• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi A3 8P, brak sygnału - na przekaźniku pompy paliwa.

MichałFso

SuperMechanior
Punktów
10
Witam. Problem zaczął się po tym, jak klient podłączył odwrotnie klemy. Bezpieczniki są dobre, przekaźniki też. Po włączeniu zapłonu, brak masy na przekaźnik pompy paliwa. Spalony ECU? Tester diagnstyczny nie widzi żadnych błędów. Po zrobieniu zworki na przekaźniku, pompa się włącza i auto normalnie odpala.

vowo

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Międzyrzecz
vowo.pl
Witam, udało się rozwiązać problem? W 8P ta masa pochodzi z modułu Board pisałeś coś o podejrzeniu ECU silnika. Mi z kompa załącza przekaźnik ale nie załącza jak silnik kręci czy też jak chodzi odpalony na krótko bez błędów jest.

johnny100

Gaduła
Punktów
20
Nawet sie wam nie chce podac danych auta. I jak takim pomagać?

vowo

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Międzyrzecz
vowo.pl
Witam, chodziło mi czy kolega sobie poradził z tym co było u niego, odpisał mi na priv, że nie zrobił po +15 pompę i tak już zostało. Też tak zrobię jak sprawy nie uda mi się wyjaśnić. A samochód to A3 2003 8P 1.6 BGU.

Nie wiem czy zareagowało by pompą na otwarcie drzwi, bo jest uszkodzony mikrostyk, ale nie reaguje na zapłon i na kręcenie. Pompuje tylko z VCDS z testów wyjść i wtedy odpala i chodzi. Tak samo na krótko jak dostanie masę na cewkę przekaźnika. Tą masę która pochodzi z BCM Kostka A pin 10 fiolet przewód.

johnny100

Gaduła
Punktów
20
Napisałbym ci że brak sygnału z czujników ale to by było zbyt proste. Inne co mnie przychodzi do głowy to zasilania ECM. Np przy kręceniu czy otrzymuje wszystkie masy oraz15 i 30. Jak tego będziesz pewny to leży raczej ster bo co innego.

vowo

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Międzyrzecz
vowo.pl
Ale też nie włącza pompy po zapłonie. Dogadałem z klientem, że naprawię mu te drzwi (stycznik w drzwiach) i zobaczymy czy będzie załączał po otwarciu drzwi (standardowo styk w drzwiach zgniły) okazuje się że na otwarcie drzwi pompuje. Dołożyłem do masy od przekaźnika masę podawaną po zapłonie i będzie jeździł szkoda energii i kasy na złomika.
Może ktoś trafi na ten temat tak jak ja ale będzie miał lepsze pomysły albo więcej mocy ;D i się podzieli odpowiedzią. Bo są tematy też na formach zagranicznych ale wszędzie bez wyjaśnienia. Pewnie dlatego, że łatwo to zrobić na okrętkę.

Do góry Bottom