• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Apel do mechaników - nie pracujcie na częściach dostarczonych przez klienta

Status
Zamknięty.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Wolny gdzie ? w tej chwili na forum śledzi mnie 3 programy , gdzie indziej raportuje mi system nawet do 12 sledziuf .... a będzie gorzej ...

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Jacek co byś nie powiedział nie jesteś wolnym człowiekiem.
Nawet do tego forum jesteś uwiązany.
Mam dużo wolności, :)Wstaje kiedy chcę i kładę się spać kiedy chcę. Idę do pracy kiedy chcę i kończę pracę kiedy chcę. Pracuję według swojego rozumu, nie według procedur. Na forum zaglądam z wielką przyjemnością. I wiele jest jeszcze rzeczy które bez przymusu robię z wielką przyjemnością. :)
Pozdrawiam.

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
nie prawda, mnie nic nie ogranicza...:D
mam córkę 14 latkę i uczę się od niej jak rozpychać się łokciami na tym ziemskim padole...
a małolaty to potrafią, czasami aż zdziwko mnie bierze że tak można, myślę sobie, to takie nie etyczne, nie moralne,...cóż takie czasy:p.
My starsze pokolenie wychowane w innym ustroju z przejściem na nowy, a małolaty tego nie wiedzą i nie wierzą że mogło być innaczej...:D

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
825
Miasto
Gdańsk
silniki składamy na swoich częściach i obrabiamy w swoim zakładzie. turbiny tylko swoje by nie było przepychania czy dobrze zrobiona czy dobrze zamontowana. cała reszta mnie nie boli. kasuję tak by swoje zarobić a nie zerżnąć klienta. tanio nie jest. Zawsze kartoniki leżą po częściach do wglądu i stare zdemontowane części. W przypadku tandetnych części odmawiam wykonania naprawy....

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Mam dużo wolności, :)Wstaje kiedy chcę i kładę się spać kiedy chcę. Idę do pracy kiedy chcę i kończę pracę kiedy chcę. Pracuję według swojego rozumu, nie według procedur. Na forum zaglądam z wielką przyjemnością. I wiele jest jeszcze rzeczy które bez przymusu robię z wielką przyjemnością. :)
Pozdrawiam.
Popieram w stu procentach.
Dodałam bym jeszcze, że piję co chcę i z kim chcę i piszę na forum też co chcę - za co może czasem komuś podpadam...:D:p
Dodam jeszcze, że wolność to dla mnie również podróże...:)
No i jeszcze parę innych rzeczy lubię bez przymusu... :p
Pozdrawiam z gorącej plaży na Teneryfie. :)
PS. Niestety za każdą wolność trzeba jednak zapłacić... :(:p

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Gdzies tu juz opisalem historie naprawy przez klienta ukladu CR u szwagra w "podobno" aso bosch. Mimo naprawy pompa jak byla tak byla kaput, wymiana pompy to kompletnego ukladu napedowego, demontaz rozrzadu, demontaz pokrywy zaworow i czesci ukladu paliwowego. Skonczylo sie tak ze bylem w plecy 5k, klient stwierdzil ze cos w silniku "cyka" chociaz przegonilismy go 80km dwupasmowka ciagnac prawie caly czas ponad 160 na budziku. Samochod to master 3.0 zd30, silnik jezdzi do dzis, podobno byl przez kogos poprawiany chociaz ja tego nie widzialem. Sam samochod dostalem na typowe dla zd30 uwalona uszczelke, krzywy blok itp. Nie wspominajac o tysiacu niespodzianek zostawionych po poprzenich naprawach, np brak gwintu w bloku i natrysk oleju na kola rorzadu wklejony na klej.
Tyle w temacie:)

Takze, jak klient przynosi gruz to ja mu mowie ze zamontuje gruz, a gwarancje ma do bramy. Jak przynosi czesci moim zdaniem ok jestem w stanie dac normalna gwarancje:)

