• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

audi a4 kombi 2.0 tdi 2007r 170km

michałolsztyn

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Olsztynek
Witam mam pytanie czy ktoś się orientuje kiedy trzeba wymienić rozrząd w tym aucie audi a4 kombi 2.0 tdi 2007r 170km jeszcze nie był wymieniany od nowości. przebieg 89000km,

Karol1986

Gaduła
Punktów
2
W AutoData napisane co 120.000 km, no ale czas tez jest wazny u ciebie trzeba wyminic :) dmuchac na zimne

michałolsztyn

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Olsztynek
Dziękuje wszystkim za pomoc i zaangażowanie w temat dla pewności jutro zadzwonię do serwisu vw i zapytam i oczywiście docenię właściwą podpowiedź. osobiście wydaje mi się że pierwszy rozrząd wymienia się w tym silniku na 150000 km.

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
Ostatnio wymieniałem po 150 000 tyś w passacie powiem, że paseczek i rolki ledwie żywe:)

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Wymienia się co 120---150 tyś km,w zależności od kodu silnika,należy zawsze wybierać zestawy najlepszych producentów,poza tym zestawy dobiera się tylko i wyłącznie na podstawie nr. VIN.

treworB4

Początkujący
Punktów
1
Miasto
oława
ja wymieniam rozrządy klientom i i wypisuje kartkena 90.000km co oznacz że daje na tyle gwarancję , te częsci teraz co produkuja to TOTALNY SZAJS lepiej zapobiec kolizji wcześniej (((( U mnie w AUDI B4 1.9 TDI 1Z napinacz rozleciał sie po 40.000km, a robiłem naczęściach SWAG )));)

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Taki przebieg, czyli 90 tyś km jest optymalny.Podam producentów oraz pakowaczy najlepszych zestawów układu rozrządu wedle rankingu przeprowadzonego w zakładach mechaniki pojazdowej w całej Polsce-----BOSCH,Contitech(grupaSchaeffler),Gates,INA (gr.Schaeffler)HEPU(produkuje tylko świetne pompy,zestawy rozrządu komponuje z oferty najlepszych producentów),Ruville(grupa Schaeff.),SKF,SWAG( łańcuchy rozrządu).Czyli komponenty należy dobierać wśród tych producentów.Np.pompa HEPU,pasek Gates,napinacze INA.

barteek933

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
Mazowieckie
swag to jest chińczyk ...
robi się na częściach skf, ina , conti ...
teraz do zawieszeń swaga zastąpiłem moog'iem i rozmawiałem z moim przedstawicielem i powiedział że moog jest linią trw i ogólnie jakość wykonania jest moim zdaniem lepsza od swaga

mathiass

SuperMechanior
Punktów
153
dla mnie paski gates zeszly na psy , jakos to juz nie ten gates ktory kiedys byl

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Najlepszy i najtrwalszy pasek klinowy jaki miałem w życiu był DAYCO,BOSCH został zdeklasowany(nie wiem kto dla niego produkuje)Jeśli chodzi o układy zawieszenia Federal Mogul(MOOG) Końcówki drążków kierowniczych okazały się takim badziewiem,że aż wstyd(wytrzymały mi obydwie strony tylko ok.10 tyś km).SIDEM(Belgia) wytrzymywały mi wielokrotnie dłużej,pracując w o wiele trudniejszych warunkach,trwałość była ograniczona tylko trwałością uszczelki gumowej.Osobiście trzymam się TRW,gdyż ASO Mercedesa w mojej wiosce trzyma się też tej firmy(układy hamulcowe,tarcze,klocki,zawieszenia)BOSCH pakuje TRW(tańsze) w opakowaniu RUVILLE np.kupiłem poduszkę pod silnik f-my Lemforder połowę taniej.

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
Panowie trzeba z tym się liczyć, że wyjeżdżając na wycieczkę do jakiegokolwiek kraju i tak pamiątki przywieziemy z chin:D

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
co do interwałów wymiany pasków to uważam że nie ma uniwersalnwgo,każdy producent uzależnia wymianę paska od sposobu eksploatacji i warunków w jakich silnik pracuje,a to co podaje np.autodata to max.przebiegi przy optymalnych warunkach,np.silnik AFN 95-02 pow.00r.co 15tyś sprawdzić i jeżeli szerokość paska jest mniejsza niż 22mm wymienić,ewentualnie po90tyś i oczywiście wsakzówka koniecznie zapoznać się z warunkami eksploatacji,auto pracujące w systemie start-stop np. kurier potrafi skrócić wymianę nawet o 50%.

Do góry Bottom