• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi a3 1.6 bfq bulgotanie w przewodach

Tribute

Uczestnik
Punktów
5
Witam,
Audi a3 1.6 bfq.
Auto po wymianie uszczelki pod glowica, glowica zrobiona na gotowo, włącznie ze sprawdzeniem na ew. pęknięcia.
Problem polega na tym że po zgaszeniu silnika słychać wyraźne bulgotanie w przewodach układu chłodzenia, dodarkowo przy odkreceniu korka widać że panuje duże cisnienie w układzie i chce wyrzucić plyn. Dodam że jest to na gorącym silniku, temperaturę trzyma stała 110 stopni (jest to układ wysokotemperaturowy, otwarcie termostatu to 108 stopni) Pompa wody jest nowa. Auto nie dymi na biało, plyn nie miesza się z olejem.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1574
a gdzie pytanie? gdzie problem?

Tribute

Uczestnik
Punktów
5
Chodziło mi głównie o odgłos bulgotanie i wyrzucania plynu chłodniczego. Czy jest to normalne w tych silnikach. Że po prostu chwilę trzeba odczekać aby odkręcić zbiornik, ciekawi mnie również odgłos samego bulgotanie w przewodach i czym może być spowodowany.

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
310
Miasto
Rakszawa
Gotowaniem się płynu, zalane pewnie guano pokroju Kulera z K2. Zmień płyn na żółty Valeo i bzikaj.

Tribute

Uczestnik
Punktów
5
Zalany plyn prestone z temperatura wrzenia 129 stopni Celsjusza. Zastanawiam się jeszcze nad wymiana korka na zbiorniczka. Czy on mógłby dawać podobne objawy?

Test na ussczelke pod glowica negatywny.

Nikt na prawdę nic nie wie?

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1574
Zalany plyn prestone z temperatura wrzenia 129 stopni Celsjusza.
mam nadzieje, że z pewnego źródła a nie z allegro?

Zastanawiam się jeszcze nad wymiana korka na zbiorniczka. Czy on mógłby dawać podobne objawy?
jak najbardziej warto.

Nikt na prawdę nic nie wie?
ale co ma wiedzieć lub nie wiedzieć? :)
wymień co ci zalecono i melduj czy objawy nadal występują.

Że po prostu chwilę trzeba odczekać aby odkręcić zbiornik,
nie chwilę, ale do ostygnięcia. to jest układ ciśnieniowy i nie należy go odkręcać gdy jest gorący.

tutaj masz wytłumaczone dlaczego :D

przykładowy filmik co się stanie gdy otworzysz przy nagrzanym silniku:

Tribute

Uczestnik
Punktów
5
Korek założony nowy, objawy dalej te same. Bulgocze w przewodach aż nimi rzuca. Temp sięga 113 stopni Celsjusza. Brakuje mi już pomysłów.

Dodam tylko że na wyjętym termostacie problem nie występuje.

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
390
Korek założony nowy, objawy dalej te same. Bulgocze w przewodach aż nimi rzuca. Temp sięga 113 stopni Celsjusza. Brakuje mi już pomysłów.

Dodam tylko że na wyjętym termostacie problem nie występuje.
To zmień termostat na oryginalny nowy i tyle , po każdej UPG zmieniam termostat dla zasady .

Tribute

Uczestnik
Punktów
5
Termostat nowy firmy mahle.
Mam pytanie czy ma ktoś dostęp aby podejrzeć czy w tym silniku są dwa czujniki temperatury oraz który steruje grzałka termostatu? Jeden na pewno jest na termostacie.

Do góry Bottom