• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ananasy-czyli przypadki ktore nas zdziwily....

• Thread starter PogotowieSamochodoweUK
  • Rozpoczęty

david2291

SuperMechanior
Punktów
114
Pamietam jeszcz takiego profesora co jezdzil starym polonezem a ze oleju troche podbieral to co jakis czas mu dolal litre nawet nie sprdzajac poziomu.Potem kupil sobie corolle ale niestety przyzwyczajenie z poloneza zostalo.Zajechal raz ta corolla na warsztat w ktorym wtedy pracowalem i mowi ze ma powazny wyciek oleju bo silnik caly zalany i na kostke pod domem kapie.Zgadnijcie co sie stal:confused:toz silnik byl tak zatankowany ze wywalilo gora olej

hudy5

SuperMechanior
Punktów
32
Miasto
Okolice Katowic
Ej ale to mnie bawi bo też mam takich klientów i co on myśli jak przyjedzie na warsztat po naprawie i będzie próbował mi coś wmówić że mu zepsułem ja mam wiedzę i doświadczenie a on 0.1% mojej wiedzy i to jeszcze z googla szukając na temat innego auta :D hahaha.
A odnośnie Pan zabierze auto lawetą to ostatnio klient prosił "podjedź pan na stacje przegląd klepnąć i co wyjdzie robić" to ja widząc corse B wjechałem sobie najpierw na podnośnik żeby sobie siary na stacji nie robić. Słuchajcie tam było spawane wszystko do wszystkiego i wszystkim, nieździwiłbym się jakby ktoś tam nawet zawieszenie lutownicą próbował naprawiać, tam było wszystko płaskowniki, kątowniki, teowniki, nity, blachy, silikon, szpachla, guma i bóg wie co jeszcze i na tym wszystkim trzymała się buda i silnik. Zadzwoniłem do klienta i mówie panie to na złom trzeba a nie na stacje nikt tego nie podbije bo to nawet na warsztacie hamować nie chce a co dopiero na rolkach. Klient po naprawie mechanizmu zmiany biegów odebrał auto i za tydzień spotkałem go tą corsą na stacji benz. oczywiście jakiś super diagnosta mu to podbił.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Wszędzie .... a nieraz się zastanawiam skąd tacy się biorą

Giemza

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
199
Miasto
Lublin
Wszędzie .... a nieraz się zastanawiam skąd tacy się biorą

z internetu :) raz jeden nade mną stał i mi mówił co mam robić i wiedział wiecej ode mnie bo czytał w internecie. Należę do spokojnych ludzi to go cały czas olewałem,ale czasem jak mi coś dopowiedział to myślałem że mnie z butów wyrwie :)
Są jedni którzy przyjadą i chcą by było zrobione jak należy i zostawi Ci napiwek a drugi byle było jak najtaniej i to na jego częściach :) czasem to aż mało ze śmiechu nie idzie paść :D

hudy5

SuperMechanior
Punktów
32
Miasto
Okolice Katowic
Ostatnio jak gość powiedział że sprężyny do focusa są na allegro za 50 zł to mu powiedziałem że niech se tam jeszcze kupi wymianę i mu kurier przywiezie i auto gotowe :) O dziwo przyjechał na wymianę do mnie i chciał jednak moje sprężyny :)

david2291

SuperMechanior
Punktów
114
Do mnie czesto zaglada taki jeden udany.Przyjechal zeby uszczelke pod glowica w astrze zrobic bo piane wywalw z pod korka zbiorniczka na wode.Po wstepnym wywiadzie sie okazuje ze uklad chlodzenia zalany plynem do spryskiwaczy wiec sie musialo pienic.Klient zostal poinformowany i uklad zostal przeplukany i zalany odpowiednim hlodziwem.Na drugi dzien gosc wraca zeby mu zawieszenie przebadac bo powietrze z kol zchodzi i wspomaganie jest slabe po czym dodaje ze teraz to auto ma moc jak plyn wymienilismy.Mialem naprawde ochote sie zapytac co pali ale sie powstrzymalem z trudem i stwierdzilem ze nie mozna sie nasmiewac z czyjejs ulomnosci

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
A tego nie miałem ..... ale ciekawostki rożne tak ... klient przyjechał z wydrukiem z forum jakiś na oko ze 100 stron , odesłałem żeby mu forum naprawiło ....

Ostatnia edycja:

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Witam.
Niewiedza jest rzeczą ludzką, ja się nie śmieję z czyjejś niewiedzy, ponieważ sam wielu rzeczy nie wiem. Czasami mi się zdarza, że podnoszę maskę silnika jakiegoś nowszego samochodu który mam naprawić i muszę podłączyć diagnoskop, włączyć stacyjkę, wypiąć wtyczkę i sprawdzać błędy by się upewnić do czego służy to ustrojstwo. Czasami robię sobie szkolenia :) i w dobrym samochodzie podłączam oscyloskop i patrze jak co działa:)
Mam klientów, którzy nic się nie znają na budowie i działaniu samochodu, a są świetnymi fachowcami w dziedzinach na których ja się nie znam i to jest fajne że każdy robi swoją robotę.
Pozdrawiam.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Owszem zgadzam się, tyle że jak jakiś klient nie mający pojęcia usiłuje udawać że się zna.

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Jak się zna niech sam naprawia...
Mogę pożyczyć narzędzi nawet jak uprzejmy.
A jeśli coś konkretnego zleca wymienić po własnej, sądzę nietrafnej diagnozie to informuję o możliwości nietrafnej diagnozy i małemu prawdopodobieństwu skuteczności wymiany danej części.
Jeśli dalej chce zmieniać- uprzejmie wykonuję usługę wymiany.
Jeśli dalej problem się pojawia umawiam na niedaleki termin na diagnostykę i odleglejszy na naprawę...:)

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
Nie tylko my Polacy jesteśmy takimi majstrami lub gamoniami. Za granicą jest jeszcze gorzej. Tyle tylko, że oni nie próbują udawać, że się znają;]

romys73

SuperMechanior
Punktów
104
Miasto
abingdon
panowie, producenci aut zaczynaja nową technike, sprzęgla wbódowywują w skżynie biegów ,dwu stopniowe kosmos

Do góry Bottom