• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Apel do mechaników - nie pracujcie na częściach dostarczonych przez klienta

Status
Zamknięty.

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Witam.
Ja liczę swoją pracę tak, bym był zadowolony. części kupują klienci i mam jeden problem mniej. I wszyscy są zadowoleni, a ja zarabiam więcej niż niektórzy na robociźnie i na częściach razem.
Pozdrawiam.

Cacper

Nowy
Punktów
1
Miasto
Nowy Dwór Gd.
Panowie to i ja dorzucę swoje 3 grosze , moim zdaniem dobrze było by wziąć pod uwagę kilka,zmiennych jeżeli klient chce aby zamontować jego części to dobrym powodem jest co nim kieruję chęć zaoszczędzenia ? nierzadko jest tak chytry traci dwa razy kij ma dwa końce , czy może miał wcześniej złe doświadczenia z jakimiś psełdo mechanikami co umyją cześć wygląda jak nowa i mówią będzie pan zadowolony , lub owy klient wie doskonale czym jeździ i jakie części będą miały odpowiednią jakość.Źle jest generalizować , a jak już tak się dzieje to powstają stereotypy które później psują opinie że o ten to złotówa a temu to trzeba patrzeć na ręce jak robi.

Załączniki

• cennik.jpg
    cennik.jpg
    90,3 KB · Wyświetleń: 168

JerryG1

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Londyn
Jak Wam klient przywozi czesci to dupochron, na wydruku/jakims kwicie klient ma sie podpisac ze czesci jego i warsztat nie odpowiada za dalsze nastepstwa jakie by nie byly, teraz przy zawaleniu rynku podrobkami za pol ceny jedyna opcja.

Kloit777

SuperMechanior
Punktów
73
Miasto
WLKP.
Najgorsze z gorszego jest to jak klient zakupi części najtańsze chce naprawić za tzw. grosze i po paru dniach to co zrobiliśmy się rozleciało czego powodem były najgorszej jakości części a nie nasza/Wasza robota.
I tak: klient opowiada sąsiadowi,znajomym ect.,że zaprowadził do takiego a takiego warsztatu kasę wzięli a po paru dniach się rozleciało nie wspominając jak było.Idąc dalej mówi: tam nie jedźcie bo partolą robotę :mad:.Byłem,doświadczyłem bla,bla bla... Opinia idzie w świat,ludzie są bardzo łatwowierni i weź tutaj coś zrób.Opinie łatwo zburzyć ale bardzo trudno odbudować.
Dlatego wniosek jeden - warsztat zajmuje się naprawą od A do Z i w całości wówczas za nią odpowiada i nie ma spychania winy ;)

mar.wo

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
255
Miasto
Racibórz
obdstarpolska.com
Popieram apel . Zawsze doliczam ekstra jak się okaże, że części nie pasują a ja tracę przez to czas i blokada stanowiska. A tak w ogóle to 'wesołe jest życie ... " mechanika, tylko trza mieć dystans do tego życia.

Ostatnia edycja:

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Niestety zamówione przez usługodawcę części też czasami nie pasują i wtedy jest przestój niepłatny...

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1395
jest wyjatek,zakladajcie kola dwumasowe dostarczone przez klienta bo z tego co widze mechanicy maja coraz wiecej wtopek,biorą nowe kolo montuja i problem jest od pierwszego uruchomienia.Nie ma komu zareklamować i zostaja z kupa zelastwa od 900-2000tysi pod sciana a klienta to gó...o obchodzi ze mechanik patrzy sobie w zelastwo za 2 tysiaki i nie ma co z tym zrobić.Klient placi tylko za jedno koło i odjezdza.Osobiscie nie znam osoby ktorej uznali reklamacje na dwumas czy sprzeglo.

Mattii

SuperMechanior
Punktów
213
Miasto
Maszewo
Koledze z warsztatu z którym współpracuje za drugim razem przyjęli reklamacje na komplet sachsa w ic. Po paru pismach i telefonach oddali kase. Miał farta ;)

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Witam.
A co do psucia się nowych części, to ja zdecydowanie wolę by popsuła się część kupiona przez klienta, klient w takim przypadku jest mniej pyskaty :), niż by miała się popsuć część kupiona przeze mnie. Moi klienci kupują części dobrej jakości, a jak kupią część podejrzaną, to ja takiej części nie montuję, bo niema takiego przymusu i proponuję by klient ją wymienił na coś lepszego.
Pozdrawiam.

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
A jak klient jedzie zamienić część na lepszą, to ja idę do domu się odstresować.:)
Pozdrawiam.

Załączniki

• P.JPG
    P.JPG
    78,5 KB · Wyświetleń: 77

RoMo

SuperMechanior
Punktów
27
jest wyjatek,zakladajcie kola dwumasowe dostarczone przez klienta bo z tego co widze mechanicy maja coraz wiecej wtopek,biorą nowe kolo montuja i problem jest od pierwszego uruchomienia.Nie ma komu zareklamować i zostaja z kupa zelastwa od 900-2000tysi pod sciana a klienta to gó...o obchodzi ze mechanik patrzy sobie w zelastwo za 2 tysiaki i nie ma co z tym zrobić.Klient placi tylko za jedno koło i odjezdza.Osobiscie nie znam osoby ktorej uznali reklamacje na dwumas czy sprzeglo.
ostatnio wkładałem kpl z luka do leona I i było dokładnie jak piszesz, od początku drgania podasz przyśpieszania, gość sam kupił w ic. I teraz czemu nie chcą uznawać gwarancji? jak montaż był prawidłowy? u mnie gość nie reklamował ale pewnie skończyło by się to negatywnie.

baton180

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
168
Miasto
Glasgow - Szkocja Tarnobrzeg-Mielec
Witam.
A co do psucia się nowych części, to ja zdecydowanie wolę by popsuła się część kupiona przez klienta, klient w takim przypadku jest mniej pyskaty :), niż by miała się popsuć część kupiona przeze mnie.
Pozdrawiam.

W sumie to i racja co do tego

Tylko jak ja musze rozbierać coś dwa razy z powodu wadliwej części to mnie szlak trafia ...... wiem ze to tez się dolicza do rachunku ale Poprostu mnie trafia

JerryG1

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Londyn
Witam.
A co do psucia się nowych części, to ja zdecydowanie wolę by popsuła się część kupiona przez klienta, klient w takim przypadku jest mniej pyskaty :), niż by miała się popsuć część kupiona przeze mnie. Moi klienci kupują części dobrej jakości, a jak kupią część podejrzaną, to ja takiej części nie montuję, bo niema takiego przymusu i proponuję by klient ją wymienił na coś lepszego.
Pozdrawiam.

Co powiesz na to jakas Toyota [nie pmietam jaka :( ] lacznik stabilizatora stuka, mial juz luzy, klient dal i wymienilem.
Nie minal tydzien klient jest z powrotem, mowi ze znowu mu stuka i ten jego wygladajacy jak orginal jest wyrypany wiecej po tygodniu niz ten co jeszcze lezal po wymianie kolo stolu warsztatowego gdzie trzymalismy dla zlomiarzy wymienione czesci.
Pudelko bylo niby markowe ale chyba chinski wynalazek w srodku, zakupil w EuroCarparts tu w UK, ja osobiscie sie tez nacielem na tej firmie a zaznacze ze jest to dosc spora, ma wszedzie oddzialy.
Wadliwe alternatory wymieniali bez problemu, tyle ze byly placone karta a lacznik za gotowke i splawili goscia.

Jeszcze w PL z IC mialem problemy, mi nie udalo sie odzyskac kasy za wadliwe czesci i to nie jeden raz, wiec jak pisze Mattii kolega jednak mial farta, nie wspominajac o jakis osiedlowych sklepikach gdzie zwrot wadliwej czesci konczyl sie wyslalem na drzewo :(

W sumie to i racja co do tego

Tylko jak ja musze rozbierać coś dwa razy z powodu wadliwej części to mnie szlak trafia ...... wiem ze to tez się dolicza do rachunku ale Poprostu mnie trafia

powinnes sie cieszyc masz robote a nie dlubiesz w nosie czekajac na klienta :D

baton180

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
168
Miasto
Glasgow - Szkocja Tarnobrzeg-Mielec
Ja z euro car parts dostałem raz egr (do 1.9 tdi ) w gorszym stanie niż ten co był na aucie....... nie zartuje .... cały zalepiony sądzą i membrana pęknieta

JerryG1

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Londyn
No nie bede ich obronca ale jeszcze uzywanej czesci mi nie wcisneli a naprawde duzo bralem i czasami jeszcze biore u nich jak All Parts nie maja lub nie mam czasu czekac na przesylke z ebaya.
Z tym ze jak sie wybiera jakas czesc trzeba dokladnie patrzyc na producenta, maja duzo chlamu noname.

Misiakowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
225
Miasto
Gdansk
kiedys mialem klijenta I przyjechal z wlasnym przegobem do seata cordoby I guma za kpl. Zaplacil 80zl. I po miesiacu wrocil z obraza ze ale zamontowany pewnie na sole mlotkiem klepany Bo stuka przy skrencie I tak stawial na swoim I opoeiadal do innych moich klijentow teraz powiwailem plakat w warsztacie pt. Tyt historia pewnego seata ....

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom