• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Apel do mechaników - nie pracujcie na częściach dostarczonych przez klienta

Status
Zamknięty.

kilex

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
87
Miasto
Lublin
Nigdzie w zachodniej Europie Hans nie przychodzi ze swoim gratem, jak się to zdarza to sporadycznie.
Rozwiązaniem tego było by skasowanie przez hurtownie sprzedaży na paragon. Tylko i wyłącznie faktura. JPK załatwił by resztę. Nie było by takich patologii.

Punktów
10
Miasto
Warszawa
Tak to czytam i się zastanawiam co uokik by powiedział na Wasz temat tutaj i jak by się porty zatrzęsły o zmowy handlowe...

kilex

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
87
Miasto
Lublin
Gdzie tu widzisz zmowę cenową?

Ostatnia edycja:

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
I vice versa :)
I jeszcze nam zapach obok kibla... i nawet papier toaletowy mam...:) Spróbuj ... nie będziesz musiał gazet drzeć i na gwóźdź nabijać...:) A i klientom może się spodobać...:)
Nie napisałem, że wszyscy znają...a ty już się rzucasz...a nie zapomniałem, że ty znasz wszystkie najlepiej...:)
No i gitara, tak ma być...:)
przyjacielu, wywołałeś głupi temat sam, dlaczego? Przeczytaj swoją odpowiedź do mojego posta, i kto kozaczy, umiem czytać ze zrozumieniem, ale co to nie ty....i wcale na nikogo się nie obruszam....ale ty musisz napisać vice-versa prawda? Przeanalizuj sobie to co napisałeś bo ja mam na to wywalone....ale pozdrawiam!;)

Punktów
10
Miasto
Warszawa
UOKIK - to nie tylko zmowy cenowe, poniższy pkt.3 już podchodzi pod tą dyskusję:

"Zachowanie naruszające reguły konkurencji może w szczególności polegać na:
.
.
3. podziale rynku lub grup konsumentów, np. ustalenie, że jeden przedsiębiorca będzie zaopatrywał konsumentów jedynie w zachodniej, a drugi we wschodniej części Polski (podział terytorialny), lub uzgodnienie, że jeden przedsiębiorca będzie obsługiwał jedynie „dużych”, a drugi „małych” odbiorców usług (podział podmiotowy)"

"Na gruncie reguł konkurencji pojęcie „porozumienie” jest bardzo szerokie i obejmuje wszystkie typy uzgodnień między przedsiębiorcami, o ile tylko występuje między nimi zgodna wola co do istnienia porozumienia. Oznacza to, że za „porozumienia” mogą zostać uznane zarówno umowy w rozumieniu prawa cywilnego (umowa pisemna), jak i „umowy dżentelmeńskie” (ustne, nieformalne uzgodnienia), wymiana informacji wrażliwych z punktu widzenia procesu konkurencji (np. poufne informacje o stosowanej polityce cenowej), a nawet jednostronne przekazywanie konkurentom takich informacji."

Nie chce tutaj pobudzać tego tematu bo doskonale go znam, ale sami sobie bat na dupę kręcicie pisząc takie tematy.
W czasach gdy w polsce jest Pegasus w 10 min UOKIK wie o Was wszystko.

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
Nie byłoby takich kombinacji(własne części) gdyby mechanicy byli uczciwi i nie przycinali na częściach.
możesz do mnie przyjeżdżać z własnymi tylko musisz 2 tygodnie poczekać w kolejce, szybko wyleczę bóle miesiączkowe....Mechanik to taka istota co ma dom rodzinę i opłaty, tak samo jak ty, a nie jest instytucją charytatywną, widać nie masz pojęcia o czym piszesz. Skończyły się czasy wyrzucania gratów jak popadnie i gdzie popadnie...a to kosztuje i papiery na wszystko....siemka, pozdrawiam skrobidupy!!

Tak to czytam i się zastanawiam co uokik by powiedział na Wasz temat tutaj i jak by się porty zatrzęsły o zmowy handlowe...
ha,ha,ha wiesz co, w Konstytucji jest coś takiego o wolności gospodarczej, ciekawe co UOKiK powie że ja ustalam sobie cenę części i robocizny? Chłopie, pomyśl zanim coś napiszesz, masz tu gdzieś w dyskusji jakieś zmowy??? Każdy z nas jest z innego regionu, inne ceny usług które reguluje rynek i tyle...masz za drogo? nie masz klienta bo Stefan robi taniej....Niech przyjdzie do mnie, 2 tygodnie poczekają zanim podejdę do auta. Pozdro, temat fajny tylko głupie wypowiedzi!(dotyczy wszystkich)

Ostatnia edycja:
Punktów
10
Miasto
Warszawa
"masz tu gdzieś w dyskusji jakieś zmowy???

Np. taką że dzielicie konsumentów na tych obsługiwanych i tych nie, zadaniem uokik jest zapewnienie równego dostępu dla konsumenta do usługi a taki temat na forum to już tak jak napisałem:
"umowy dżentelmeńskie” (ustne, nieformalne uzgodnienia), wymiana informacji wrażliwych z punktu widzenia procesu konkurencji (np. poufne informacje o stosowanej polityce cenowej), a nawet jednostronne przekazywanie konkurentom takich informacji"

Tak jak napisałem nie piszę tego by stanąć po jednej czy po drugiej stronie.
Robicie jak robicie mało mnie to obchodzi, każdy żyje tak jak chce.
Swoje zdanie na ten temat pozostawię dla siebie.

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
825
Miasto
Gdańsk
Bez sensu rozmowa. Zamknijcie ten wątek...

Każdy napisał swoje zdanie i tyle.

Tej inżynier, przypominam, że kształciłeś się za moje także pieniądze więc "tszym ryj" mówiąc o kosztach kształcenia.

Jebaniutki

Uczestnik
Punktów
1
SrT_WAWA_yelo_IT

Widzisz co byś nie napisał. Jakiś argumentów nie użył to mechaniki mają jedną śpiewkę:

"Paaaanie taka bieda, ja dokładać do tego muszę. Stawki roboczogodzinowe marne, części drogi, sprzęt warsztatowy Paaanie w kredyt na pińćset lat wziąłem, a jak zwrócisz uwagę któremukolwiek to zaraz jadą po Tobie jak po psie że co Ty wiesz, co Ty się znasz."

Kij że 90% z nich wykształceniem do pięt mi nawet nie sięga, to co większość z nich w porównaniu choćby ze mną widziała to piaskownica i kaszka z butelki. Ale i tak mają się za bożków.

Widzisz ja im zwróciłem uwagę na to że się zmawiają przeciwko własnym klientom bez których bądź co bądź zdechli by z głodu albo je**ali u prywaciarków za marne grosze, to oczywiście zaraz po mnie jadą że co ja wiem, że co się znam. Że im kasy zazdroszczę, że każę im za grosze robić. Do ciemnej masy nie dotrze i tyle:p

Tej inżynier, przypominam, że kształciłeś się za moje także pieniądze więc "tszym ryj" mówiąc o kosztach kształcenia.

Rzecz w tym że za zaoczne sam sobie buliłem więc odwal się od mojego wykształcenia za moje pieniądze.

Aaaaaa no właśnie Zimoon więc morda w kubeł i zap***dalaj pod auto grzecznie montować części dostarczone przez klienta bo też Ci się fach mechanika z dupy nie wziął.

ojek

SuperMechanior
Punktów
158
Miasto
Węgrów
Cóż, zakładasz że jako inżynier to panem świata jesteś, prawda ? A my wszyscy nawet zawodówki nie skończyliśmy... Zmartwie cię, ja np mam mgr inz. i jakoś nie muszę krzyczeć na ten temat ani szukać dziury w wolnym rynku... Nie odpowiada - jedz gdzie indziej, wolny kraj.
Przypomnę ci tylko, że oprócz wyższego wykształcenia warto mieć chociaż średnie wykształcenie oraz podstawowe wychowanie...

Jebaniutki

Uczestnik
Punktów
1
Cóż, zakładasz że jako inżynier to panem świata jesteś, prawda ? A my wszyscy nawet zawodówki nie skończyliśmy... Zmartwie cię, ja np mam mgr inz. i jakoś nie muszę krzyczeć na ten temat ani szukać dziury w wolnym rynku... Nie odpowiada - jedz gdzie indziej, wolny kraj.
Przypomnę ci tylko, że oprócz wyższego wykształcenia warto mieć chociaż średnie wykształcenie oraz podstawowe wychowanie...

A w którym miejscu/poście tak założyłem Panie mgr co? Przytocz. Bo chyba co drugi post przeczytałeś, gdybyś śledził wątek w miarę dokładnie wiedział być że przytoczyłem swój tytuł tylko dlatego że Twoi koledzy po fachu wielce płakali jakie to koszta na szkolenia ponosili.

kilex

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
87
Miasto
Lublin
Jak dużo żalu człowiek może mieć w sobie
Ciekawe czy na innych forach branżowych też tak ciśnie na nieuczciwość budowlańców lekarzy itp.
Do Zero Ziobry go tam się nada. Z inżynierem może go wezmą, tylko co tu do CV napisać?
Praca na złomie, doświadczenie cięcie diaksem

Jebaniutki

Uczestnik
Punktów
1
Jak dużo żalu człowiek może mieć w sobie
Ciekawe czy na innych forach branżowych też tak ciśnie na nieuczciwość budowlańców lekarzy itp.
Do Zero Ziobry go tam się nada. Z inżynierem może go wezmą, tylko co tu do CV napisać?
Praca na złomie, doświadczenie cięcie diaksem

Żalu? Ja nie mam do was żalu, może kiedyś bym i miał, ale im więcej czytam waszych wypowiedzi tym bardziej się skłaniam ku politowaniu dla was.

