• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Astra G Coupe X18XE1 MEGA problemy w błędami silnika, Potrzebna pomoc.

mati698

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kościan
Witam serdecznie.
Rozmowa na temat auta Opla Astra G nr silnika X18XE1 1.8 16v 116KM.
To będzie długa historia.
Najpierw stracił moc zaczął szarpać (nie pokazywał problemu z komputerem). Sprawdziłem ciśnienie na listwie wtryskowej było ok. Wymieniłem filtr paliwa, cewkę, świecę. Wszystkie 3 rzeczy były uszkodzone. Więc strzał w 10.
2 tygodnie było dobrze. Po 2 tygodniach to samo + komputer. Kod błędu p0100 czyli za niskie napiecie na przepływomierzu.
Wymieniona została przepływka na NOWA , błędy wykasowałem.
2 tyg było dobrze i po 2 tygodniach identyczne problemy czyli szarpanie, moc jakby miał 50KM oraz komputer co chwila sie zapala.
Dostałem info że może to być problem z EGR, i przepustnica co chwila była zabrudzona przy ostrym jechaniu.

Zaślepiłem EGR (był zawalony nagarem więc i jego wyczyściłem).

Po zaślepieniu EGR ODZYSKAŁ moc w 100%. Nie szarpie. PRAWIE idealnie..

Prawie. bo pojawił sie kolejny problem.
Mianowicie. Auto działa jak nigdy. Do momentu aż coś mu nie odbije i przy dodawaniu gazu zapala sie komputer przy puszczaniu gazu komputer gaśnie ponownie ma 0 MOCY, i gdy go puszcze na wolne obroty to gaśnie. Zapalam i znowu jest wszystko, jest MOC komputer sie nie pali, nie szarpie. Po przejechaniu 5-15KM znowu 0 mocy, komputer sie pali przy dodawaniu gazu i tak w kółko. Podłączenie komputera pokazuje tym razem przepływomierz oraz Czujnik spalania stukowego.

Czytałem o tym czujniku ale nie znalazłem go u siebie wiec nic w tym kierunku nie zrobilem.
Dzis odpalam auto zimny silnik a tu identycznie jak pisałem wczesniej czyli blad w momencie dodawania gazu. A gdy go spusiłem na wolne obroty to miał z 500obr/min zapalily sie kontrolni od smarowania olejem, i nie wiadomo skad było słychać jakby brał lewe potwietrze.

Postanowiłem rozłączyć komputer na 8h. nic to nie dało. Więc:
Wyczyściłem przepustnice (wystarczy ostro przegazować i przepustnica zabrudzona)
Zobaczyłem w miejscu montowania filtra powietrza (stożek) zgiecie plastiku powodujace doplyw powietrza do silnika nie przechodzący przez filtr.
No i najważniejsze..
Podłączyłem pod komputer.
1. P0100 - czyli nadal za niskie napiecie na przepływomierzu
2. p0130 - Sonda Lambda za wysokie (coś)
3. p0340 - Błąd w obwodzie czujnika WAŁKA rozrzadu.

Sprawdzilem bład sondy wg forum - faktycznie mam dziure w siatce w tłumiku która może NIBY powodować bład sondy.
Przepływomierz nadal nie wiem co jest z nim nie tak..??
Jeśli chodzi o błąd wałka rozrządu.. pierwszy raz taki bląd sie pojawił. Możliwe żeby rozrząd sie przestawił? (2 górne koła na rozrzadzie pasują na znaki).

Moje pytania..
1.Jak moge zniwelować błąd przepływomeirza skoro przepływka jest nowa.
2. Dlaczego traci moc do 0 zapala sie komputer w momencie dodwania gazu a przy opuszczeniu na wolne obroty - gaśnie.

Dziekuje osobom które przeczytały tą dość długą historie ale starałem sie bardzo precyzyjnie opisać sprawe.

Pozdrawiam

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1395
Utrafić z diagnozą będzie raczej niemożliwe w tym przypadku,ktos musi stanąć przed faktami i nie ma nawet co prowadzic długich dyskusji.Zrobie ci to tylko musialbys przyjechać.Mam sterowniki,przeplywki i inne gadżety na podstawke w razie draki.

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
Masę zrób dodatkową na silnik i sprawdź czy jest poprawa. Kiedyś w vectrze B pomogło...

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
Problemy z masą mają wszystkie opele

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
a to prawda, jak w moim Lanserze też, dawałem na altka dodatkową masę bo kontrolka ładowania mnie wnerwiała...

Adam_ntp

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
Pruszków
uwierz Marku, w a4 widziałem czarną izolację na kontrolce od ładowania...

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
A wiesz że wierze ? mając lata do czynienia z klientami to stwierdzam że im dalej tym gorzej ... internet i fora i wypowiedzi mechaników amatorów które potrafią czasem położyć na łopatki a te z kolei wpływają na mentalność klientów który się kierują jedną myślą żeby nie zapłacić albo samemu ogarnąć bo tanio .. temat rzeka ..

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Wiekszość mysli ze to maluchy .... a zmieniam zawod ..

mati698

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kościan
Przepływka zamiennik ale jakas tam niby dobra firma 280zł kosztowała. Czy sterownik hybryda to nie wiem sprawdze w miedzy czasie..

mati698

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kościan
inaczej powiem, biało czerwone opakowanie ale nie Delphi, nie pamietam dokladnie jaka marka..
chyba wolalbym kupic oryginal uzywany niz 700zl wydawac na przeplywke

Teraz może coś wiecej powiem.
Jezeli chodzi o przepływomierz to w momencie kiedy w miare dobrze chodzi to pobiera ok 10-15kg/h. w momencie kiedy ledwo chodzi pobiera 400-600kg/h powietrza.
Co mnie jeszcze zastanowiło to śmierdzą spaliny niesamowicie jakby paliwo do konca sie nie wypalało
2 rzecz to sonda lambda która w momencie dodawania gazu sie otwiera a przy wolnych obrotach jest zamknieta, Tak ma działac?
PArametry sondy wahają sie bardzo mocna od 50mV do 450V,

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Człowieku nie masz pojęcia o trybach pracy sondy w CL i OL wiec może jedz do kogoś kto ma pajecie , nie wystarczy wyczytać biedy i je skasować dozo wiedzy trzeba mieć

Do góry Bottom