• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Almera n16 błąd P0171

sawo

Uczestnik
Punktów
0
Temperatura zasysanego wczoraj w garazu 5st we wskazaniach 7st po 30km jazdy temeratura zasysanego 16st

Jesteś pewny co do tych klap? bo w manualu ich nie widze

Ostatnio edytowane przez moderatora:
A

autozibi

Nie wymądrzasz się być może auto ma 175000km tylko czy nie powinno byc bledu P0420 co w Nissanie oznacza znaczne zuzycie katalizatora?
Właśnie przez ten nieszczęsny błąd P0171 wałczyłem z Toyotom z miesiąc za nim była podjęta ostateczna decyzja .
Jednak przed wymianą katalizatora , byłem jeszcze na hamowni i to mnie jeszcze bardziej utwierdziło co do wymiany .
Miałem twardy orzech do zgryzienia , ponieważ cena katalizatora oryginalnego była 2950 zł :(:( .

sawo

Uczestnik
Punktów
0
Silnik QG18DE auto przed liftem przepustnica jeszcze na lince

inodiag

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
310
Miasto
Dąbrowa Biskupia
klapy na 100% są ... Jeszcze masz w tych scantoolach :) takie coś jak kasowanie korekty długoterminowej , robiłeś to ? kolektor na pewno szczelny , plakiem psikałeś ? jak olej bierze to zapewne kat...

sawo

Uczestnik
Punktów
0
nie robiłem ale korekty wykazują -10 -15% +10 15
wynik z korekty dlugoterminowej tez cos ok -13% Oleju to łyknie tak ze 3 setki na 1000 a te klapy to myslisz rozebrac kolektor i sprobowac rozruszac?Jest jakis sposob na sprawdzenie tych klapek bez zdjecia kolektora?

Ostatnia edycja:

inodiag

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
310
Miasto
Dąbrowa Biskupia
nie robiłem ale korekty wykazują -10 -15% +10 15
wynik z korekty dlugoterminowej tez cos ok -13% Oleju to łyknie tak ze 3 setki na 1000 a te klapy to myslisz rozebrac kolektor i sprobowac rozruszac?
może podciśnienie ich nie otwiera...

sawo

Uczestnik
Punktów
0
Ale wtedy mialby chyba za malo powietrza i problem z praca silnika a tu nie ma problemu chodzi rowno zapala idealnie i jedzie jak depniesz to idzie bez zadnej czkawki Masz racje ma klapki sprawdzilem teraz tylko czy mozna je sprawdzic bez zdjecia kolektora?

Ostatnia edycja:

inodiag

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
310
Miasto
Dąbrowa Biskupia
Ale wtedy mialby chyba za malo powietrza i problem z praca silnika a tu nie ma problemu chodzi rowno zapala idealnie i jedzie jak depniesz to idzie bez zadnej czkawki Masz racje ma klapki sprawdzilem teraz tylko czy mozna je sprawdzic bez zdjecia kolektora?
rusz dźwignią ... klapy są cztery , po jednej na każdy zawór ssący pozostałe cztery klap nie mają ... jak testowałem to za wielkiej różnicy nie zauważyłem z czy bez...

sawo

Uczestnik
Punktów
0
Dzięki A jak odłączę silownik i odpalę to powinien podnosic a wtedy ręką za dzwignie czy może nie są zatarte dobrze myślę A jeszcze o przepływomierzu może ktoś nie wie W Almerze i Primerze w zintergowanym przepływomierzu jak zle pokazuje temperature zasysanego powietrza to wystarczy wymienić termistor parametry 2Kohm i jest OK Sam tak robiłem jak przy 3st pokazywał 16st Dzisiaj moj syn pojechał na stacje diagnostyczna tym autem i wyniki analizy mial takie kiepskie ze az facet szukal czy aby na pewno ma kata To chyba powinno swiadczyc o koncu katalizatora?

inodiag

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
310
Miasto
Dąbrowa Biskupia
tylko nie zakładaj kata ... emulatorem trzeba zastąpić drugą sondę i po sprawie (elektronicznym)
klapy otwierają się po przekroczeniu pewnych obrotów .

sawo

Uczestnik
Punktów
0
Czyli też uważasz ze to co wyszło na analizie spalin potwierdza moja teorie o jego"smierci"? A mniej wiecej przy jakich obrotach silownik powinien je otworzyc? Tylko czemu nie wywala bledu P0420 co w wielu Almerach przy awarii kata sie pojawia