GregorLen

SuperMechanior
Punktów
10
Miasto
Małopolska
Przujmuję klientów z swoimi częściami, ale robocizna plus ok 50%, jak klient pyta się dlaczego tyle, to odpowiadam, że przy zakupie części umnie ma rabat na robociznę

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
Popieram w stu procentach.
Dodałam bym jeszcze, że piję co chcę i z kim chcę i piszę na forum też co chcę - za co może czasem komuś podpadam...:D:p
Dodam jeszcze, że wolność to dla mnie również podróże...:)
No i jeszcze parę innych rzeczy lubię bez przymusu... :p
Pozdrawiam z gorącej plaży na Teneryfie. :)
PS. Niestety za każdą wolność trzeba jednak zapłacić... :(:p
ooo, i tu się z tobą zgadzam, a i @jacek grabowski też ma rację i dokładnie robię jak on, nikt do niczego mnie nie zmusza, robię co chcę, wolny jestem, na tym forum też ogranicza mnie regulamin, ciężko czasami coś wyrazić dobitnie za co zostałem skarcony przez Admina, a ja na takie rzeczy sobie nie pozwalam, czasami tylko trzeba zrozumieć przekaz. Jak tak dalej będzie to i to forum też oleję, bo nic nie może mnie ograniczać i moich wypowiedzi, a nie raz miałem tu z niektórymi spięcia i bez reakcji, więc są równi i równiejsi...
Pozdrawiam Szacowne grono!

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
raczej już trochę się przećwiczyłem no a Misiek też nie może temu się przyglądać biernie ale niech traktuje wszystkich jednakowo, mam w tyle głowy że reprezentujemy GWT no ale mnie przestraszyć to dla kogoś będzie sztuką...nie korzystam tu z żadnych zbiorów najwyżej z wiedzy kolegów albo co podrzucą jak można, jak nie to się nie narzucam...taki jestem.

Jacek co byś nie powiedział nie jesteś wolnym człowiekiem.
Nawet do tego forum jesteś uwiązany.
uwierz mi, nie jest....to jest jego świadomy wybór:D

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Nie całkiem z tą wolnością tak jest , jak myślimy . problem w tym jak podchodzimy do słowa wolność . Bo już wchodząc do marketu , kamery rejestrują nasze wejście , nasz IP komórki dalej przy jakich stoiskach się zatrzymujemy i na kasie co Kowalski , czy Pierdzigulski kupuje . Dalej internet przy zakupie części robią nam portret , dalej jakimi liniami latamy i pużniej podrzucają nam nie , te tanie linie tylko drogie . Jesteśmy tak omotani , że myślimy iż tak musi być . Tonie my a nam masmedia wyrabiają spojrzenie , tyle że tak sprytnie iż myślimy - to ja decyduję . Kupujemy więc części do aut i wszystko inne sugestywnie a to żadna wolność w pełnym słowa znaczeniu . Stąd nie możemy pozwolić klientowi na montaż jego części , bo jemu w dodatku brak kompetencji tego wyboru . Natomiast odpowiedzialność w całości spada na fachowca .

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
raczej już trochę się przećwiczyłem no a Misiek też nie może temu się przyglądać biernie ale niech traktuje wszystkich jednakowo, mam w tyle głowy że reprezentujemy GWT no ale mnie przestraszyć to dla kogoś będzie sztuką...nie korzystam tu z żadnych zbiorów najwyżej z wiedzy kolegów albo co podrzucą jak można, jak nie to się nie narzucam...taki jestem.

uwierz mi, nie jest....to jest jego świadomy wybór:D
Co ty masz za silnik w tym polonezie w bagaju ?

Kinio73

SuperMechanior
Punktów
58
Miasto
Stargard
Właśnie sobie wyobraziłem jak klient przychodzi z gotowym wsadem na douczenie,mapą z DPF OFF,wyczyszczoną crash datą,eepromami,flashami,cyną.Nie działa no cóż takie przyniosłeś.

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom