• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi a3 1.9 płyn chłodzący

motocykle_123

SuperMechanior
Punktów
8
Witam. Problem dotyczy audi a3 2003 rok produkcji, silnik 1.9 TDI BKC. Samochód został niedawno zakupiony i od samego początku problem z ubywającym płynem chłodzącym. Płyn ubywa dziennie trzeba dolewać. Układ został sprawdzony ciśnieniowy kompresorem. Po napompowaniu ciśnienia nie było nigdzie słychać uchodzącego powietrza. A chyba w przypadku nieszczelności powinno być słychać. Wzrokowo cały układ w komorze silnika i chłodnica wygląda dobrze, nie widać nigdzie wycieku ani nieszczelności. W płynie chłodzącym nie widać żadnych plam oleju. W oleju także nie widać płynu chłodzącego.
Tak wydaje mi się że w zbiorniczku tworzy się duże ciśnienie. Na zagrzanym silniku jak próbuje się odkręcić to wylewa się płyn. Nawet godz. po zostawieniu samochodu i potem odkręceniu zbiorniczka gwałtownie "bucha" zbiorniczek.
Proszę o pomoc

Łydziak75

SuperMechanior
Punktów
12
Miasto
OPOCZNO
ja używałem takiego zestawu i nie zawsze wychodziło, jeżeli jak piszesz nie ma zewnętrznych oznak wycieku płynu a ciśnienie rośnie w układzie chłodzenia to chyba nie masz wyjścia i głowice musisz zdjąć , to nie jest jakiś tam bardziej skomplikowany silnik żeby był problem z jego odpowietrzeniem

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Problem z płynem chłodzacym. Skoro zmieniles na "plyn chlodzacy" to w silniku to co to bylo? Wódka czy redbull?

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Na przyszlosc, zaden nowoczesny silnik nie bedzie pracowal poprawnie na wodzie jako czynniku chlodzacym. Ma za niska temperature wrzenia do doprowadza do zapowietrzania sie ukladu i powstawania cisnienia.

motocykle_123

SuperMechanior
Punktów
8
Panowie ciąg dalszy...
Klient dzwonił i powiedział że dzisiaj zassało mu płyn chłodzący w czasie jazdy zaświeciła się kontrolka tak że jak otworzył maskę to nie było nic w zbiorniczku ale po odkręceniu korka zbiorniczka powrócił do swojego stanu. Układ jest zalany płynem febi. Układ był sprawdzany wcześniej pod ciśnieniem 6 bar i nie gdzie nie znaleziono nieszczelności.

JerryG1

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Londyn
Jak to zassalo ??
Wtedy weze powinne byc jak balony bo silnik czy chlodnica o tyle sie nie powiekszy.
Jedyne co mi przychodzi do glowy to to ze moze nie byc cyrkulacji a to wskazywalo by na pompe bez lopatek.

Jest jeszcze jedna opcja, nie spuszczenie calej wody z ukladu a tylko dolanie plynu chlodniczego da podobny efekt, ale musialo by zostac z 50 procent wody w ukladzie.

Do góry Bottom