Ostatnia edycja:

inodiag

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
310
Miasto
Dąbrowa Biskupia
Czyli też uważasz ze to co wyszło na analizie spalin potwierdza moja teorie o jego"smierci"? A mniej wiecej przy jakich obrotach silownik powinien je otworzyc? Tylko czemu nie wywala bledu P0420 co w wielu Almerach przy awarii k ata sie pojawia
to co wyszło na analizie to nier jest wynik sprawności kata ale wynik tego co w rury się wydobywa ...
jeśli spaliny są"złe" przed katem to za nim rewelacji nie ma się co spodziewać ...
jeszcze jedno , czy sonda na jałowych oscyluje? może regulator paliwa albo wtryski zapchane ... przepływkę podstawiałeś przecież ...

sawo

Uczestnik
Punktów
0
Cisnienie ok przeplywke tylko pomierzylem wedlug manuala Nissana i miesci sie w parametrach Sonda oscyluje na jalowych wtryskow nie wyjmowalem ale chyba tez ok bo zapala i chodzi dobrze Nie wyjmowalem bo potem moga byc problemy z uszczelkami W tych jak napisales scan toolach nie mam kasowania korekcji moze znasz jakis ktory to zrobi? Sprawdze jeszcze te klapy bo gdzies znalazlem ze bylo uwalone ciegno od klap i ten blad tez sie pokazywal

Znalazlem fote tak wyglada kolektor i te klapki Podobno odlaczenie akumulatora na 24h powoduje powrot do fabrycznych ustawien kompa

Załączniki

• 3815510061_1.jpg
    3815510061_1.jpg
    174,7 KB · Wyświetleń: 46
Ostatnio edytowane przez moderatora:

art0

SuperMechanior
Punktów
10
w/g mnie usterka wskazuje na tworzenie mieszanki przepływomierz / ciśnienie paliwa tester w dłoń i w droge

sawo

Uczestnik
Punktów
0
Dzięki wszystkim zaczynam dalsza walke Dam znac co wyniknie
Pozdrowionka dla wszystkich

sawo

Uczestnik
Punktów
0
Witam ponownie
Ciag dalszy mojej walki Do kolegi inodiag odnosnie klap w kolektorze Dzwonilem do Nissana i jedne silniki maja inne nie zalaczm foto takiego co nie ma Obkukalem mojego i kurcze tez nie ma a wydawalo mi sie ze sa
Ale do r 3801224577.jpg 3801224577.jpg
zeczy Odpalam auto (silnik temp 90st obserwuje krotkotrwale korekty wtrysku Poczatek obiecujacy ok-2% 2,3% Im dluzej chodzi na wolnych tym korekty na wiekszym minusie nawet -15%Mysle sobie cos z wtryskami Zdejmuje wezyk z regulatora paliwa silnik lapie lewe powietrze korekty ida na plus nawet do13% Zatykam wlot do kolektora palcem korekty znowu na minus Coz jade Na trasie raz plus raz minus Zerkam na wskazanie przeplywki dodaje gazu obr 2500 Wskazanie 25g/s chyba za duzo Przejechalem 30km wracam do garazu Korekta dlugoterminowa 28% SZOKUruchomilem w programie opcje "rezultat testu" wyskoczylo na czerwono (tzn zle")RICH TO LEAN THRESHOLT VOLTAGE(CONSTANS)max95 current97 TID01 CID 01 Teraz najwazniejsze czy to moze byc problem wtryskow?Bylem na kompie stracilem tylko kase gosc stwieerdzil nie ma bledow to i nie ma czego szukac
Pozdrawiam

inodiag

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
310
Miasto
Dąbrowa Biskupia
Bylem na kompie stracilem tylko kase gosc stwieerdzil nie ma bledow to i nie ma czego szukac
Pozdrawiam
Pojechałeś do kogoś kto ma komputer a nie wie do czego służy :D... błędy to tylko wskazówka ... ale do rzeczy, bardzo dziwne zachowanie , przepływ powietrza bym zostawił aczkolwiek sporo(ile na jałowym?) , zastanawiam się czy egr się nie zacina i stąd te wahania ...
może silnik ma przedmuchy i odmą "wali" , nie pamiętam jak tam jest to rozwiązane :rolleyes:
trochę to wygląda na zbyt wysokie ciśnienie paliwa , może te wtryski :rolleyes: sam już zgłupiałem ...:confused:
teraz już wiem dlaczego większość primerek jakie miałem nie miała kontrolki od silnika :D , sam jedną naprawiłem na zlecenie klienta hehe...

Do góry Bottom