Poczytajcie sobie wasze posty w odpowiedzi na moje. Lekko w 90% z nich jest dla mnie jakaś docinka, obrażanie mnie. I dziwisz się że ktoś ma do was żal? Że ludzie mają o was takie zdanie?

Widzisz kilex ja sobie wpiszę w cv chociaż inżyniera, praktycznie 10 lat doświadczenia na technicznych stanowiskach. A Ty co wpiszesz? Praca mechanika szmelcownika? Czy te liczne szkolenia na które niby tyle kasy wydajecie? "Szkolenie" gdzie pan wam rzuci na projektorze prezentacje jak szprajować bollem albo app pod warunkiem że zakupisz ich produkty za kwotę 10k? A egzaminem będzie jak najdłużej wytrzymać na imprezce integracyjnej po szkoleniu gdzie wódeczki i zakąsek masz w opór. Dyplom na ścianę wyślemy pocztą:) Ale oczywiście oficjalnie "płacicie" krocie za te szkolenia.

Diagbox10

-*-*-
Punktów
1212
Miasto
trasa lublin siedlce
Hehe ja też mam wyższe. Na elektryce za bardzo marży nie ma. Potwierdzam ze głąby kradną. Paliwo spuszczaja. Oszukanstwo to jest 11 przykazanie mechanika. Wszystkich ktorych znam wala po rogach klienta hehe. 50 procent nie potrafi czytac swoich skanerow po 12 tys. Diodami czujniki ku.wa sprawdzaja. Leja oleje najtańsze. A czasem mieszane dolewki. Paliwo kupuje czasem u nich. Skądś ta fama idzie panowie. Mozna by encyklopedie napisać

kilex

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
87
Miasto
Lublin
Typowo techniczne stanowisko. No dobra niech ci będzie. Coś słabo ta twoja ścieżka kariery idzie że musisz na złomie pracować po 10 latach na stanowiskach technicznych jak to ładnie nazwałeś.

Jebaniutki

Uczestnik
Punktów
1
Typowo techniczne stanowisko. No dobra niech ci będzie. Coś słabo ta twoja ścieżka kariery idzie że musisz na złomie pracować po 10 latach na stanowiskach technicznych jak to ładnie nazwałeś.

Nie pracuję na złomie, prowadzę własną stację demontażu.

I dlatego tym bardziej mnie rusza ten temat bo wielce problemy robicie jak ktoś ze swoimi częściami przyjedzie, a z 10% moich klientów to właśnie okoliczni mechanicy. Jakoś montowanie używek ze szrotu nikomu z was nie przeszkadza. No tak bo sami je kupujecie...

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
718
To jak kupujesz zloma za 500 to sprzedawaj części z niego po 2 zł żeby było uczciwie

Gdzie te „nachapac” się mechaników jak 3/4 jeździ szrotem i z Helka na wakacje to nad jezioro w Polsce

Ostatnia edycja:

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
To jak kupujesz zloma za 500 to sprzedawaj części z niego po 2 zł żeby było uczciwie
No właśnie, można pora napisać parę słów o sprzedawcach używanych części z demontażu. Płacą człowiekowi 200-300 zł za auto, a potem nakładają marzę kosmiczną na części i żerują na ludziach.
Jak żyć hehe

Jebaniutki

Uczestnik
Punktów
1
Żeby było uczciwie to sprzedaję po cenach rynkowych. Tylko że ja zajmuję się SPRZEDAŻĄ części samochodowych. A wy MONTAŻEM więc zarabiajcie ile chcecie ale na montażu a nie nabijaniu sobie marży na sprzedaży, albo przynajmniej róbcie to uczciwie bez takich akcji na forum za plecami klientów i nie róbcie wielce problemów że ktoś z własnymi częściami przyjeżdża bo nie każdy jest taki naiwny jak myślicie.
A swoją drogą to sami jesteście sobie winni, mało to było akcji że mechanicy najgorszy chłam montowali? Co tylko najtańsze na półce było. Mam w okolicy mechanika który ponoć katalizatory wycina. Dalej wymieniać wasze akcje? Zresztą wyżej już chłopaczek kilka przytoczył. Po raz kolejny powtarzam że ciągle do jakiego mechanika nie pojadę płaczecie jaka to godzinówka słaba wychodzi że tyle co on bierze za roboczogodzinę to ledwo na życie wystarcza. Ale o marżach żaden sie nie pochwali.

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
718
Radzę się zarejestrować na forum właścicieli stacji benzynowych bo połowa obrotu to hotdogi kawa i alkohol dlatego co to proponują nie dając odejść od kasy. Skoro powinni zarabiać na paliwie bo od tego są to nie powinni mieć marzy na innych produktach. Pretensje do funkcjonowania świata. To nie my wymyslilismy

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom