• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Apel do mechaników - nie pracujcie na częściach dostarczonych przez klienta

Status
Zamknięty.

Piotr197624

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Kalisz
Chcę wymienić koło dwumasowe i mogę je sam kupić w pewnym sklepie za 900 zł a mechanik kupuje w swoim sklepie za 1200 zł, to ja wolę sam podjechać i kupić

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
825
Miasto
Gdańsk
Minę wtedy klient ma ulubioną;] OK zapraszam na warsztat rozbierzemy i pójdzie do reklamacji... klient zadowolony ale szybko dodaję. Proszę pamiętać, że ponownie zapłaci pan za demont zamont oraz za postojowe podnośnika, no chyba, że dostarczy pan od razu drugi dwumas to poskładamy od razu ale musi pan zakupić bez pewności, że reklamacja zostanie uznana;]

szybko dociera o co chodziło mi podczas rozmowy o zakupie materiałów przed naprawą. Swoją drogą akurat dwumasy uwielbiam mieć dostarczane przez klienta;]

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
dokładnie i to samolubstwo bo masz tylko na uwadze swoje dobro :p:p:D:D a w przypadku takim lub podobnym tanio bywa drogo .

A

Anonymous123

Ja osobiście wole pracowac na częściach dostarczonych przez klienta. Nie mam zadnej umowy z hurtowniami tak wiec nie jestem zobowiazany do obrotu aby dostac jakaś szafkę z narzędziami raz na rok. Oczywiste jest , ze jak sprzedaje usluge z czesciami to musze na tym zarobic bo jestem gwarantem tego i jak np mam kupić dwumas za 2500 to mega kombinuje aby klient kupil sobie sam bo jest mi mocno nie na rękę brac na to odpowiedzialność a jeszcze gorzej jak jest to auto które trzeba rozebrac w drobny mak aby ten dwumas wymienic. Dodatkowa korzyść jest taka, ze jak przyjedzie klient z wlasnymi częściami to znaczy ze wie czego chce- nie robie zadnej diagnozy, wymieniam co zlecono i po temacie.

koksiu621

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
273
Miasto
Kudowa-Zdrój
Mi to obojętne czy części ja załatwiam czy klient , co prawda w sklepie którym biorę części , dostaję swój jakiś procent. Z drugiej strony daje porównanie warsztat z okolicy rozrząd golf 4 1.9 tdi u niego wymiana komplet 250 zł robota plus 800 rozrząd ruvila , smiech na sali. Zaniża stawki za robotę , a tnie na częściach i pełno aut przyjeżdża z tego warsztatu do mnie na poprawki . Ja za rozrząd w takim aucie biore 350-400 zł a rozrząd skf w sklepie 480 zł .

A

Anonymous123

Ja uważam, że po części winne sytuacji są same hurtownie. Ja mam niby rabat a klient z ulicy kupuje w detalu w tej samej lub mocno zbliżonej cenie, bo kierownictwo hurtowni nie jest lojalne z warsztatmi , handlowcy maja pozakładane konta detaliczne z rabatem i aby nawet klient z ulicy nie musial kupować w internecie to robią mu cenę jak dla odbiorcy hurtowego. Nikt im tego nie zabroni , stąd też ja nie mam motywacji aby obok napraw bawic się w handel częściami a tym bardziej podpisywać jakies umowy lojalnościowe z hurtownią skoro hurtownia sprzedaje wszystkim i nie patrzy na to ,że przez takie praktyki warsztat zobowiązany do obrotu umową ma trochę ciężej z tego zobowiązania wywiązać.

RoMo

SuperMechanior
Punktów
27
a to jaka hurtownia tak ma? bo jak przez pewien okres brałem w inter team to oni mieli aż za duże ceny w detalu (moim zdaniem) a pokrywało sie to bo kiedyś ktoś mówił ile mu powiedzieli za X część jako detalista, patrze w program i co do grosza... ale znowu np w inter cars czasem to lipa że hurt jest np za 45 a detal tylko 52. Opony też mają małą różnice moim zdaniem...

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
najbardziej mi się podoba pomysł z pizza robioną na zamówienie ... przynoszę mąkę drożdże jajka itp .. panie ile będzie taniej ?
Do pizzerii to działa ale dla młyna już nie za bardzo.
Jak potrzebujesz dwa worki mąki to możesz przywieść swoją pszenicę?
Czy musisz kupić u młynarza?

A

Anonymous123

a to jaka hurtownia tak ma? bo jak przez pewien okres brałem w inter team to oni mieli aż za duże ceny w detalu (moim zdaniem) a pokrywało sie to bo kiedyś ktoś mówił ile mu powiedzieli za X część jako detalista, patrze w program i co do grosza... ale znowu np w inter cars czasem to lipa że hurt jest np za 45 a detal tylko 52. Opony też mają małą różnice moim zdaniem...
Np autopartner, gordon, autoland ad. Co do intercarsu to kolega miał umowę to jego cena za dana część była wyższa niż moja bez umowy.

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
To logiczne, z umową musisz "zapłacić" w zakupach za "darmowy" wózek...

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
www.mechanikazabki.com.pl

Dlatego lubię Harta. Oni nie mają detalu i jest spokój

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Klient i tak porówna cenę do tej z allegro i będzie chciał wysępić od Ciebie taniej - bo przecież masz zniżki... :p

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Bez przesady, powrót do czasów jak za komuny nie dla mnie.
- Sprzedaj mi pan akumulator po cenie z montażem, ale sam w domu sobie wymienię...:D

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Winne jest tu prawo , gdzie owszem państwo nie dyktuje prawnie pewnych zachowań. Przykład z Niemiec- klienci skarżą, że warsztaty nie chcą wykonywać usług z powierzonego materiału. Wyroki na niekorzyść klienta.

Piotr197624

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Kalisz
Mi to obojętne czy części ja załatwiam czy klient , co prawda w sklepie którym biorę części , dostaję swój jakiś procent. Z drugiej strony daje porównanie warsztat z okolicy rozrząd golf 4 1.9 tdi u niego wymiana komplet 250 zł robota plus 800 rozrząd ruvila , smiech na sali. Zaniża stawki za robotę , a tnie na częściach i pełno aut przyjeżdża z tego warsztatu do mnie na poprawki . Ja za rozrząd w takim aucie biore 350-400 zł a rozrząd skf w sklepie 480 zł .
I tak powinno być, klient i mechanik zadowolony, i takich mechaników cenię.

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1395
I dalej placisz to samo i sie cieszysz.
Pogubiles sie sie w tym co piszesz i czytasz.

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom