• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Astra j ćwierkanie z silnika

Adatar

Początkujący
Punktów
0
witam posiadam Astre J 2014 1.4 turbo i od jakiegoś czasu jak auto dojdzie do 90 stopni zaczyna coś ćwierkać z prawej strony silnika dodam ze już wymieniłem pompę wody i pasek klinowy i napinacz
Najdziwniejsze jest to ze jak wyłącze auto to jeszcze słychać ten dźwięk przez jakieś 3 sekundy i milknie razem z zwolnieniem obrotów ale czego obrotów ? Jak już nic nie powinno się kręcić
Zamieściłem filmik jak to wszystko wyglada
Co to może być ?

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
Z punktu widzenia mechanika który robi remont silnika przy przebiegu 100tyś/km to jest kibel.

Dobra powiem Ci co jest grane.
Nabij klime.

pare dni temu znalazłem info, że dwumas w tym silniku szarpie łańcuchem rozrządu.
Jest to ponoć info z ASO.
Ktoś coś może na ten temat wie?

Ostatnia edycja:

Adatar

Początkujący
Punktów
0
Jestes pewny ze to wystarczy
Słyszałem ze klima może robić dziwne dźwięki ale ze aż takie ?
Próbowałem posłuchać wszykowgo srobokretem i wszystko brzmi raczej dobrze czyli żadnego mechanicznego dźwięku
Może masz racje z tym gazem spróbuje nabić jutro i zobaczymy :) oby to było to :)

Adatar

Początkujący
Punktów
0
Może klima faktycznie, 2 albo 3 lata temu miałem chyba taki przypadek. Wiem, że to właśnie było głośne. Ale czy identyczny dźwięk to ręki nie dam uciąć.
Słyszałem ze klima przeważnie to ma piszczącym dźwięk w jednym wysokim tonie
A u mnie to raczej jak wkr.... wiewiórki
No i przeważnie klima daje dziwki jak ja włączysz a ja mam wyłączana i ten dźwięk tylko po nagrzaniu silnika
No ale może XMARIO ma racje
Jeszcze myślałem żeby zakupić jutro krótszy pasek taki co nie podpina klimy i zrobić pare kilometrów i zobaczymy czy dźwięk się pokaże.

Do góry Bottom