• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi A4 B8 - ubywa 0,5 l oleju na 1000km

XRbitX

Początkujący
Punktów
1
Czy to możliwe, że przez samą odmę ubywa 0,5 l oleju na 1000km?https://zapodaj.net/04f395043fc5e.jpg.html Tam gdzie zaznaczone strzałki to palcem można wygarniać olej świeży - czy to, że tam jest olej to jest objaw źle działającej odmy? Kółko to jakby tam lekka nieszczelność na tej rurce. Czy olej do tych przewodów może przechodzić też od pierścieni lub uszczelniaczy zaworów? Umówiłem się na połowę stycznia z mechanikiem prawdopodobnie wymieni pokrywę zaworów i sprawdzi turbinę. Czy coś jeszcze zasugerować mu żeby obadał? Silnik to 2.0 TDI CGLC. Przebieg 185 tyś. Moc lekko podniesiona przez samą mapę ze 177 na 208 km i moment obrotowy z 375 na 440Nm. Jestem od roku drugim właścicielem. Wcześniejszy właściciel w Szwecji wymieniał olej w trybie LL co 30tyś. no ale to między wymianami i tak musiałby dolewać 15 l !!! oleju to w sumie silnik aż nie byłby tak zajechany bo miałby co 2000 km dolewkę 1 l. Nie widać żadnych objawów - nie ma wycieków ,czuć moc , płynnie przyspiesza, nic nie szarpie, piszczy, turkocze itd.

Ostatnia edycja:

XRbitX

Początkujący
Punktów
1
Tłumik czyściutki bo DPF ładnie wypala olej puki się nie zatka popiołem.

Ostatnia edycja:

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
VW Audi mają cienkie pierścienie , Tuleja też pewnie jajo a ten przebieg udokumentowany ,czy Niemiec płakał jak sprzedawał .

XRbitX

Początkujący
Punktów
1
Przebieg udokumentowany 180 tyś. i Szwed nie Niemiec - idiota śmigał w trybie long life. Nie wiem jeśli tyle brało to musiałby dolewać 15 L oleju między wymianami a jakby nie dolewał to szlag by trafił silnik dawno temu. Chyba, że wcześniej nie brał oleju tylko stał na placu bez jazdy do sprzedaży 5/6 miesięcy i coś się podziało. Myślałem, że ktoś tu coś podpowie za co najpierw by się zabrać bo jak ten mechanik od d...py strony się za to weźmie to mi też nie do śmiechu bo nie mam jakiegoś zaufanego znajomego mechanika - ale najłatwiej pochichać i pośmieszkować.

Ostatnia edycja:

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
jedyne co można zrobić, to sprawdzić turbine. jeśli jest wpożo, to piątka oleju do bagażnika, dolewać i jeździć.
trafił ci się taki co bierze i tyle. zemsta hitlera tdi. na niezliczoną chyba ilość kodów tdi każdy jest obciążony jakąś wadą fabryczną i nie są to drobiazgi.

XRbitX

Początkujący
Punktów
1
Czy możliwe jest, że po wymianie pokrywy zaworów (rozumiem że to jest też odma) pobór oleju ustąpi całkowicie lub do ilości standardowych czy to raczej nierealne? W tych przewodach oznaczonych na zdjęciu tego oleju było sporo, ale czy po wymianie pokrywy tego oleju już tam więcej nie będzie?
Mi tam nie przeszkadza dolewanie oliwy bo rocznie i tak zrobię tym samochodem max. do 4 tyś. km tylko martwi mnie to czy to znikanie oleju nie będzie miało destrukcyjnych skutków dla innych części /podzespołów samochodu?

Ostatnia edycja:

sowa80

Początkujący
Punktów
0
I jak rozwiązałeś problem? mam podobny.

ten sam pacjent 136km. 317 tys km. Pobor oleju nagły 3/4 bagnetu na tysiac km. W najnizszym punkcie IC odrobina oleju i troche wody. (okres zimowy) wydaje mi sie ze moze sie skraplac. Jak wsadze palec w miejsce rurki wychodzacej z pokrywy zaworow od odmy, do rury od powietrza idacej do turba. To na palcu olej. Membranka w grzybku cała, aczkolwiek pofaldowana. (dziwne).
Pokrywa zdjeta bedzie płukana pod lekkim cisnieniem. Pokrywa ma orginalna uszczelke pod pokrywa z roku produkcji auta. Membranke z grzybka odmy mysle wymienic na taka z zestawu naprawczego z allegro. Chyba ze jak palcem sprawdzilem ze szczelna to zostawić. Turbo od strony zimnej kropla oleju, wydaje mi sie ze to kropla z odmy. Turbo od strony goracej tylko nalot brak oleju, brak mokrego nalotu. Wirnik ma lekkie tycie dygniecie osiowe (wzdlozne) ale tylko jak chwyce kombinerkami. W palcach nie rusza sie. EGR troche zabrudzony ale bez tragedi, natomiast chlodniczka i jej kanaly dosc mocno ju zalepione jednak polowa drozna bede czyszcil. Sztanga plastykowa EGR nie pracuje rozruszam po moczeniu. Przepustnica czysciutka. Kolektor dolotowy (ssacy) zafajdany poniewaz ktos ta rurke od odmy zdazyl juz obrocic w strone kolektora (choc jak wyszedl nowy to byl w strone przepustnicy zdaje sie) chyba ze w poliftach z automatu kierowali ja w strone kolektora ssacego planuje wylot obrocic jednak w strone przepustnicy (co myslicie?). Podkladki pod wtryskami jak nowe, wtryski czyste, uszczelnienia na wtryskiwaczach ok. Silnik pod pokrywa zaworów czysciutki. Silnik zaczal pobierac olej nagle po wymianie oleju z płukanka. Wczesniej robilem plukanki i wymiany oleju co 10 000km nie zuzywal oleju w widoczny sposob na MMI. (Olej sprawdzany tez serwisowym bagnetem). Na zimnym silniku w zimne dni auto dymi bardziej niz inne auta stojace obok. Az dymy leca nad dach pojazdu. DPF sie wypala co 260km, wczesniej co 290-300km.

