• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Astra K 1.6 cdti 2019 rok, ciężki pacjent

michal_michal

SuperMechanior
Punktów
94
Ważną rolę pełnią podkładki pod wtryskiwacze, zmniejsz/zwiększ grubość o 0,5 mm i daj znać o efektach.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2057
Miasto
Kaczory
Jeszcze kompresje sprawdź.

JohnTdi

Uczestnik
Punktów
9
Miasto
Wro
Dzięki za podpowiedzi. Ori z sps2 przywracałem bydlaki kroją za 2h dostępu. Co do podkładek to ciekawe i sprawdzę. Kompresje ma praktycznie książkową. Nurtuje mnie jedna sprawa z wtryskiwaczami. Pierwsza firma do której były wysłane na sprawdzenie stwierdziła, że wtryski są sprawne ale pompa CR wymagała uszczelnienia. Druga firma, której dałem na weryfikacje wydała werdykt, że wtryski są uszkodzone na "pograniczu" i trzeba je regenerować. Więc bardzo konkretnie opisałem im co się z autem dzieje w skrócie: 110KM, a jeździ co najmniej na 130KM do tego dymi na czarno. Stwierdzili, że to nie wina wtrysków bo im maszyna pokazała "za małe dawki paliwa" i przez to auto by raczej miało za mało mocy i na usterkę auta regeneracja nie pomoże. Poświęciłem ostatnio sporo czasu na poszukiwanie informacji o wtryskiwaczach denso w tej generacji opli i natrafiłem na trochę podobny temat. Zabrudzona bądź przytarta iglica wtryskiwacza może powodować zawieszanie się w pozycji otwartej i lać dodatkowe paliwo. Mam dwa komplety wtrysków, na obu jest to samo więc jeden poświęcę na edukacje. Myślę, że opiłki to by w tych firmach zauważyli ale już mnie nic nie zdziwi, Narzędzia zamówiłem w przyszłym tygodniu rozbiorę te wtryskiwacze wrzucę w myjkę i obejrzę pod mikroskopem.

wdwiesiek

SuperMechanior
Punktów
30
Te 2 pliki ,które udostępniłeś w sieci są złe.Jeden jest z Insygnia drugi z Astry-inne nr VIN,odczytane błędnie przez KT zepsuło plik oryginalny.
Automatyczne połączenie postów:

Stwierdzili, że to nie wina wtrysków bo im maszyna pokazała "za małe dawki paliwa" i przez to auto by raczej miało za mało mocy
Dobry tester robi testy automatyczne w/g programu dla danego wtryskiwacza i są wydruki,a nie na "gębę"

Ostatnia edycja:

JohnTdi

Uczestnik
Punktów
9
Miasto
Wro
Wybacz wiesiu za mój bajzel w plikach. Możliwe przez pomyłkę ori od innego auta tu wrzuciłem. Z tymi wydrukami to mi trochę dałeś do myślenia. Za duże zaufanie do firm, z którymi współpracuje. W końcu każdy chce zarobić. Zawiozłem je teraz do innej firmy, która ma dosyć dobre opinie. Powiedzieli mi, że do tych wtrysków Denso maszynka dużo kosztuję aby je rzetelnie zweryfikować i zrobić wydruki. Oni taki sprzęt posiadają i ceny też wydają się przyzwoite. Czekam na info i dam znać. Dzięki

Brems

Nowy
Punktów
0
Wybacz wiesiu za mój bajzel w plikach. Możliwe przez pomyłkę ori od innego auta tu wrzuciłem. Z tymi wydrukami to mi trochę dałeś do myślenia. Za duże zaufanie do firm, z którymi współpracuje. W końcu każdy chce zarobić. Zawiozłem je teraz do innej firmy, która ma dosyć dobre opinie. Powiedzieli mi, że do tych wtrysków Denso maszynka dużo kosztuję aby je rzetelnie zweryfikować i zrobić wydruki. Oni taki sprzęt posiadają i ceny też wydają się przyzwoite. Czekam na info i dam znać. Dzięki
A sprawdziłeś czy czujnik temp na wydechu nie przekłamuje ?

wdwiesiek

SuperMechanior
Punktów
30
Tak tylko plik jest większy i jest trochę różnicy niż czytany przez przez inne narzędzia.Ecuhelp do odczytu Delco teraz preferuje KT 200 PLUS,który czyta prawidłowo.

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
531
Miasto
Okolice Krakowa
Nie szkodzi, że jest większy. Piszesz taki rozmiar jaki czytasz. Robi je w Benchu bez problemu i checksumy liczy prawidłowo.

wdwiesiek

SuperMechanior
Punktów
30
E78 SEED 5-odczyt IO Terminal po zdekodowaniu,odczyt KT .

Załączniki

• IMG_20250315_165927830 (1).jpg
    IMG_20250315_165927830 (1).jpg
    621,7 KB · Wyświetleń: 24
  • IMG_20250316_081111129_MP (1).jpg
    IMG_20250316_081111129_MP (1).jpg
    648,2 KB · Wyświetleń: 23

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
531
Miasto
Okolice Krakowa
Jak Ty czytałeś 5 bajtowy seed przez KT jak on obsługuje tylko 2 bajtowy?

Do góry Bottom