• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

[Audi A3] 1.6. 2002r Problem z nowo kupionyn autem

Przemoo18

Uczestnik
Punktów
0
Witam. Zakupiłem A3 z 2002 roku z oryginalnym przebiegiem sprawdzonym w ASO 120tys.
SIlnik to 1.6 . Pojawił sie problem i nie wiem w , ktorym kierunku pójść.

Otoż temperatura silnia wedlug wskaznika wariuje. Gdy wracalem samochodem to wskazowka pokazywala 92stopni ale w pewnym momencie w ciagu 3 sek. urosła do 110-115. Oczywiscie zatrzyamelm samochod i sprawadzam. Wąz cieply ale nie goracy zeby go nie bylo mozna utrzymac. Sprawdzilem plyn . Nie wywalilo ani sie nie zagotowal. PO 2 min pojechalem i bylo ok. Nastepnie ujechalem 50km i znow zaczol wariowac. Momentali wskaznik urusol do 115 , po 3 sek znow spadl do 90 i tak kilkukrotnie sie to powtorzylo. Zatrzymalem samochod znow . Posprawadzlaem. Ruszam i jest 90st , kawalek ujechalem i wskaznik tym razem opadl na 3sek na 60 stopni i znow powrocil na 90. Jednak tak sie zdarzylo tylko raz a potem znow zaczela skakac temp do 115 . W ciagu trasy 300km zrobilo sie to kilkukrotnie.

2 dni temu wymienilem rozrzad z pompa wody oraz czujnik wraz z termostatem bo wywalilo blad czujnika ale problem nadal wystepuje.

uruchomilem dziś silnik i sprawdzalem na kanale klimatornika na 49(temp plynu) jak pokazuje wskaznik.

Samochod ladnie sie rozgrzewal ale po 15-20min na wolnych obrotach wskazowka pokazywala tak jak mowilem okolo 95 stopni a panel klimatronicka 110 i ciagle roslo. Wentylator wlaczyl sie dopireo gdy na kanale 49 bylo 117 stopni (na wskazowce bylo moze 98-100) popracowal z 30sek i sie wylaczyl

Potem pojechalem samochodem poprobowac podczas jazdy. Na panelu klimy bylo 111 do 120 podczas jazdy a wskazowka na liczniku "fiksowala" i przewaznie pokazywla 92st albo 110. W caigu 5 sekund wskazowka potrafila ze 110 zejsc na 90 i odwrotnie . Na panelu klimy tak samo. Ciagla temp 120 i w momencie spadek na 108-110. I tak wskazowka wachlowala.

Jade dalej taka traska 10km i wskazowka caly czas na 110 st a panel pokazuje 120. Przegazowlem go troszke na wiekszych obrotach i wskazowka nagle opadla znow.
Nie wiem co to moze byc. Problem mam od momenty gdy kupilem auto czyli 3 tyg temu. Wtedy tez sie tak dzialo i zrobilem bez problemu 250km jak nim wracalem. Tzn wksazowka swirowala.

DOdam , ze jak pokazuje te temp 110-120stopni to nic podejrzanego z samochodem sie nie dzieje. Weze nie sa nawet gorace. Plynu nie gotuje. Mechanik abosulutnie wykluczyl problemy od silnika. Czujniki tez wydaje sie ok bo tak jak mowilem byly wymienione.

Co mam dalej robic :/
Na kanele 49 tak jak pisalem swiruje ale po rozgrzaniu ponizej 108 stopni raczej nie schodzi. I tak jak pisalem przy 108 stopniach czy nawet 112 stopniach wentylator sie nawet nie wlacza tylko dopiero przy okolo 120 , choc i to nie jest regula. Mozna powiedziec , ze wlacza i chodzi jak chce

Prosze o pomoc

Przemoo18

Uczestnik
Punktów
0
Tak szczerze to pal licho juz to 300zl ,. Mozna jakos przebolec. Bardziej martwi mnie to ze 2 mechanik wymiekl..

soloriens

SuperMechanior
Punktów
74
nie ma takiej kolego opcji ,żebyś to odpuścił ,koleś kazał ci przyprowadzić wiec ja bym to zrobił,skoro zajmuje się tym od 20lat , to jednak musi coś potrafić :) . Jeżeli nie będzie w stanie tego zrobić to zwrot reklamacja jak najbardziej .

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
Widać że masz zwykły termostat który powinien się otwierać po zalaniu go gorącą wodą tak jak to zrobiłeś, nowe czasami są zepsute, wiele razy ten temat był poruszamy na forum. Poza tym powinieneś wiedzieć że im więcej koncentratu masz w układzie tym wyższą temperaturę wzenia ma układ chłodzenia, przynajmniej ja tak myślę.

