• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

audi 2.0 tdi blb wyciek oleju

MarekLeon

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Biłgoraj
Witam. Mam problem z wyciekiem oleju z wałka rozrządu . Mianowicie głowica była zakładana nowa zamiennik.Stara była pęknięta . Ale do rzeczy, Po wymianie głowicy nie mogę poradzić sobie z wyciekiem oleju z wałka rozrządu strona ssąca. Wymieniłem już 3 uszczelniacze i dalej cieknie. Nie mam już pomysłów co jest przyczyną. Może ktoś z forumowiczów miał taki przypadek. Mam też taką myśl bo był modyfikowany układ olejenia z 1.9 wstawiana pompa olejowa, czy to ma wpływ na wycieki oleju? Czy pompa mogłaby wytwarzać za duże ciśnienie i wyrzuca uszczelniaczem. Ciśnienie na zimnym silniku 4.bary bieg jałowy po dodaniu gazu do 3 tyś. 6.5 bara. Na ciepłym silniku bieg jałowy 1.8 bara po dodaniu gazu do 3 tyś 4,5 bary. Prosiłbym o pomoc bardziej doświadczonych forumowiczów.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
578
Bardziej doświadczeni forumowicze, to się boją odzywać, żeby się nie zbłaźnić przed jeszcze bardziej doświadczonymi.
Może wałek krzywy, albo odma zatkana.
Czasami wlanie "gęściejszego" oleju załatwia sprawę.

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
324
Miasto
Rakszawa
Ciutkę dużo, ale nie powinno nic wywalać. Te uszczelniacze to jakieś konkret zakładasz czy co najtańszego w hurtowni znajdą?

MarekLeon

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Biłgoraj
Najgorszy wstyd to się nie przyznawać do braku wiedzy i udawać że się wszystko wie. uszczelniacze victor reinz

Alpari

SuperMechanior
Punktów
159
Miasto
Dąbrowa Górnicza
alpari.auto.pl
Ważny jest jeszcze materiał. NBR czyli z kauczuku akrylonitrylo-butadienowego, FPM czyli z kauczuku fluorowego itd. Dlatego często taki sam wymiar i konstrukcja simeringa i np. jeden potrafi kosztować niecałe 10 zł , a drugi ponad 30

rajson

SuperMechanior
Punktów
48
Miasto
Łódzkie
www.siepomaga.pl
Głowica zamiennik ale wałek ze starej głowicy? Też walczyłem z wyciekiem oleju z uszczelniacza ale na wale. Wałek nie jest chropowaty w tym miejscu? Przełęcz go delikatną włókniną ścierną i załóż drugi uszczelniacz. Ja założyłem 2 erlingi i ciekły dopiero jak założyłem corteco to przestało cięć. Może wszedł krzywo stąd wyciek. Zależy jaki ten uszczelniacz jeszcze montujesz bo niektóre montuje się na sucho i auto teoretycznie powinno kilka godzin być nie odpalane.

Do góry Bottom