• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi A4 B7 2007r. 2.0tdi 170km , dylemat odnośnie ewentualnej sprzedaży - po wymianie głowicy

kkamilek512

Początkujący
Punktów
0
Witam ,
Postanowiłem założyć taki temat ponieważ na internecie raczej niczego ciekawe nie znalazłem bo większość tematów dotyczy uszczelki pod głowicą a nie całej wymiany głowicy, ale po kolei. Około maja 2021 kupiłem audi a4b7 2007r. 2.0tdi 170km po zakupie od razu audi poszlo na regeneracje turbiny oraz przy okazji na czyszczenie intercoolera z oleju, ponieważ wiedziałem o tej usterce. Po tych działaniach auto chodziło idealnie aż do czasu gdy na początku grudnia zauważyłem duży ubytek płynu chłodniczego, natomiast wiedziałem że jest to zwykły wyciek , okazało się że za pompą wody uszczelka była do wymiany. Rzeczywiście pomogło natomiast kilka dni później zauważyłęm na postoju (auto pracowało) potężny wyciek paliwa. Po oględzinach okazało się że pękła głowica. W tej chwili auto przechodzi mały remont , wymiana głowicy na regenerowaną , wymiana rozrządu , pompy wody, paska klinowego tych rolek itp oraz chłodnicy klimatyzacji bo to mehcanik i tak musiał zdemontować a wszystkie te rzeczy wymagały wymiany. I teraz mam dylemat i potrzebuje podpowiedzi ludzi którzy zajmują się mechaniką lub po prostu się znają bardziej niż standardowy kierowca. Dużo osób mówi że po takiej wymianie najlepiej by było sprzedać auto i kupić coś nowego, zastanawiam się dlaczego i czy to prawda ? Uciekać czy nie i jeśli np. nie to z jakim ryzykiem się to wiąże ? Z góry dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam serdecznie.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1664
jeżeli naprawa została wykonana prawidłowo, z zachowaniem wszelkich zasad to czemu masz się martwić? masz zrobione, wymienione, wiesz co masz ;)

chcesz teraz zmieniać auto? i szukać nowych problemów? spoko.

masz kasę na nowe to kupuj nowe.
tylko pamiętaj, że w nowych samochodach też jest wiele usterek. no i nowe w polsce nie oznacza "prosto z fabryki". baaa, nowy samochód może spaść z lawet i po naprawie dalej będzie jako nowy z salonu.

kkamilek512

Początkujący
Punktów
0
Na początek dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
jeżeli naprawa została wykonana prawidłowo, z zachowaniem wszelkich zasad to czemu masz się martwić? masz zrobione, wymienione, wiesz co masz ;)

chcesz teraz zmieniać auto? i szukać nowych problemów? spoko.

masz kasę na nowe to kupuj nowe.
tylko pamiętaj, że w nowych samochodach też jest wiele usterek. no i nowe w polsce nie oznacza "prosto z fabryki". baaa, nowy samochód może spaść z lawet i po naprawie dalej będzie jako nowy z salonu.

Oczywiście pisząc o zakupie czegoś "nowego" nie miałem na myśli nowego auta z salonu tylko po prostu sprzedaży tego a zakupieniu czegoś mniej awaryjnego oczywiśćie czysto teoretycznie mniej awaryjnego. Ale tak jak napisałeś tu wiem co mam bardzo dużo zostało zrobione w tym aucie za mojej "kadencji" jako właściciel i wiem że każdy następny nowy zakup to znowu władowanie około 30-50% wartości pojazdu u mechanika aby to jeździło i bez strachu można było wsiaść i jechać setki km. Natomiast moje pytanie jest takie czy w tym konkretnym modelu (BRD) montując regenerowaną głowicę przez solidną firmę jest duże prawdopodobieństwo przy normalnym użytkowaniu że coś się wydarzy i znowu pęknie, tak jak napisał:?
A jak pojeździ pół roku i nastepna głowica pęknie? Ogólnie te 2.0 TDI w B7 dosyć awaryjne są, szukałbym B8 2.0 TDI

Ogólnie nie zakładał bym tego tematu, ale wiem że te silniki są słynne z pękających głowic.

Do góry Bottom