• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Apel do mechaników - nie pracujcie na częściach dostarczonych przez klienta

Status
Zamknięty.

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
To ma i rewers , żadnych problemów z reklamacjami części ,rozliczasz robociznę . Żadnej roboty za darmochy , trzy czwarte nerw odpada .

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
Tak to prawda, w awatarze zdjęcie Poloneza z silnikiem Lanci Stratos, bardzo długo był u nas w Fabryce jako reklama i ciekawostka po tym jak zakończył karierę rajdową. Jeszcze do nie dawna jeździł i chyba jeździ.
Miałem okazję tym pojeździć po torze fabrycznym i powiem szczerze że stopery w uszach i kask a i tak było głośno...
ale asfalt zwijał konkretnie...
Jeździłem też rajdówką torową z poloneza caro z silnikiem 1.6 16V Rover 170KM zrobiona przez Holendrów, ale wymiatacz, zglebiony na maxa, metalowe sprzęgło, skrzynia kłowa, no wymiatał...

a tu jeszcze oo IMG_20160917_201128.jpg

Załączniki

• IMG_20160917_142338.jpg
    IMG_20160917_142338.jpg
    3,2 MB · Wyświetleń: 54
Ostatnia edycja:

TOMEK M

SuperMechanior
Punktów
25
ja to myślę że są ludzie którzy określają z góry brudnego mechanika za krętacza i oszusta. jak słyszę za ile bym zrobił a ile czesci ile robota on moze kupić 20zł taniej jakieś chińskie badziewie, a za robote tyle? przecież on juz wie jak to się robi. To mam nadzieje ze jednak jestem dla niego za drogi i nie przyjedzie;). Mam ludzi którzy stawiają auto czy to na naprawę czy na przegląd, a o pieniądze pytają dopiero przy odbiorze. Bo nabrali zaufania przez te lata. i wiedzą że robię co trzeba na dobrych częściach i stosunkowo tanio.

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
W grand Vitara jakieś 5 minut i jest z powrotem na miejscu już nowy :p
Ja akurat mam Suzukę SX i tam jest motor włochowaty. A jeżeli chodzi o Vitarę, robiłem, trochę dostęp kiepski ale to zależy kto ma jakie ręce...nie myślano o serwisie auta kiedy zapożyczano silnik od reni...czy w reni jest taki problem?

ja to myślę że są ludzie którzy określają z góry brudnego mechanika za krętacza i oszusta. jak słyszę za ile bym zrobił a ile czesci ile robota on moze kupić 20zł taniej jakieś chińskie badziewie, a za robote tyle? przecież on juz wie jak to się robi. To mam nadzieje ze jednak jestem dla niego za drogi i nie przyjedzie;). Mam ludzi którzy stawiają auto czy to na naprawę czy na przegląd, a o pieniądze pytają dopiero przy odbiorze. Bo nabrali zaufania przez te lata. i wiedzą że robię co trzeba na dobrych częściach i stosunkowo tanio.
jeżeli chodzi o takich klientów, albo jak całkiem mówisz o częściach jakiś chińskich...to ja mówię, teraz proszę poszukać chińskiego mechanika i kończy się dyskusja...Ustalam cenę zanim zacznę robotę i od...do...w zależności jak skomplikowana robota i tyle.

TOMEK M

SuperMechanior
Punktów
25
Jeśli są to klienci wieloletni przyworzą auto i mam robić co trzeba to jest tak jak napisałem. Im zależy na sprawnym wozie i raz wykonanej robicie. Ale jeśli biorę robotę od innych to oczywiście cenę ustalamy przed robotą jeśli już nie pasuje to papa

Piotr197624

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Kalisz
Kiedyś oddałem samochód zaufanemu mechanikowi żeby wymienił koło dwumasowe i sprzęgło w 1,9 tdi, dzwoni do swojego sklepu i cena 2 tyś za takie samo jak było i 2,2 tyś za mocniejsze, to ja mówię niech zakłada to mocniejsze, założył przyjeżdżam po samochód i pytam gdzie opakowanie po sprzęgle? mówi że już w piecu, aha a faktura? faktura zostanie u mnie w szafce żeby nie zginęła, aha, po trzech latach sprzęgło padło i znowu wymiana, mechanik kupił nowe i założył a to stare zabrałem do domu i sprawdziłem numer i co, okazało się że to było to tańsze, a na to nowe co założył jakąś tam psełdofakture dał, opakowanie wziąłem do domu, od razu sprawdzam w necie że inter carsie to samo sprzęgło jest o stówę tańsze, TERAZ WIECIE dlaczego klienci przywożą swoje części. Potem, drugi mechanik który bierze części z inter carsu a kasuje klienta według katalogu detalicznego bez żadnych zniżek i też mówi że sam kupuje części bo w razie reklamacji części lepiej jest, a sam dostaje zniżki i to nie małe, i zarabia dwa razy na naprawie i na częściach.

Mattii

SuperMechanior
Punktów
213
Miasto
Maszewo
Ok, oddam Ci dwumase po cenie hurtowej. Rozsypie się po pół roku, a reklamacji zapewne nie uznają i co? Kupisz drugą po cenie hurtowej i zapłacisz za kolejne wyciąganie skrzyni czy będziesz wymagał naprawy gwarancyjnej?

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
www.mechanikazabki.com.pl
Rozumiem, że Cię oszukał (chociaż mogłeś źle sprawdzić numery), ale nie mierz wszystkich jedną miarą. Co do zniżek to są one wypracowane przez warsztat i guzik tobie do nich. Załóż sobie warsztat, płać zusy, podatki, kup narzędzia i sprzedawaj innym części po cenie zakupu.
Do sklepu jak idziesz po bułki to też chcesz żeby ci sprzedali po cenie zakupu?

Chamstwo i żydostwo...

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Doceniam te dobre chęci, ale sam wiesz Autoelektronika, że niestety US nie uznaje zakłady mechaniczne itp za instytucje harytatywne. Potraktuj te dobre chęci z przymrużeniem oka.

Misiakowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
225
Miasto
Gdansk
tez sie niektorym wydaje jaki to warsztat rabat ma jak slysze takich to do konkurenci wysylam jak mam kupic zamiennik to nigdy nie najtaszy jak mam dac gwarancje to odrazu mowie ze albo bierzemy to albo kleimy na zucia.

TOMEK M

SuperMechanior
Punktów
25
Ludzie są niemozliwi czy za swoją pracę dają zniżkę? Niech zostaną mechanikami i zapieprzaja przy niektórych ulepkach co jeżdżą po naszych drogach za 20zł. To ciężka praca, ogromna wiedza i odpowiedzialność. Ale cóż wszystkim nie dogodzisz.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Status
Zamknięty.
Do góry Bottom