Przemoo18

Uczestnik
Punktów
0
Jestes pewien ze to normalny termostat a nie sterowany elektronicznie? pytam bo z tego co wiem to w silnikach AVU (a taki mam)

No chyba ze mi zly sprzedal mechanik . Dzis zareklamowalem. Jutro bede mial nowy ale taki sam jak ten na zdj.

Przemoo18

Uczestnik
Punktów
0
JEstem w diagnostyce krok dalej ale nadal bez rozwiazania i krew mnie zalewa..
Otoz dzis odebralem nowy termostat. I zagotowalem go we wrzatku. Nie otworzyl sie znow ale stwierdzilem , ze skoro moze byc tak ze termostat otworzy sie w 105 stopniach to wlalem plynu do garnka i zagotowalem . No i jak zaczelo bulkac to termostat wkoncy sie otworzyl w plynie bo jak wiadomo plyn ma wieksza temp wrzenia.

No wiec zalozylem termostat do samochodu. Uzupelnilem plyn i uruchomilem silnik. No i czekam co sie bd dziac. Podlaczylem tez komputer i program autocom . Obserwuje co sie dzieje i na kompie i na panelu klimy. Otoz Przy temp okolo 105 na klimatornicku termostat puscil i gorny waz zaczal byc goracy i cieplo szlo na chlodnice. Dobry znak mowie bo taki goracy ten waz byl , ze jeszcze tak nie mialem podczas wczesniejszych prob. NO ale temp dalej rosla na klimatronicku i urosla do 115 i znow wskazowka poszla na 110-115. No i dalej grzeje i zaczyna gotowac plyn. Najdziwniejsze to ze na komputerze caly czas temp wahala sie mi w granichach 100-102 w programie diagnostycznym a na klimatronicku pokazywalo 115-117 i tak jak mowilem zaczynalo bulkac.. Wentylatory dopiero zalaczyly sie jak na klmatornicku bylo 121 stopni czyli max.
Wazna informacja jest to ze przy dodaniu gazu i przytrzymaniu go na 3000 obrotach przez 3 sek powodowalo ze temp spadala.

DOdam , ze nadal wywala mi blad sondy nr 2.

Faktem jest to ze termostat jest na pewno dobry wiec przynajmniej to moge wykluczyc (chyba)

Co teraz powinienem sprawdzic skoro wiem ze termostat otwiera itp.

Przemoo18

Uczestnik
Punktów
0
Intuicja mi podpowaida ze moze to byc UPG skoro sie gotuje na wolnych obrotach...

Podobno to ze nie kopci i plynu nie ubywa itp nie wyklucza UPG

Wogole mozna to jakos zdiagnozowac/wykluczyc?

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
Skoro jest błąd sondy 2 to może katalizator przytkany wtedy może się przegrzewac, a węże robią się twarde ? Bo jeśli nie to korek zbiorniczka nie trzyma ciśnienia i chłodzenie nie ma takiej wydajności.

shrek

Moderator Car Audio
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1317
Miasto
Pyrlandia
koddoradia.blogspot.com
Jak zachowuje się reszta układu chłodzenia?
Mówisz że wąż zrobił się gorący po otwarciu termostatu ok.
Co z chłodnicą czy ona robi się ciepła w całości ?
Gdyby układ chłodzenia był nie drożny mogą dziać się dziwne rzeczy
Sprawdź czy chłodnica nagrzewa się cała i w jakim czasie .
Na podnoszenie czapki(UPG) przyjdzie pora jak będziesz pewien ,że reszta jest ok.
Sprawdził bym drożność układu w razie wątpliwości przepuścił przez układ bieżącą wodę po spuszczeniu płynu i zaglądnął do pompy wody

Przemoo18

Uczestnik
Punktów
0
Chlodnica jest ciepla , idzie na nia cieplo ale sprawdze dokladnie raz jeszcze czy cieplo idzie na cala chlodnice tak jak piszesz.
Pompa wody jest nowa na orygilanych czesciach po wymienialem rozrzad 2 tygodnie temu , wiec raczej nie wierze by 2 pompy byly uwalone.

Z tego co chce jeszcze sprawdzić to czujnik na chlodnicy oraz czujnik temp na silniku ale oba juz wymienilem z rozrzadem bo je podejrzewalem a mechanik mowil ze wywala blad na nim. '

Jesli dalej bedzie cos nie tak to juz nie wiem co dalej

soloriens

SuperMechanior
Punktów
74
Chlodnica jest ciepla , idzie na nia cieplo ale sprawdze dokladnie raz jeszcze czy cieplo idzie na cala chlodnice tak jak piszesz.
Pompa wody jest nowa na orygilanych czesciach po wymienialem rozrzad 2 tygodnie temu , wiec raczej nie wierze by 2 pompy byly uwalone.

