskach Tylko jak by laly czy sie zacinaly to wolne by kulaly a u mnie tak nie jest Na jakims zagranicznym forum znalazlem ze jak dlugoterminowa korekta jest na duzym plusie to powietrze albo pekniety kolektor wydechowy Co Panowie na to?

Ostatnia edycja:

sawo

Uczestnik
Punktów
0
Jak myslisz zmienic cala listwe wtryskowa ?

art0

SuperMechanior
Punktów
10
chłopie weż jakikolwiek tester obd wybierz sonde korekty i maf i obserwuj na trasie zapisuj i daj znać

sawo

Uczestnik
Punktów
0
-Witam Juz pisałem W czasie jazdy korekty skacza np-5 +8 +15 -3 +18 itp Jak w czasie jazdy depne to maf siega tez 25g/s by za chwile spasc na 7-9g/s Napiecia za katem na sondzie raz 0,4V raz 0,7 raz o,8V Na piewszej tez skacze od 0,1 do 0,8 0,9VJednak korekta dlugoterminowa wtrysku siega 20-27,28% ( w plusie co podchodzi pod powietrze)Auto jedzie bez problemow wolne obroty tez Zapala od kopa zimny czy ciepły I tylko w tescie sinika mam to:RICH TO LEAN THRESHOLT VOLTAGE(CONSTANS)max95 current97 A i jeszcze dla dodania smaczku Czy jezdze po miescie czy w trasie rura "usmolona"( co wychodzi na paliwo) i to tyle
Pozdrowionka

Witam Ciąg dalszy mojej "walki"Auto na wolnych stało ok 1godz korekty na minusie różnie -3% - 5% a nawet -13% jednak w tescie silnika nic Wyjechałem na jazdę i po 5km RICH TO LEAN THRESHOLT VOLTAGE(CONSTANS) Mój wniosek silnik zubaża podczas obciążenia Obstawiam pompę lub przepływkę chociaż sprawdzałem wedlug manuala cisnienie pompy i napięcia na przepływomierzu Ok jednak podczas jazdy musi mu brakowac paliwa skoro od razu jest mieszanka za uboga Czekam na jakieś pomysły
Pozdrawiam

Ostatnio edytowane przez moderatora:

sawo

Uczestnik
Punktów
0
Witam
Problem błędu rozwiązany Winowajcą okazał się przepływomierz
Pozdrawiam i dziękuję wszystkim za pomoc

vulture30

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kłobuck
Sawo,
Przepływomierz wymieniłes na ślepo w końcu czy jest jakaś opcja jego sprawdzenia na 100%?
Z tego co pisałes to robiłes testy z manuala i wyszło, że ok a ostatecznie przepływka do wymiany.
U mnie narazie P0171 pojawia się co jakis czas. Myślałem, że to może wina LPG ale na PB pojawia się nawet częściej. Chciałbym być przygotowany jakby się coś gorszego zaczęło dziać.
Na tą chwile auto odpala normalnie, jedyne co to czasami lekko traci moc i delikatnie szarpie przy nagłym puszczeniu lub dodaniu gazu. Wtedy sprwadzam i już P0171 się świeci :/

vulture30

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kłobuck
Czy w czasie jazdy ze stałą predkością sygnał sony może byc cały czas na ok 0V?
Jaka narazie mam wrażenie ze jest to losowo. Czasami przy tych samych warunkach sonda osycluje a czasami jest tak jak na screenie.
Druga sprawa, czy to normlane ze 1 sonda pokazuje max na ubogo, druga sonda max na bogato?

W czasie jazdy i takiej sytuacji wrzucam na luz, noga z gazu i sonda nadal nie rusza. Jade normlanie dalej i po jakims czasie budzi sie do życia. Generalnie większość czasu oscyluje ale zdarzają się takie sytuacje jak na screenie.
Dziś przejechałem 60km i P0171 sie nie zaświecił, ale czy odczyty są w porządku to mam wątpliwości.

Poproszę o wskazówki

Załączniki

• screenshot.jpg
    screenshot.jpg
    237,5 KB · Wyświetleń: 20

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Jaki przebieg auta ? N 16 był już w 2002 r więc to stare auto i może sonda do wymiany.

vulture30

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kłobuck
To N16 QG15DE 98KM z 2005, 140000km. Na LPG od 15kkm. Teraz jeżdżę cały czas na benzynie, żeby wykluczyć wpływ gazu.

Nie chciałbym wymieniac sondy na ślepo. Najpierw chciałbym potwierdzić, że jej zachowanie jest mocno podejrzane. Szczególnie, że P0171 to w N16 bardzo często wina przepływomierza. Chociaż mam wrażenie, że większość opisywanych w necie wymian przepływomierza nie jest spowodowanych diagnostyką tylko "wymieniamy i zobaczymy co będzie" :) .

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Oscylogramy ładnie zdjąłeś, teraz zdejmij wartości z MAF-u to Ci powiem czy dobrze.
Sonda 1-wsza musi pracować cały czas od "0"do "1"V. Wczoraj taki silnik "ćwiczyłem"
więc dane mam na bieżąco.

vulture30

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kłobuck
hmm, a jakie konkretnie dane z MAFu byś potrzebował i w jakich warunkach pracy. Na górze screena jest przebieg MAFu ale rozumiem, że nie to chciałbyś zobaczyć?

vulture30

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kłobuck
Wstawiam:
film 1:
Rozgrzewanie
od 4:50 auto rozgrzane, jazda w trasie
od 9:00 3 bieeg, 50km/h
od 15:00 stop, 750obr
od 16:40 stop, 2500obr

film 2
stop 750 obr, potem 2500obr
od 2:34 3bieg, 50km/h

Mam wrażenie ze jest coraz gorzej. Tym razem więc było na max ubogo niz normalnej jazdy. Tylko jak zgadnąc czy powietrza jest rzeczywiscie za duzo czy sondzie się tak wydaje?
Niby druga sonda cały czas pokazuje ze za bogato, więc moze jednak to paliwa jest za duzo?

vulture30

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kłobuck
Dzięki. To będe się brak za wymianę.
Jakbyś znalazł chwilę to napisz proszę jak to poznałes.

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
jeśli przepływka oszuka na ilości powietrza, to komp dostosuje ilość paliwa do ilości powietrza. czyli "niby" dużo powietrza, to więcej paliwa. jak więcej paliwa, a jednak mniej powietrza, to mieszanka za bogata i błąd sondy. w drugą stronę działa tak samo. czyli powietrza "niby" mniej.... za ubogo. trochę zakręciłem, ale powinneś się połapać o co chodzi ;)

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Na biegu jalowym MAF wskazuje 4,3 g/s pod obciążeniem 16 g/s.

W moim przypadku by

vulture30

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kłobuck
Stanisław 1946
hmm, z tego co ja widze na filmikach (na drugim jest MAF lepiej widoczny) to na jałowym mam 2,2, a na 2500obr jest 5,5, czyli w normie.
Gdzie Ty widziałes te wartości co podałes?

toomii76
Tak, tylko np. w moim przypadku skąd wiadomo, że przepływomierz "daje" wiecej powietrza niż mówi, a nie, że sonda 1 widzi więcej tlen niż jest w rzeczywistości?
I dlaczego obie sondy mają skrajnie przeciwne wskazania skoro są sprawne?

Do góry Bottom