• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi a3 1.8 agn problem z silnikiem

lolsik

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Babin
a wiec pacjent to 1.8 AGN i jest problem z równa pracą silnika o to filmik​
wymienione zostało
- świece ( są nowe ale autko odpalone pochodzi z 5 min i są całe okopcone )
- przewody
- moduł zapłonowy
- przepływka
- przepustnica - ( były błędy , falował i chodził 3 cylindry )
- nastawnik wałka rozrządu sam zaworek sterujący bo stary był spalony - ( 17936 Nastawnik wałka rozrządu strona 1 )
- czujnik spalania stykowego ( sprawdzone oscyloskopem są dobre ) po odpięciu ich auto trochę mnie faluje i po podpięciu vag kanał 25 jak były podpięte to wskazywały podczas spadania obrotów i strzału ze mieszanka jest wzbogacona
- kolektor cały
- wszelkie podcienienia sprawdzone
- zęby na kole zamachowym wszystkie

obecnie błędów zero a silnik chodzi jak na filmiku , co zauważyłem ze krzywka na wałku rozrządu od strony wydechu jest bardzo wytarta około 0,5mm od reszty , będę podmieniać wałki razem z napinaczem i nastawnikiem z sprawnego na 100% auta

i pytanie do was co sadzicie o tej usterce , czy ta podmianka może coś dać oraz jak nie to , to co może być przyczyną tej dziwnej usterki

igltokz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Sprawdź ciśnienia i spróbuj odkręcić wydech i zobacz co wtedy :)

PRO-Motor

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
261
Miasto
Piotrków
lolsik, a pewien jesteś na 100%, że lewych wiatrów to nie łapie ?

lolsik

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Babin
- ciśnienie na cylindrach 13 bar
- kolektory całe , żadnego lewego powietrza nie łapie sprawdzaliśmy kilka razy , nawet założone drugie kolektory i nowe uszczelki
- co do wydechu to jest przelot zrobiony
- rozrząd jest ustawiony idealnie na znaki ( ew może hydrauliczny napinacz nawalać ale to robię podmiankę )

teraz podmieniam wałki z napinaczem i nastawnikiem z auta w 100% sprawnego bo na jednej krzywce w silniku zauważyłem spłaszczony trzpień od strony wydechowej jutro pokarze foto

w sumie to mnie ten silniki irytuje

P

PogotowieSamochodoweUK

A mnie ciekwi czy jak odkrecisz kore oleju to sie cos zmienia? MIalem podobny problem z zatkana totalnie odma i cisnienie z klawiatury na sile pchalo sie w dol walac przez wszystkie otwory jake sie dalo i silnik jak by sie dlawil, a po odkreceniu korka ustawalo i pracowal rowno. Wiem ze to gdybanie, ale doslownie tak jak bym widzial tego leona 1.8T ktory identycznie powarkiwal.

lolsik

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Babin
- odma sprawdzona
- korek odkręcałem i nic
zamieniłem wałki z nastawnikiem i po odpaleniu z 1 min chodził dobrze a potem od nowa , w pon podmienię pompę olejowa

lolsik

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Babin
właśnie nie mam przyrządu ale to może być przyczyna , mam za to drugą pompę olejową sprawną to podmienię i od razu kanaliki przedmucham i przemyje

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
jak uważasz, ale jeśli to nic nie da to obejrzyj panewki :D

lolsik

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Babin
powiem ze już ponad 80% silnika jest nowa , jeszcze trochę i na złom pójdzie jak to nie ustąpi

P

PogotowieSamochodoweUK

Ustapi, tylko musisz sprawdzic wszystko co sieda. Do puki kompresja jest, wal nie uszkodzony, walki cale i tloki nie dziorawe to silnik zawsze jest do postawienia na nogi;)

lolsik

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Babin
no teraz to aby zostało ciśnienie olejowe , mowie jak przełożyłem z innego silnika cało gore wałki , łańcuch i nastawnik ( w napinaczu był olej bo trzymał ) to po odpaleniu było git bo trzymał pewnie potem ciśnienie spadło i rozrząd tańcuje, bo nic innego mi nie przychodzi

lolsik

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Babin
listwa lpg jest ok , wszystkie wkrętki są szczelne , wiec lewego nie łapie , jeszcze obstawiam ze olej może być zadki i nie trzyma , bo jak pisałem wyżej jak przerzuciłem cały nastawnik z napinaczem to chodziło idealnie do puki oleju nie przepompowało a olej tak na oko jest dość rzadki , chyba ze jest jakiś sposób na sprawdzenie oleju ??

P

PogotowieSamochodoweUK

Tak, zmiana na nowy;) Najtanszy olej kosztuje pewnie ze 30zl, do proby czy to rpzyczyna moze byc.

lolsik

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Babin
a myślałem zęby na czas próby dolać zwykłego doktora , bo jak obecny sie sprawdza na miarce to ścieka z niej jak woda

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
Tylko nie doktora, cała hydraulika ci się zawiesi i będzie kręcić jakby nie miał sprężania:)

lolsik

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Babin
oki to kupie jakiś gesty olej i zobaczę co z tego wyjdzie , będę dawać znać

lolsik

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Babin
temat do zamknięcia , winne były wtryskiwacze gazowe podawały gaz , a i wymiana oleju pomogła w 60% bo auto ucichło i nastawnik ro rządu tak nie tłukł tylko procował już w miarę normalnie

Do góry Bottom