Z tego co chce jeszcze sprawdzić to czujnik na chlodnicy oraz czujnik temp na silniku ale oba juz wymienilem z rozrzadem bo je podejrzewalem a mechanik mowil ze wywala blad na nim. '

Jeśli dalej bedzie cos nie tak to juz nie wiem co dalej
Napisałem koledze co ma za obserwować, już kilka razy sprawdzał tę chłodnicę,rury i widzę że nie jest zdecydowany czy jest sprawna :) . Teraz czytam że czujniki musi sprawdzić ,a z błędów tylko lambda. Czytam i nie wiem nic o tym bulgotaniu ,kolega rch11 już pisał wyżej wskazówkę! Co się dziej wywala ci płyn z zbiorniczka ,a wentylatory po włożeniu termostatu już się nie właczają,sporo nie jasności już tu widzę ?! Co z reklamacją ,próbowałeś coś uzyskać,masz jakąś odpowiedz ?

Przemoo18

Uczestnik
Punktów
0
WItam ponownie. CHyba doszedlem do ladu z samochodem ! Oddalem do mechanika znajomego , ktory sprawdzil wszystko szczegolowo. Najprawdopodobniej mam uszkodzony licznik , ktory przeklamuje dosc mocno.

W samochodzie zostal jeszcze wymieniony czujnik na silniku i auto zaczelo lepiej chodzic. Przed wymiana temp na klimatroniku rosla do 120stopni a po wymianie jest okolo 110 ale nie jest to rzeczywista temp tylko przeklamanie.

Na Vagu temp silnika wynosi 96 stopni gdzie w tym samym czasie na panelu klimy pokazuje 112-115.

Vag rowniez pokazuje ze na zegarach jest 112-115 wiec mozna wywnioskowac ze licznik "steruje" tym co sie dzieje na panelu klimy wiec tu i tu jest przeklamanie.

Mechanik powiedzial , ze gdyby byla rzeczywiscie taka temp to wywalalo by plyn i nie mogl bym dotnac weza nawet z goraca.

Wentylatory chodza juz wporzadku. Mianowicie dziala zarowno 1 bieg jak i 2 bieg.

Mam jednak kilka pytan jeszcze:)

1. Czy temperatura na programie diagnostycznym VAG jest wiarygodna?
2. Czy to normalne ze podczas odkrecania korka plynu na goracym sielniku badz wlaczonym moze wywalac plyn pod wplywem cisnienia i jest wrazenie jakbny plyn sie gotowal ?

Na 99% jest to licznik bo zauwazylem tez ze wskazowka poziomu paliwa zaczuna swirowac ale wole dopytac o te rzeczy co powzyej by miec pewnosc.

Mechanik jednak zapewnia ze na 100% wszystko jest ok tylko licznik swiruje..

soloriens

SuperMechanior
Punktów
74
Mam jednak kilka pytan jeszcze:)

1. Czy temperatura na programie diagnostycznym VAG jest wiarygodna?
2. Czy to normalne ze podczas odkrecania korka plynu na goracym sielniku badz wlaczonym moze wywalac plyn pod wplywem cisnienia i jest wrazenie jakbny plyn sie gotowal ?

Na 99% jest to licznik bo zauwazylem tez ze wskazowka poziomu paliwa zaczuna swirowac ale wole dopytac o te rzeczy co powzyej by miec pewnosc.
To dobrze że ktoś ci to ogarnął i odpowiadając na pytanie 1. to myślę że " Vag" dobrze pokazuje ,acz kolwiek żeby upewnić się czy coś z zegarami nie halo ,to między innymi pomocny jest test elementów wykonawczych . Jedynie co mogę potwierdzić że wskazówka od temperatury będzie stała w pionie tzn. 90C , nawet gdy będziesz miał 100C , co już wcześniej pisałem. Odpowiedz na pytanie drugie to tak bedzie ci wywalało płyn z zbiorniczka ,ponieważ w układzie panuje ciśnienie i jak się domyślam to miałeś na myśli tzw. "bulgotanie" .

Przemoo18

Uczestnik
Punktów
0
Tak dokladnie . Bulgotanie bylo gdy otworzylem zbiorniczek na goracym ale jak to normalny objaw na goracym silniku to sie ciesze bo wyklada na to ze uklad jest wporzadku :)

Do góry Bottom