• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi a3 8l ecu

Mateuko

Początkujący
Punktów
0
Pytanie może dosyć głupie, ale nie mam pewności, dlatego wolę się upewnić.
Czy jak kupię zestaw startowy z innymi numerami ecu to muszę coś kodować czy pójdzie to bez problemu?

Styber

SuperMechanior
Punktów
56
Jeśli nr tego ECU z "zestawu startowego" jest zamienny z nr aktualnego ECU, to tak.

Mateuko

Początkujący
Punktów
0
Mam ecu o numerze 06a906033bd i chciałbym je zmienić na ecu o numerze 06a906033n i jak dobrze rozumiem to muszę klonować poprzednie ecu żeby działało, zrozumiałe. Ale co jeśli w przypadku wymiany całego kompletu (czyt. Stacyjka, ecu, licznik) i w tym komplecie jest właśnie ten ecu (06a906033n). Ma to prawo działać czy nie?
Kod silnika bfq jeśli to coś zmienia w tym przypadku

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
983
Miasto
PGS
Nie do konca jest tak jak myslisz ....
Ecu szukaj po numerach ori lub zamienniki ori . Zestaw startowy z innymi numerami moze miec np. inne czujniki ( tak mialem w 1.9 tdi czujnik wału inny ) . Klon tez odpada bo wersja plyty i w jednym i w drugim jest inna wiec klon odpada ...
Mozesz np zrobic w uzywce immo off i zobaczyc czy silnik bedzie palił .
Pamietaj ze VAG lubi wyzerowac sobie kodowanie w abs, liczbik itd po podłaczeniu uzywanej czesci wiec warto spisac sobie kodowanie ze wszystkich modułów.

A dlaczego wymieniasz ecu lub szukasz zestawu ?

Mateuko

Początkujący
Punktów
0
Nie do konca jest tak jak myslisz ....
Ecu szukaj po numerach ori lub zamienniki ori . Zestaw startowy z innymi numerami moze miec np. inne czujniki ( tak mialem w 1.9 tdi czujnik wału inny ) . Klon tez odpada bo wersja plyty i w jednym i w drugim jest inna wiec klon odpada ...
Mozesz np zrobic w uzywce immo off i zobaczyc czy silnik bedzie palił .
Pamietaj ze VAG lubi wyzerowac sobie kodowanie w abs, liczbik itd po podłaczeniu uzywanej czesci wiec warto spisac sobie kodowanie ze wszystkich modułów.

A dlaczego wymieniasz ecu lub szukasz zestawu ?
A znajdę gdzieś listę albo coś podobnego pasujących do siebie ecu, czy muszę porównywać względem wyposażenia aut?

Mam zepsuty licznik jaegera i chciałem wymienić na vdo, tylko nikt w mojej okolicy nie potrafi tego zrobić, bo jest immo w liczniku i jest jakiś problem podobno z tym. Więc żeby to jakoś obejść pomyślałem o zestawie startowym, tylko tu znowu pojawiło się pytanie czy nię będzie żadnych problemów po zmianie tego

Markson43

SuperMechanior
Punktów
173
Miasto
Rzeszów
Może lepiej i taniej dla ciebie wyjdzie naprawa licznika i po problemie ??

Mateuko

Początkujący
Punktów
0
Może lepiej i taniej dla ciebie wyjdzie naprawa licznika i po problemie ??
W pierwszej kolejności brałem pod uwagę naprawę licznika, koszty za to 800zł najmniej, gdzie dostaje na to roczną gwarancję i nadal istnieje szansa, że się to ponownie zepsuje. A problem w tym liczniku jest taki, że płyta główna do wymiany (nie pokauje kierunkowskazów i fis ma przebarwienia), a drugą rzeczą jest silniczek od temperatury, który ma w sobie plastikowy trzpień i on ulega awarii, przez co błędnie wskauje temperature (odczyt komputerem diagonostycznym się zgadza, wymienione czujniki i termostat), a w tych modelach z vdo ten trzpień jeste metalowy i dłużej wytrzymały

Markson43

SuperMechanior
Punktów
173
Miasto
Rzeszów
No to masz info już od Gorzowiak .Ale kodowania wszystkich systemów sobie zapisz koniecznie.Dwa piny i dopisać klucze czyli immo .

Do góry Bottom