• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi A4 B6 Problem

norzaj1

Bywalec
Punktów
0
Witam.

Mam problem ze swoja Audi A4 B6 2003r. Silnik: 2.0 FSI 150Km o kodzie silnika AWA

Pierwszy problem jaki zauważyłem słabe odpalanie i falowanie obrotów na jałowym,

mianowicie chodzi mi że autko bez dodania gazu nie odpali jak juz odpali to obroty troszke

faluja, silnik się trzęsie po lekkim dodaniu gazu ustaje puszcze gaz i nadal to samo,

pierwsza rzecza jaka zauwazylem to poprzecinane sruby przepływomierza tzn ktos go odkrecil od

obudowy czytalem na innym forum ze odkrecenie powoduje rozkalibrownie.

Błedy jakie wyskakuja to: Mass air flow sensor

Dodatkowo wyskakuje ABS , ESP hamulce sa ok

A dziś dodatkowo wyskoczyl check engine

Wymieniac przeplywomierz?

Jak tak to nowy czy moze być ze szrotu uzywany.

Z góry dzieki

autonaprawajm

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Legnica
a co z przepustnica? sprawdz jej dzialanie, czy prawidlowo spelnia funkcje silniczka krokowego, mysle ze na poczatku warto bylo by chociaz na chwile podmienic przeplywke

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
673
Miasto
WLKP
szrot to sie nadaje w kontener,z twoja wiedzą bedziesz miał ciezko naprawic.

bono09

SuperMechanior
Punktów
15
Miasto
Szczecin/ Gorzów Wlkp.
Jak już te śruby i tzk były ruszone to wyjmij go i przemyj środkiem do odtłuszczania hamulców. Napewno bardziej go nie popsujesz :) może będzie poprawa. Możesz wogóle wtyczkę od przepływki odłączyć i zobaczyć czy się coś zmieniło, czy się pogorszyło czy jest tak samo. A jak masz możliwość no to podłączyć przepływkę tak jak mówisz używaną. Ale nawet jeśli to jak już masz checka to musisz go skasować.

P.s- pomagam chłopu jak można, chałupniczymi metodami więc bardzo proszę mnie nie jechać od garażowców, popierdółek itp.

norzaj1

Bywalec
Punktów
0
Wymieniłem przepływkę teraz odpala o niebo lepiej, pozostaje problem jałowych obrotów trzesie silnikiem a zarazem cala karoseria jakby za niskie obroty.

Bledy:

Exhaust Gas Temp Sensor 1 (G235): Open or Short to Plus

P1453-001- Upper Limit Exceeded

Brake Switch (F) Implausible Signal

P0571-008-Implausible Signal

Intake Air System: Leak Detected

P1504-008-Implausible Signal

Pytanie co dalej?>

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
673
Miasto
WLKP
. przepływka ma wpływ na odpalanie tyle co cisnienie powietrza w kołach.

finti

Uczestnik
Punktów
14
Miasto
Rybnik
Może jest jakaś nieszczelność w układzie dolotowym i silnik łapie lewe powietrze. Ostatni błąd na to wskazuje.

bono09

SuperMechanior
Punktów
15
Miasto
Szczecin/ Gorzów Wlkp.
To już musisz z tymi błędami ruszyć do mechanika. Może to być nie domykanie przepustnicy, może to być nastawnik biegu jałowego, może być to kwestia podciśnień lub ich braku, a może być nawet cały moduł pedału gazu. Z fusów nie wywróżysz. Swoimi siłami zrobiłeś co mogłeś.

Ostatnia edycja:

norzaj1

Bywalec
Punktów
0
Ostatnio zauwazylem ze ta puszka odrazu za kolektorem jest az czerwona z goraca co to moze byc? Katalizator zapchany?
Pompa vacum ma luz na kruccu co robic?

olcia2079

Początkujący
Punktów
0
Hej. Mam problem z audi a4 b6 2.0 fsi. Auto na wolnych obrotach chodzi normalnie. W czasie jazdy jedzie a po dodaniu gazu tak jakby tracił moc (coś typu jakby wchodził w tryb awaryjny) i świeci się EPC. Po podłączeniu do komputera wychodzą błędy (załączę foto). Może ktoś podpowie co może tam być nie tak.

IMG_8648.jpeg

Do góry Bottom