• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ananasy-czyli przypadki ktore nas zdziwily....

• Thread starter PogotowieSamochodoweUK
  • Rozpoczęty

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
477
Miasto
Józefów
a cio to?

To chyba jakaś samoróbkowa przeróbka nie wiem po co ale wiem z czego :D skuterowi maniacy :)
Wygrałem uścisk ręki prezesa :D ?

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Niezły nierząd...:D choć może to być kompresor...:rolleyes:

Ostatnia edycja:

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2068
Miasto
Kaczory
Bardziej to napędzane paskiem wygląda na jakiś "kompresor" albo coś.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Hmmm może ale z przełożeniem 1 do 1 ...
To jest 2 T... gdzieś kiedyś przeglądałem jakiś artykuł na stronce- już nie pamiętam- o takim właśnie rozwiązaniu- coś w stylu jak miał ,,trampek,,- że to podobno pomaga w lepszym wkręcaniu się... czy cuś w tym stylu...:D
Ale jestem bardziej skłonny być za kompresorem...:D

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2068
Miasto
Kaczory
Coś kiedyś czytałem o dwusuwach z turbinka. Może jakaś modernizacja :)
Napewno widać że do tego czegoś wchodzi wylot z gaźnika.

Muminek

SuperMechanior
Punktów
68
nie będę pewnie w 100% fachowy w tym co powiem ale ogólnie to w silnikach 2T(2 suwowych jw) jest można by powiedzieć membrana/ zawór odcinający kanał prowadzący od gaźnika do skrzyni korbowej , który powoduje zamknięcie tegoż kanału w momencie sprężania mieszanki w skrzyni korbowej- (jest on sterowany poprzez ten pasek właśnie) co w rezultacie powoduje że więcej mieszanki paliwowo-powietrznej zostaje sprężonej i silnik osiąga ostatecznie wyższą moc . to tak w mega skrócie

jogi349

Początkujący
Punktów
3
W normalnym silniku nie jest on sterowany żadnym paskiem a czy kolwiek sam jestem ciekaw do czego to

Muminek

SuperMechanior
Punktów
68
W normalnym silniku nie jest on sterowany żadnym paskiem a czy kolwiek sam jestem ciekaw do czego to
w normalnym tzn jakim , bo sporo ludzi zna normalny silnik z wsk 125 -tam nie było nic z tych rzeczy , w crossach jest taka membrana działająca na zasadzie podciśnienia -jeśli powietrze( miesz. paliwowo/powietrzna) płynie w kierunku silnika to się uchyla , ruch powrotny(spadek różnicy ciśnień przed /za membraną powoduje zamknięcie )
w tym rozwiązaniu ''czasy ''otwarcie są ściśle wyliczone i odmierzone włąśnie dzięki zastosowaniu precyzyjnego napędu paskiem zębatym

jogi349

Początkujący
Punktów
3
Chodziło mi głównie o rozwiązanie fabryczne takie jak opisujesz. Wiadomo przecież że WSK w to nie była wyposażona. Co nie oznacza że tego nie przerabiają na membrane. I nie musisz mi tłumaczyć jak działa takowa membrana tutaj raczej nie jest to fabryczne rozwiazanie. I głównie o to mi chodziło.

Oprócz crossów miałeś membrany w skuterach i wszelakiej maści biegówek 2t. Ale myślę że Ty o tym doskonale wiesz

Do góry Bottom