• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

audi a6 1.8 t AEB kombi 99 rok

m_kisiel1987xxx

Uczestnik
Punktów
0
witam, pewnie sie powtarzam ale nie moglem znalezc tematu sam.
mam problem... na poczatek musze wymienic pompe wody (chyba), wszystko bylo ok nie grzal sie i w ogole,
i w penym momencie temp poszla w gore i sie gotuje. Nie wiem czemu ale jakby w ogole nie bylo obiegu wody....stawiam na pompe. jakbybyla zatartaalbo cos w tym stylu, czasami cos zajeczy zapiszczy i jakby na chwile obieg wracal, nagle dmucha cieplym powietrzem i temp spada i po chwili znowu zimne powietrze i rosnie temp.
druga rzecz troche slaba jest ale czy mozliwe jest ze poprostu zamulona?? jezdzil nia starszy facet i bujal sie w sumie na trasie nie wiekszej niz 40 km.
Slyszalem, ze elementy pompy wody sa plastikowe i lubia sie oderwac od osi....prawda to ??

i moje glowne pytanie...gdzie umiejscowiona jest pompa wody w tym silniku.... jedni mowia ze na rozrzadzie a niektore zrodla mowia ze jednak nie na rozrzadzie a tym drugim pasku.

z gory dziekuje za pomoc i przepraszam jesli ponowilem temat.....

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Slyszalem, ze elementy pompy wody sa plastikowe i lubia sie oderwac od osi....prawda to ??
i moje glowne pytanie...gdzie umiejscowiona jest pompa wody w tym silniku.... jedni mowia ze na rozrzadzie a niektore zrodla mowia ze jednak nie na rozrzadzie a tym drugim pasku.
z gory dziekuje za pomoc i przepraszam jesli ponowilem temat.....
Dobrze słyszałeś śmigiełko się urywa, pompa jest napędzana paskiem klinowym, nie od rozrządu

m_kisiel1987xxx

Uczestnik
Punktów
0
witam, ciagle mnie nurtuje pewna rzecz, teoretycznie pompa jest na pasku klinowym, ale jak bylem w sklepie to tak pompa ktora ja widzialem w owym sklepie
wyglada tak jakby miala byc na rozrzad (kolko bylo na 'zeby').

I znowu mam metlik w glowie...
Czy ktos ma moze jakis schemat jak ta pompa ma wygladac i w jakim miejscu dokladnie ma byc wstawiona??

bede wdzieczny...
PS wiem, ze latwiej bylo by jechac do mechanika, zeby ja wymienil, ale ja wole sam rece ubrudzic,jakos lepiejsie czuje wtedy.

Dzieki za pomoc

james89

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Opole

tak wygląda Twoja pompa,
i nie, nie jest na rozrządzie.

Jeśli gość pokazał Ci pompę na zęby,to dobrał nieprawidłową.

obrazek sie nie wyświetla,więc daję link
https://www.google.pl/search?q=http...nco.net%2Fen_Product.asp%3Fpage%3D106;397;397

m_kisiel1987xxx

Uczestnik
Punktów
0
ale, ze tak trudno ??
byla by mozliwosc, zebys opisal jak mniej wiecej wyglada wymiana tej pompy??jak sie za to zabrac??
i w ktorym mniej wiecej miejscu ona jest przymocowana?

dzieki

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
ja mam silnik 1.6 ale podejrzewam że zasada ta sama, pompa jest po stronie kolektora ssącego, jest przykręcona tymi samymi śrubami co podstawa alternatora, pompy wspomagania kierownicy i sprzęgła wiskotycznego wentylatora chłodnicy. W sumie wszystkie te elementy musisz odkręcić, a nie jest z tym łatwo, nie wytłumaczę Ci krok po kroku jak to zrobić, wybacz ale nie mam w zwyczaju prowadzić za rączkę :) Powiem tylko że potrzeba parę dobrych narzędzi. Jeśli się mylę to niech mnie ktoś poprawi, bo opis dotyczy silnika 1.6

m_kisiel1987xxx

Uczestnik
Punktów
0
witam, jednaknie bylo tak latwojak sie wydawalo, okazalo sie, ze pomimo tego, ze pompa byla na osobnympasku niz rozrzad, to i tak trzeba bylo zdjac pasek rozrzadui kolko od pompyoleju, bo sruby od pompy wody byly pod owym koleczkiem....
Ale udalo sie.... pompa wymieniona i auto juz jezdzi ale zajelo to caly dzien....
pzdr

Do góry Bottom