• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ananasy-czyli przypadki ktore nas zdziwily....

• Thread starter PogotowieSamochodoweUK
  • Rozpoczęty

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1545
ostatnio modny, a właściwie ciągle aktualny, temat: oszukiwanie i brak wiedzy na warsztatach.

klient się buja 3 tygodnie po warsztatach na lawecie z niedopalającym silnikiem. ostateczna diagnoza to padnięty sterownik silnika.
usterka faktyczna: 1 przepalony bezpiecznik i 1 brakujący bezpiecznik

PiweczkoPiwunio

SuperMechanior
Punktów
69
@Drugi2 Jak głęboko sięgnę pamięcią to zawsze tak było i nie mowa tylko o motoryzacji. Programy w TV typu "Usterka" lub "Będzie Pan zadowolony" pokazały, kim aż w 70% przypadkach jesteśmy. Spokojnie 7 na 10 rżnie klienta ile może. Potem, wszyscy zastanawiają się, dlaczego Polak Polaka nienawidzi. Litwa, Polska, Ukraina - super trio kanciarzy w tej części UE. To się nigdy już nie zmieni.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Uwaga siuśki mam ważny komunikat.
Lata 70 te logują się do autodaty

Załączniki

• IMG_20250514_111844.jpg
    IMG_20250514_111844.jpg
    4 MB · Wyświetleń: 51

pawcar

SuperMechanior
Punktów
950
Miasto
Manchester
Polo 2003 - czyli łożyska compact 1 generacji.

Lewe jeszcze ori, ale wylo tak, że radio juz nie było w stanie tego zagłuszyć.

Prawe - wymienione minimum 25 tys km wcześniej - fag. Żadnych objawów złego dotyku przy wprasowaniu.

Zostawilibyscie to tak jak jest ? Zabezpieczenie jak widać zostało na zewnątrz ... bo ktoś na zwykłej prasie jechał...

Dla "spokoju" wymienione oba. Tym razem, poprawnie.

:D

Załączniki

• 20250520_131350.jpg
    20250520_131350.jpg
    681,7 KB · Wyświetleń: 56
  • 20250520_131353.jpg
    20250520_131353.jpg
    606,9 KB · Wyświetleń: 53
  • 20250520_131759.jpg
    20250520_131759.jpg
    569,4 KB · Wyświetleń: 55

Fryderiq

SuperMechanior
Punktów
260
Miasto
.
Skoro tak pisał to znaczy że polizał więc chyba pewien jest :D

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
474
Miasto
Józefów
Dorabianie ideologii do pseudoekologicznej nowej motoryzacji ...
cytat:
"
Podczas jazdy zużywana jest pewna ilość oleju silnikowego. W następujących sytuacjach zużycie oleju może wzrosnąć, a olej trzeba będzie uzupełnić pomiędzy przeglądami okresowymi.
– Gdy silnik jest nowy, np. bezpośrednio po zakupie samochodu lub po wymianie silnika.
– Jeżeli zostanie użyty olej o niskiej jakości lub o niewłaściwej lepkości.
– Podczas jazdy z dużymi prędkościami lub z dużym obciążeniem, podczas holowania lub podczas częstego przyspieszania i hamowania.
– Jeżeli silnik pracuje przez dłuższy czas na biegu jałowym lub podczas częstej jazdy w ruchu ulicznym o dużym natężeniu.
Wszystko wskazuje więc na to, że zużycie oleju „może wzrosnąć” niezależnie od tego w jaki sposób korzystamy z naszego samochodu."

Czyli puenta jest taka że "ekologicznie ma brać olej" ale za to spala 0,00001 litra mniej paliwa ... to jest chore

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1545
Czyli puenta jest taka że "ekologicznie ma brać olej" ale za to spala 0,00001 litra mniej paliwa ... to jest chore
czy ty nie rozumiesz, że planeta płonie... ;)

przeczytałem całość i jeszcze bym zacytował:
- Również pierścienie olejowe przeszły uproszczenia – ograniczono liczbę elementów w pakiecie zgarniającym.

- Warunkiem jest jednak absolutna powtarzalność produkcji i perfekcyjne warunki pracy jednostki napędowej. Nawet niewielkie odchyłki (...) w sposobie eksploatacji mogą zaburzyć delikatną równowagę układu tłokowego

- Zupełnie jakby jednostki napędowe były wymieniane co 20-30 tys. km.

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
474
Miasto
Józefów
czy ty nie rozumiesz, że planeta płonie... ;)

przeczytałem całość i jeszcze bym zacytował:
Oj płonie ;)
ale gro to czyta i nawet z takiego tekstu nie są w stanie wyciągnąć swoich wniosków
oni im przyklaskują i wyciągają kolejne cyferki z konta na naprawy ich pseudoekologicznych toczydeł
Ale wiesz @Drugi2 toczydła maja trylion "niepotrzebnych wodotrysków "

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
A ja se kupiłem teraz hybrydę z Volvo. Z przodu pancerne 5 cylindrów i 2 turbiny z tyłu elektryk. Tym autkiem idzie wagony na bocznicach targać a to małe niepozorne kombi. Zrobiłem 10 tys km ładuje z paneli a paliwa wypaliłem za 400 zł

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1545
młody chłopak, około 25 lat kupił samochód. zajeżdżony, po przejściach, ale tanio. po kilku dniach jazdy okazało się, że olej w silniku jest poniżej minimum. pyta mnie co ma zrobić. no to odpowiadam, że powinien dolać. kupił online kilkulitrową bańkę, dotarła następnego dnia. rozpakował paczkę i poleciał na parking. po kilku minutach podchodzę i widzę otwartą maskę. on w panice pokazuje mi bagnet i mówi, że przelał. no to tłumacze, że jak niedużo to nie ma problemu. a na bagnecie ze 3, może 4 stany. geniusz wlał całość.

kakus

SuperMechanior
Punktów
48
młody chłopak, około 25 lat kupił samochód. zajeżdżony, po przejściach, ale tanio. po kilku dniach jazdy okazało się, że olej w silniku jest poniżej minimum. pyta mnie co ma zrobić. no to odpowiadam, że powinien dolać. kupił online kilkulitrową bańkę, dotarła następnego dnia. rozpakował paczkę i poleciał na parking. po kilku minutach podchodzę i widzę otwartą maskę. on w panice pokazuje mi bagnet i mówi, że przelał. no to tłumacze, że jak niedużo to nie ma problemu. a na bagnecie ze 3, może 4 stany. geniusz wlał całość.
Takie pokolenie teraz przemieszcza się po tej planecie. AI i Google za nich to zrobi

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
474
Miasto
Józefów
Miałem podobnie, tylko znajomy kupił nowego golfa parę lat temu i samochód przejechane parę tyś kilometrów
dzwoni do mnie czy dobrze zrobił bo zaświecił mu się komunikat o sprawdzeniu/dolaniu oleju to dokupił i wpompował całą 4 lub 5 do silnika :)
przyjechał poinstruowałem co na przyszłość ma zrobić, wypuściłem nadmiar i wypuściłem :)

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
375
Miasto
Wasilków
Rekordowo wylałem około 12-14l z 1.7 CDTI Opla. Jak wyciągnąłem turbinę to przez powrót olej wyciekał. Tam są takie kulki na bagnecie, klient myślał, że poziom ma być między tymi kulkami :D
Drugi ekstremalny przypadek to 2.0 crdi z kii sportage, po odkręceniu dwumasy poleciał na mnie olej przez otwory na śruby w wale. Ale tam pompa wtryskowa puściła ropę do oleju.

Do góry Bottom