Ktoś ma pomysl co to moze byc? Ktos przerabial podobny przypadek?

Bede sprawdzal kompresje jak poczyszcze wszystkie podzespoly wyzej wymienione. Rozumiem ze jakby pekl pierscien lub cylinder byl zarysowany to to wyjdzie na pomierze cisnienia?

Test na C02 negatywny na postoju i po ostrzejszej jezdzie.

mariusz_wierz

Uczestnik
Punktów
8
sowa80, w jaki sposób rozwiązałeś problem z olejem? Czy winna była odmą (pokrywa zaworów)? Mam to samo. Silnik CGLB, 170 tys. przebiegu, chodzi idealnie, a olej gdzieś ginie. Podpowiedzcie koledzy co było u Was przyczyną takiego stanu?

krzychu79

Początkujący
Punktów
0
I jak rozwiązałeś problem? mam podobny.

ten sam pacjent 136km. 317 tys km. Pobor oleju nagły 3/4 bagnetu na tysiac km. W najnizszym punkcie IC odrobina oleju i troche wody. (okres zimowy) wydaje mi sie ze moze sie skraplac. Jak wsadze palec w miejsce rurki wychodzacej z pokrywy zaworow od odmy, do rury od powietrza idacej do turba. To na palcu olej. Membranka w grzybku cała, aczkolwiek pofaldowana. (dziwne).
Pokrywa zdjeta bedzie płukana pod lekkim cisnieniem. Pokrywa ma orginalna uszczelke pod pokrywa z roku produkcji auta. Membranke z grzybka odmy mysle wymienic na taka z zestawu naprawczego z allegro. Chyba ze jak palcem sprawdzilem ze szczelna to zostawić. Turbo od strony zimnej kropla oleju, wydaje mi sie ze to kropla z odmy. Turbo od strony goracej tylko nalot brak oleju, brak mokrego nalotu. Wirnik ma lekkie tycie dygniecie osiowe (wzdlozne) ale tylko jak chwyce kombinerkami. W palcach nie rusza sie. EGR troche zabrudzony ale bez tragedi, natomiast chlodniczka i jej kanaly dosc mocno ju zalepione jednak polowa drozna bede czyszcil. Sztanga plastykowa EGR nie pracuje rozruszam po moczeniu. Przepustnica czysciutka. Kolektor dolotowy (ssacy) zafajdany poniewaz ktos ta rurke od odmy zdazyl juz obrocic w strone kolektora (choc jak wyszedl nowy to byl w strone przepustnicy zdaje sie) chyba ze w poliftach z automatu kierowali ja w strone kolektora ssacego planuje wylot obrocic jednak w strone przepustnicy (co myslicie?). Podkladki pod wtryskami jak nowe, wtryski czyste, uszczelnienia na wtryskiwaczach ok. Silnik pod pokrywa zaworów czysciutki. Silnik zaczal pobierac olej nagle po wymianie oleju z płukanka. Wczesniej robilem plukanki i wymiany oleju co 10 000km nie zuzywal oleju w widoczny sposob na MMI. (Olej sprawdzany tez serwisowym bagnetem). Na zimnym silniku w zimne dni auto dymi bardziej niz inne auta stojace obok. Az dymy leca nad dach pojazdu. DPF sie wypala co 260km, wczesniej co 290-300km.

Ktoś ma pomysl co to moze byc? Ktos przerabial podobny przypadek?

Bede sprawdzal kompresje jak poczyszcze wszystkie podzespoly wyzej wymienione. Rozumiem ze jakby pekl pierscien lub cylinder byl zarysowany to to wyjdzie na pomierze cisnienia?

Test na C02 negatywny na postoju i po ostrzejszej jezdzie.
jak rozwiązałeś temat ? coś pomogło ?

Do góry Bottom