• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Astra H 1.8 140KM

NorbertK

SuperMechanior
Punktów
215
Panowie, mam zamiar kupić Astrę H Combi z silnikiem 1.8 140KM. Na auto chciałbym przeznaczyć 20-22 tys. Warto, nie warto? Może coś innego polecicie za te pieniądze? Zależy mi na aucie w miarę dużym, w miarę tanim w zakupie i eksploatacji, prostym konstrukcyjnie i w miarę szybkim. No i żeby nie korodowało szybciej niż Polonez ;) Ta astra wydaje mi się spełnia te wymagania.

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
986
Miasto
PGS
Na moje lepiej 2.0 by na i zagazowac. Albo jakiego diesla. W tej kasie Masz vectra c. Dużo wygodniejsZe i większe.

A

Anonymous123

Jak juz ma byc prosta w konstrukcji i tania w eksploatacji to bardziej 1.6 16v. W 1.8 masz dwa Koła zmiennej fazy co po pewnym przebiegu trzeba wymienić plus zawory które sie zapychaja. Koszt wymiany kpl rozrządu to okolo 2500. W1.6 700zl.

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1402
Wy nie słyszeliście o z18xe?gdzie niema zadnych kfz,egrow i innych dupereli?Przeciez ten 2.0T to tez scierwo jakich mało.
Jedyny udany silnik to powyzszy który wymieniłem i Z19XX,nic innego rozsądnego w oplu nie widziałem a przerabiam tego mase.

SfinxTurbo_pl

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Iława
Zdecydowanie Vectra zamiast Astry w tym budżecie, ale popatrz też na inne modele, jeżeli ma być to auto komfortowe oraz większe to może Peugeot 407 lub Citroen C5?

NorbertK

SuperMechanior
Punktów
215
Wy nie słyszeliście o z18xe?gdzie niema zadnych kfz,egrow i innych dupereli?Przeciez ten 2.0T to tez scierwo jakich mało.
Jedyny udany silnik to powyzszy który wymieniłem i Z19XX,nic innego rozsądnego w oplu nie widziałem a przerabiam tego mase.
z18xe to kod tego silnika 1.8 140KM?
A jak wygląda sprawa z dieslami 1.9 120 lub 150KM? Warto brać? Nie wpakowałbym się na minę?
Zdecydowanie Vectra zamiast Astry w tym budżecie, ale popatrz też na inne modele, jeżeli ma być to auto komfortowe oraz większe to może Peugeot 407 lub Citroen C5?
Myślałem o Citroenie C5 III. Ogólnie auto z zewnątrz bardzo mi się podoba, ale nigdy nawet w nim nie siedziałem. Przejrzałem allegro i za 20-25 koła to mógłbym kupić tylko egzemplarz z dużym przebiegiem. Watro się w to pakować? Boje się, że nie stać by mnie było utrzymać w dobrym stanie takie auto. Jak z kosztami serwisu tego C5?

Alko-maty

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Warszawa
Duży przebieg nie jest czymś złym jeżeli auto masz w pewnym i dobrym stanie, takie jest moje zdanie i dzieli go przepaść w pozytywnym znaczeniu w porównaniu do Opla Astry. A co z Mazdą 6?

Do góry Bottom