• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi A4 B6 2002r 1.9tdi AWX po ok. 2 dniach nie odpala, obciążenie akumulatora?

Ewenemenet

Początkujący
Punktów
0
Witam mam problem ze swoim audi.
Wymienilem swiece, filtr paliwa i nadal to samo.
Jak postoi samochód okolo 30-40h to czasmi nie chce odpalić, nie wiem czy nie jest to zależne od ilości Paliwa w baku bo często się to działo gdy w baku było mało paliwa. Nawet jak na kablach odpalam od drugiego samochodu to dopiero po okolo 20 sek 1 kręcenia nie chce odpalić dopiero przy 2-3 kręcieniu około 20 sek. powoli zaczyna trybić. Czasami też jak wsiadam po dłuższym postoju do auta to rozładowany jest akumulator. Zakręci raz i to wszystko. Wskaźnik paliwa spada do zera data i czas się resetuje itd. Aha no i kontrolka od ESP się świeci a po przejechaniu kilkudziesięciu metrów gaśnie. Sprawdziłem dziś miernikiem czy na postoju z wszystkim powyłączanym jest jakiś pobór prądu i wychodzi na to że na pogaszonych światłach wewnątrz samochodu, świateł mijania itd. pobór prądu jest 2,3 mA to normalne? Wczoraj w nocy ładowałem akumulator a dziś sprawdzam jakie jest napięcie akumulatora 12,54V bez włączonych świateł mijania a po włączonych światłach 12,15V. Wszystko sprawdzałem na zgaszonym silniku. I dziś po tym sprawdzaniu poboru prądu i napięcia wsiadam do samochodu przekręcam stacyjkę a tam kontrolka od ESP. Samochód odpalił bo przed sprawdzaniem zrobiłem nim około 10km. Czy ta kontrolka nie oznacza np. małego napięcia lub coś podobnego? Co może być przyczyną takiego zachowania mojego samochodu? I jak sobie z tym spróbować poradzić?

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
za duży pobór na postoju coś rozładowuje aku,esp to układ stabilizujący tor jazdy ale duże spadki napięcia mogą powodować ten błąd,możliwe że się zapowietrza posprawdzaj przewody paliwowe obudowę filtra gdzieś może łapać powitrze ,sprawdź rozrusznik i szukaj źródła które rozładowuje aku

Ewenemenet

Początkujący
Punktów
0
Na starym filtrze działo się to samo więc raczej nie jest to przyczyną. W jaki sposób sprawdzić rozrusznik? I od czego zacząć w poszukiwaniu źródeł rozładowywania aku? Proszę o podanie bo nie mam pojęcia od czego zacząć.

A

autozibi

Witam mam problem ze swoim audi.
Wymienilem swiece, filtr paliwa i nadal to samo.
Jak postoi samochód okolo 30-40h to czasmi nie chce odpalić, nie wiem czy nie jest to zależne od ilości Paliwa w baku bo często się to działo gdy w baku było mało paliwa. Nawet jak na kablach odpalam od drugiego samochodu to dopiero po okolo 20 sek 1 kręcenia nie chce odpalić dopiero przy 2-3 kręcieniu około 20 sek. powoli zaczyna trybić. Czasami też jak wsiadam po dłuższym postoju do auta to rozładowany jest akumulator. Zakręci raz i to wszystko. Wskaźnik paliwa spada do zera data i czas się resetuje itd. Aha no i kontrolka od ESP się świeci a po przejechaniu kilkudziesięciu metrów gaśnie. Sprawdziłem dziś miernikiem czy na postoju z wszystkim powyłączanym jest jakiś pobór prądu i wychodzi na to że na pogaszonych światłach wewnątrz samochodu, świateł mijania itd. pobór prądu jest 2,3 mA to normalne? Wczoraj w nocy ładowałem akumulator a dziś sprawdzam jakie jest napięcie akumulatora 12,54V bez włączonych świateł mijania a po włączonych światłach 12,15V. Wszystko sprawdzałem na zgaszonym silniku. I dziś po tym sprawdzaniu poboru prądu i napięcia wsiadam do samochodu przekręcam stacyjkę a tam kontrolka od ESP. Samochód odpalił bo przed sprawdzaniem zrobiłem nim około 10km. Czy ta kontrolka nie oznacza np. małego napięcia lub coś podobnego? Co może być przyczyną takiego zachowania mojego samochodu? I jak sobie z tym spróbować poradzić?

Na układ ESP żartobliwie woła się , że to śmietnik . Tak mówi się dlatego , gdy mamy jakąś awarię elektryczną w aucie
z układem ESP to ESP bardzo często potrafi wyłapać błąd . Często nie ma go w sterowniku ECU a w ESP właśnie jest .
Najpierw sprawdziłbym kody błędów i to właśnie w układzie ESP .
Po za tym dobrze piszesz , żeby sprawdzić pobór prądu .
Sprawdź czy w bagażniku nie świeci się lampka .
Po za tym sprawdź dokładnie akumulator , może już jest pora na zmianę jego .
Ciężko zapala , zobacz czujnik temperatury .

Ewenemenet

Początkujący
Punktów
0
Czujnik temperatury wody był niedawno wymieniany na oryginalny. Sprawdzić go VAGagiem? On jest raczej dobry bo jak był zły to wentylator chłodnicy chodził od razy po włączeniu samochodu nawet w zimę. W bagażniku nie świeciła się lampka ale teraz tak myślę czy czasem na małych wyświetlaczach mimo że stacyjka nie była przekręcona to przecież wyświetla tam się godzina i ilość kilometrów zrobiona. To gaśnie chyba dopiero jak samochód jest zamknięty. Mogło to pobierać tyle prądu? Musze chyba powtórzyć te sprawdzanie poboru.

