• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi A4 B6 2002r 1.9tdi AWX po ok. 2 dniach nie odpala, obciążenie akumulatora?

Ewenemenet

Początkujący
Punktów
0
Witam mam problem ze swoim audi.
Wymienilem swiece, filtr paliwa i nadal to samo.
Jak postoi samochód okolo 30-40h to czasmi nie chce odpalić, nie wiem czy nie jest to zależne od ilości Paliwa w baku bo często się to działo gdy w baku było mało paliwa. Nawet jak na kablach odpalam od drugiego samochodu to dopiero po okolo 20 sek 1 kręcenia nie chce odpalić dopiero przy 2-3 kręcieniu około 20 sek. powoli zaczyna trybić. Czasami też jak wsiadam po dłuższym postoju do auta to rozładowany jest akumulator. Zakręci raz i to wszystko. Wskaźnik paliwa spada do zera data i czas się resetuje itd. Aha no i kontrolka od ESP się świeci a po przejechaniu kilkudziesięciu metrów gaśnie. Sprawdziłem dziś miernikiem czy na postoju z wszystkim powyłączanym jest jakiś pobór prądu i wychodzi na to że na pogaszonych światłach wewnątrz samochodu, świateł mijania itd. pobór prądu jest 2,3 mA to normalne? Wczoraj w nocy ładowałem akumulator a dziś sprawdzam jakie jest napięcie akumulatora 12,54V bez włączonych świateł mijania a po włączonych światłach 12,15V. Wszystko sprawdzałem na zgaszonym silniku. I dziś po tym sprawdzaniu poboru prądu i napięcia wsiadam do samochodu przekręcam stacyjkę a tam kontrolka od ESP. Samochód odpalił bo przed sprawdzaniem zrobiłem nim około 10km. Czy ta kontrolka nie oznacza np. małego napięcia lub coś podobnego? Co może być przyczyną takiego zachowania mojego samochodu? I jak sobie z tym spróbować poradzić?

A

autozibi

Ok odkręciłem od alternatora kabel i wtedy na aku pokazywalo 12.25 i zero skoków. Na śrubie alternatora 2.09 może być taki wynik?

Tak wygląda pomiar skoków napięcia analogowym miernikiem

Nie wiem co ty chcesz tu mierzyć ? Po za tym nie wolno odłączać alternatora od źródła zasilania
w czasie pracy silnika .

Ewenemenet

Początkujący
Punktów
0
No i znów postał około 40 h i nie odpala...
Gdy wsiadłem dziś rano do samochodu i spróbowałem odpalić to można powiedzieć że odpalił od strzała na 0,5 sekundy. I po tym kręcę i kręcę i nic. Akumulator kręci bardzo szybko... widać że jest dobry akumulator po samej pracy rozrusznika... kręci jak szalony.... i dalej nic. Próbowałem już 5 razy po 5 sekund, 2 razy po około 10 sekund kręcić rozrusznikiem i nadal nie odpalił. Dłużej szkoda mi kręcić bo mam npowy akumulator. Próbowałem już też przekręcać stacyjkę na jakieś 30-40 sekund i tak kilka razy i dopiero odpalić i nadal nie odpala. Co robić? Pomocy bo już szału dostaję. Może by tak poszedł z kompem i VAGiem i coś pomierzył? Skoro kręci i nie odpala to może któreś parametry coś powiedzą...

A

autozibi

No i znów postał około 40 h i nie odpala...
Gdy wsiadłem dziś rano do samochodu i spróbowałem odpalić to można powiedzieć że odpalił od strzała na 0,5 sekundy. I po tym kręcę i kręcę i nic. Akumulator kręci bardzo szybko... widać że jest dobry akumulator po samej pracy rozrusznika... kręci jak szalony.... i dalej nic. Próbowałem już 5 razy po 5 sekund, 2 razy po około 10 sekund kręcić rozrusznikiem i nadal nie odpalił. Dłużej szkoda mi kręcić bo mam npowy akumulator. Próbowałem już też przekręcać stacyjkę na jakieś 30-40 sekund i tak kilka razy i dopiero odpalić i nadal nie odpala. Co robić? Pomocy bo już szału dostaję. Może by tak poszedł z kompem i VAGiem i coś pomierzył? Skoro kręci i nie odpala to może któreś parametry coś powiedzą...

Może w tym wypadku masz problem z immobilizerem ??
Bez podglądu parametrów z czujników w taki sposób się nie da rozwiązać twojej zagadki .

Ewenemenet

Początkujący
Punktów
0
Teraz co dziwne zostawiłem go na jakies 70h i odpalił, mimo że chciałem żeby nie odpalil bo chciałem sprawdzic vagiem czy nie ma jakiegoś błędu w silniku podczas gdy nie chce odpalić. Co prawda stacyjka była przekręcona około 2 minut przed odpaleniem ale to raczej nie miało wpływu bo jak nie chciał odpalać to przekręcałem samą stacyjke kilka razy po minucie i to nie pomagało...

Do góry Bottom