• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ananasy-czyli przypadki ktore nas zdziwily....

• Thread starter PogotowieSamochodoweUK
  • Rozpoczęty

romys73

SuperMechanior
Punktów
104
Miasto
abingdon
laguna 3 wymiana klocków tył ,samochód na podnośniku ,po zabiegu opuszczam wóz na dół ,pchnołem go do tyłu aby wejść do środka i podpompować hamulce a tu zonk silniczek modułu hamulców zaczol zaciągać linki ,i od tej pory mam problem ,wyskakuje informacja sprawc ukł. hamulcowy ,serwis reno chce cały moduł chamulców wymieniać.

romys73

SuperMechanior
Punktów
104
Miasto
abingdon
bliższe informacje ? czy może bezpiecznik padł?

brak komunikacji na kompie

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
nie , jest procedura adaptacji tego automatu mozesz poprobować kilka razy zamykac otwierac recznie z wcisnientym hamulcem i bez , a nawet 2 x przy otwieraniu nacisnac. Ja to robie np. diagunem

hudy5

SuperMechanior
Punktów
32
Miasto
Okolice Katowic
Kurcze a to zawsze trzeba ? Czy losowo taki zonk wychodzi ? 3 razy już robiłem w lalunie i było za każdym razem git - ręczny spuszczony i odłączony aku.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
noooo dlatego to nas zadziwia ... w koncu trzeba mechaniczne automaty wyzerować nie ? w niektórych szmelcwagenach trzeba wpisać grubość tarczy i klocków ... ot takie wynalazki ... :D

hudy5

SuperMechanior
Punktów
32
Miasto
Okolice Katowic
No cóż jakoś mi się nie zdarzyło tzn. wiem że takie akcje są itp. ale z reguły (nie pamiętam abym zrobił inaczej) spuszczam ręczny, akumulator odpinam i działam.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
a jak sa bardzo starte klocki to pojawi się blad , linka musi mieć luz jak jest odblokowany nie ? nie regulujesz linek ja coś nie tak w mechanicznym ?

hudy5

SuperMechanior
Punktów
32
Miasto
Okolice Katowic
W mechanicznym linki się podciąga TYLKO i WYŁĄCZNIE w celu skasowania luzu przy pierwszym montażu i ewentualnie później gdy się "wyciągną" w elektrycznym to nie wiem jak to się odbywa ale fakt jak coś po wymianie byłoby nie tak komp do łapy i jedziemy adaptacje itp.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
No nie do konca bo jak klocki się scierały to dzwignie mogły isć poza swoje miejsce zerowe a sprawdz automaty w zacisku . dzwigienki maja byc w skrajnym polozeniu a linka ma mieć odrobine luzu , tam jest czujnik ruchu i sily naciagu

hudy5

SuperMechanior
Punktów
32
Miasto
Okolice Katowic
Nie będę się wymądrzał na temat elektrycznych ale mówię o normalnych mechanicznych. Tłoczek wypychany przez płyn hamulcowy odkręca się na mimośrodzie i blokuje a dźwignia poprzez ruch go dociska do tarczy.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Tak , tyle ze tu jest to elektryczne i czujnikiem polozenia , jak polozenie nie jest prawidłowe to tak to się dzieje

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
825
Miasto
Gdańsk
bo im więcej dodatków tym więcej może się popsuć....

W rękawiczkach się nie pracuje na warsztacie!! Roboty się nie czuje... Jeśli mają być czyste to na farmaceutę[tkę] trzeba się przeuczyć;]

hudy5

SuperMechanior
Punktów
32
Miasto
Okolice Katowic
A ja tam wole w rękawiczkach i co mi zrobisz ? :) Jakoś mniej klientów od tego nie mam a czucie perfecto :)

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
ja jakoś zapominam o rękawiczkach :) pewnie gdybym miał kobietę albo bym się starał o względy jakiejś to bym dbał o dłonie ale tak... to mam na to wyj...

Auto-Tech

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
477
ja to tez juz nie kupuje bo rekawiczki wytrzymywaly maks 2 dni a koszt pary to 5 zl. poza tym nie czuje sily przy dokrecaniu. :) poza tym jak mechanik ma czyste rece to znaczy ze sie opier**** :)

Katje

SuperMechanior
Punktów
40
Miasto
marki
Prawdziwy mechanik powinien śmierdzieć smarem i benzyną i mieć brud wżarty już na stałe pod skórę na rękach.

hudy5

SuperMechanior
Punktów
32
Miasto
Okolice Katowic
Panowie widać że nie robicie w rękawiczkach bo byście wiedzieli że rękawiczki nie chronią przed brudem. A jak składam coś czystego np. głowicę to sobie biore białe rękawiczki bo poco mam ręce w oleju smarować :)

Do góry Bottom