Lynx222

Moderator Car Audio
Punktów
2922
www.kody-radio.pl
Ustaw miernik na 10 A Wepnij szeregowo pomiedzy aku a sciagnieta klema i poczekaj dla pewnosci 1 min Wskazania amperomierza powinny wskazywac max 0,10 A ( dla mnie jest super jak pokazuje 0d 0,03-0,06) Jesli jest wiecej bedzie rozladowywac po 2 dniach aku
Nawijasem mowiac mysle ze ty masz problem z zapowietrzaniem sie silnika ("cofką"paliwa)
Powodzenia

Ewenemenet

Początkujący
Punktów
0
Na początku sprawdziłem akumulator voltomierzem na odpalonym silniku i bez świateł skacze od 14,67 do 14,71V . Po włączeniu świateł na zapalonym silniku skacze 14,58-14,62. Na zgaszonym silniku bez świateł 13,19V.
U mnie na otwartych drzwiach pilotem jak ustawię miernik na ampery i 20m pokazuje 3,50 mA jak zamknę drzwi z pilota to pokazuje 0,90 mA.
Zdjąłem z alternatora wtyczkę i to samo cały czas 0,90 mA. Wyjmowałem wszystkie bezpieczniki przy otwartych drzwiach czyli na mierniku było 3,50 mA po wyjęciu bezpiecznika z 19 miejsca spadało do 2,8 mA jak wyjąłem z 38 miejsca spadało mocno bo aż do 0.85 mA, po wyjęciu z 30 miejsca spadało niedużo bo o jakieś 0,2-0,3 mA. Gdy spadł mi bezpiecznik z 37 i był odłączony wyjęty na jaką minutę patrzę na miernik a tam 0,00 potem jak go wyjmowałem to już nie spadało do 0. Nie wiem czy to przypadek czy normalne. Czyli tak naprawdę nie wiem co pobiera ten prąd. Zawór zwrotny wpinany od góry w filtr paliwa też wymieniłem już wcześniej zaraz po wymianie świec i filtra paliwa.

shrek

Moderator Car Audio
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1317
Miasto
Pyrlandia
koddoradia.blogspot.com
Tak podpoiłeś ok.

Czujnik drzwi i maski mają być zwarte auto uzbrojone ,musisz odczekać około 1-3 minut i dokonać pomiaru . Ten akumulator nie wygląda na świerzy .Koledzy dobrze podpowiadali odepnij radio (jeśli masz kod). Ale z drugiej strony przy poborze 80 mA i trzydniowym postoju z akumulatora jest pobrane tylko 6,4 Ah. Więc to nie jest w stanie go rozładować.

Albo pobór jest inny albo niestety akumulator jest uszkodzony.

Ewenemenet

Początkujący
Punktów
0
Nagrałem filmy za 15 min będą na youtube
tak wygląda mój miernik

1 czy 2 metoda poprawna?

Z ciekawości sprawdziłem voltomierzem podczas ładowania akumulator
podczas ładowania 4 amperami miał 17,15V
podczas ładowania 2 amperami miał 16,80V
Zaraz po wyłączeniu prostownika 15,50 i spadało dosyć szybko
To wszystko normalne?

Ostatnio edytowane przez moderatora:

shrek

Moderator Car Audio
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1317
Miasto
Pyrlandia
koddoradia.blogspot.com
Typowy akumulator samochodowy, złożony z 6 ogniw posiada:
Siłę elektromotoryczną około = 12,6 V
Napięcie znamionowe pojedynczego ogniwa 2,105 V
Minimalne napięcie (wskazujące na stan głębokiego rozładowania) - 10,8 V
Prawidłowe napięcie ładowania - minimalne: 13,9 V - maksymalne 14,9 V
Po pełnym naładowaniu napięcie szybko spada do 13,2 V a później powoli do 12,6 V
Napięcie akumulatora powinno być mierzone 12 godzin po ładowaniu aby zapewnić dokładny pomiar
Napięcie przeładowania - występujące w trakcie wydzielania wodoru > 14,4 V
W przypadku rozładowania akumulatora celowe jest ładowanie go niskim stałym prądem do napięcia nawet 16,5 V
Typowy prąd ładowania = 1/10 pojemności akumulatora
Współczynnik samorozładowania 3–20%/miesiąc
Wytrzymałość 500–800 cykli

Nadal sugeruje podmiankę akumulatora

shrek

Moderator Car Audio
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1317
Miasto
Pyrlandia
koddoradia.blogspot.com
1.Czasami też jak wsiadam po dłuższym postoju do auta to rozładowany jest akumulator. Zakręci raz i to wszystko -cytat
2. Wskaźnik paliwa spada do zera data i czas się resetuje itd. Aha no i kontrolka od ESP się świeci a po przejechaniu kilkudziesięciu metrów gaśnie.- cytat

Brak napięcia powoduje reset kompa i auto uczy sie od nowa wiec kreci dłużej

Ewenemenet

Początkujący
Punktów
0
Wiem o tym że brak napięcia powoduje reset kompa. Wymieniam akumulator zobaczymy jak wtedy będzie zachowywał się alternator

Do góry Bottom