• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi a3 8l - czyżby uszkodzony tłok?

CrasY

Uczestnik
Punktów
2
Witam .
Jestem szczęśliwym posiadaczem a3 od dłuższego czasu wszystko super śmigało , niestety od kilku dni zauważyłem że auto zaczęło szarpać od okolo 2,5 obrotach tak jakby zaczelo brakować paliwa :( dodam iz ubywa płynu chłodniczego w dodatku niedawno wymieniłem świece . Czasem po dluzszym postoju auto po odpaleniu chodzi tak jakby na 3 cylindry poczym za chwilę silnik dziala normalnie :( niedawno wymieniałem sonde , od tego czasu bywa że auto nie zawsze odpala od pierwszego razu :( ma ktos jakieś pomysły?

CrasY

Uczestnik
Punktów
2
Tylko że autko nie kopci , a to ponoć przy uszkodzonej uszczelce norma .

A co to podobnych objawow masz na myśli też przerywanie silnika?

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
Wcale nie musi kopcić , przerabiane na A3 8L 1.6 , wymieniane przez poprzedników świece, kable, problem z przerywaniem i nierówną pracą na wolnych, ubywało płynu bez widocznego wycieku, wymiana uszczelki pod głowica zamknęła temat

motorynka

SuperMechanior
Punktów
86
Miasto
mazowieckie
auto nie musi kopcić jak pisze Dyziek VW , może dostawać się trochę płynu na tłok i stąd ta praca na trzech cyl po rozruchu spróbuj zlokalizować na którym nie pali i tam powinna być mokra świeca , a szarpanie to inna przyczyna i trzeba szukać , może za niskie ciśnienie paliwa

a6c4

Uczestnik
Punktów
3
Witam, też ten temat niestety przerabiałem na 2.6abc v6. W końcu w wydechu będzie tyle płynu że zacznie kopcić jeśli to UPG. Dym będzie miał słodkawy zapaszek. Za jakiś czas nawet Ci świeca skoroduje na końcu i gwincie (ja tak miałem) i będziesz wiedział który to cylinder, ale na to nie czekaj. Ale sprawdź dobrze czy rzeczywiście to UPG. Jeśli płyn nie idzie do oleju a przedmuch jest do układu chłodzenia, to węże będą prawie twarde jak kamień. Będzie wywalało także płyn przez korek. Te dwie rzeczy na gorącym silniku.

CrasY

Uczestnik
Punktów
2
Uszczelke juz kupiłem na zapas , orientuje się ktoś jaki bedzie mniej więcej koszt takiej wymiany? Zanim nie wymieniałem sondy auto nie przerywało czy to może mieć jakiś wpływ ?

Autko było zagrzane temp 90 , płynu nie wywala wszystko ok :(

Może to wina katalizatora , przy przegladzie diagnosta stwierdził iz kat jest troszeczkę dziurawy

Dziękuje za wszystkie rady będę patrzył :)

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom