• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi A6 C6 2.7 TDI - Rozrząd

artur04c

Początkujący
Punktów
0
Miasto
x
Witam, mam po kolizyjne audi a6 c6 2.7 TDI, które miało kolizję czołową coś przy 50-60 km/h i mechanik stwierdził, że przeskoczył rozrząd bo nie można przekręcić wałem, blokuje się w jednym położeniu. Czy jest to możliwe, aby przeskoczył rozrząd na łańcuchu? Wstępnie patrzyłem się na otwory, w których montowane są blokady rozrządu i niby się pokrywają, a wałem nie można obrócić. Jak coś to mogę podesłać szczegółowe zdjęcia bo silnik wisi u mnie w garażu. Pozdrawiam Artur.

pawcar

SuperMechanior
Punktów
949
Miasto
Manchester
Po to są procedury zakręcania i ODKRĘCANIA głowic, są też przymiary do sprawdzania płaszczyzn. Jeżeli blok i głowicą są proste, to po co je planować ?

anim7991

SuperMechanior
Punktów
16
Miasto
łódź
Dokładnie, dlatego trochę śmieszne jak mechanik (jeśli tak można go nazwac?) Bez pardonu, nie znajac tematu mówi o planowaniu.

artur04c

Początkujący
Punktów
0
Miasto
x
Planowanie i nowe uszczelki podkładki itp to wiadoma sprawa, sprawdzenie głowicy przylgnie korpusów itp. Ja jestem pewny na 100% silnik jest sprawny i pewny i wiadomo, że samochód ma jeszcze jeździć jak najdłużej więc swój silnik robię bo kupić słupek to nie wiadomo jak z nim będzie ;)

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
nie wiem jak inni robia i mam to gdzies ja woze do (jestes z łodzi to wiesz ) do Tomka Kręgielskiego na zrobienie całej i mam gwarant po to by samemu dac gwarant!!! nigdy nie wkładałem bez sprawdzenia fakt czasem jest tak ze tylko ""zabieli "" czyli na maszynie sprawdzi czy jest równa i juz ile auto ma przelotu? gumki na zaworach czy same zawory to drobiazgi ale kosztuja (nie wymienione sie mszcza):D

gumki nie zawory

anim ,to nie zeliwne głowice ile lat robisz przy autach???

miałem cos jeszcze napisac o Tobie ale szkoda słow

Ostatnia edycja:

anim7991

SuperMechanior
Punktów
16
Miasto
łódź
Wcale nie robię aut, po prostu zacząłem się tym tematem interesować i dochodzę do wniosku że większość mechaników to wymieniacze części czyli zdjąć głowice l, wysłać do zakładu i założyć spowrotem. Każdy głupek to potrafi natomiast prawdziwy mechanik jest sam wstanie zweryfikować co trzeba zrobić. Wiem od dobrego mechanika, że głowice da się sciagnac i założyć bez jej pokrzywia tylko trzeba pomyśleć a nie kręcić na pałę .Dlatego pewnie takie koszta zrobienia np uszczelki pod głowicę. W samochodzie który nie był przegrzany powinno dać się zdjąć głowice wymienić uszczelkę i złożyć bez planowania...

pawcar

SuperMechanior
Punktów
949
Miasto
Manchester
Tak nie do końca. Cały myk polega na odpowiedniej sekwencji odkręcania ORAZ oczyszczeniu powierzchni przylegania ! Jak są wżery, albo rysy po czyszczeniu, mimo, że jest prosta to z miejsca głowica leci do planowania, a sam blok trzeba również papierem na ciężkiej "kostce" wyczyścić.

pawcar

SuperMechanior
Punktów
949
Miasto
Manchester
Jak trzeba, jak nie trzeba robi się tak :

Chociaż tak jak Tommy napisał, metalowe uszczelki potrzebują bardzo dobrej powierzchni.

Więc dobrze jest wykończyć blok papierem bardzo drobnym na klocku lub płycie metalowe, która dociska papier.

anim7991

SuperMechanior
Punktów
16
Miasto
łódź
Ten blok jest aluminiowy?

Pawel2406 ile kosztuje u niego kompletny remont głowicy 16zaw łącznie z regulacja luzu zaworowego przez szlif trzonków zaworowych? Oczywiście że sprawdzeniem szczelności płaszcza, planowaniem, sprawdzaniem bicia wałków itp

A

Anonymous123

Wcale nie robię aut, po prostu zacząłem się tym tematem interesować i dochodzę do wniosku że większość mechaników to wymieniacze części czyli zdjąć głowice l, wysłać do zakładu i założyć spowrotem. Każdy głupek to potrafi natomiast prawdziwy mechanik jest sam wstanie zweryfikować co trzeba zrobić. Wiem od dobrego mechanika, że głowice da się sciagnac i założyć bez jej pokrzywia tylko trzeba pomyśleć a nie kręcić na pałę .Dlatego pewnie takie koszta zrobienia np uszczelki pod głowicę. W samochodzie który nie był przegrzany powinno dać się zdjąć głowice wymienić uszczelkę i złożyć bez planowania...
Nie jesteś mechanikiem, nie robisz aut a oczerniasz mechaników że to wymieniacze bo nie robią głowicy sami tylko dają do szlifierni. Dzisiejsze silniki to nie konstrukcje z PRL , które naprawia twoj stary dobry mechanik. To precyzyjnie zaprojektowane glowice gdzie do obróbki potrzeba dużego zaplecza sprzetowego i nawet warsztaty specjalizujące się tylko w remontach silników w większości nie posiadają własnej szlifierni.Cała zabawa z odkreceniem i przykreceniem glowicy to ułamek czasu z całości potrzebnego na wykonanie naprawy. W wielu autach konieczne jest wyjecie silnika. Dajemy gwarancję na wykonanie naprawy więc nie możemy bawić się w pół środki. Każdy z nas mając warsztat nauczył się, że oszczedzanie przy naprawie silników sie nie opłaca.
Autor w 2.7 tdi zrobił naprawę sam dla siebie. Nie wnikam, czy auto zaraz po naprawie nie będzie szukać innego właściciela czy pozostanie dalej w jego posiadaniu ale jakby klient zlecił mi tego typu naprawę w taki właśnie sposób to nawet bym nie otworzył maski bo szkoda czasu.

artur04c

Początkujący
Punktów
0
Miasto
x
Silnik przejdzie kompleksową naprawę i czynności, które trzeba będzie wykonać będą zrobione, bo auto jest robione dla mnie i chcę żeby posłużyło jak najdłużej, a jak już silnik jest wyciągnięty i rozebrany to posprawdza się wszystko oraz zmieni się rozrząd. Nie ma co robić fuszerki, że się da nowe uszczelki pod głowicę złoży się go i bedzie hulał, fabryka tego nawet nie przewiduje bo tak nie będzie :D

Dobrze mam jeszcze jedno pytanie bo tego jeszcze nie wiem i nie chcę zakładać nowego tematu.
To audi a6 c6 jest z 2008r. i czy jest możliwość bez większych lub bez przeróbek wstawienie zderzaka przedniego po lifcie oraz światła bi-xenon ? Co się z tym wiążę oraz co będzie potrzebne? Bo przód i tak rozbity i idzie do wymiany. Co o tym sądzicie? Jest sens ?

kamil03

SuperMechanior
Punktów
56
Miasto
kraków
Zacznij naprawiać auta a dopiero poprawiaj mechaników. Co w tym złego ze zawozisz głowice do gościa który tylko to robi i zna sie na robocie bo dziennie przewala tego X sztuk. Skończyły sie ery żuków i "maluchów" Szczelność też sprawdzasz w wannie w domu?

anim7991

SuperMechanior
Punktów
16
Miasto
łódź
Bardziej chodziło mi o to, że nie potrzebnie krytykowany jest ktoś za to że czegoś nie zrobił. Może nie uznał że nie musi planować i wie co robi. Jeśli ktoś planuje głowice, sprawdza szczelność za każdym razem - super, faktycznie profesjonalnie i godne podziwu. Nie potrzebnie krytykowalem i tu przyznaje moja winę.

Natomiast niektórzy powinno zrozumieć, ze zeasem ktoś potrzebuje pomocy, czasem namiaru na dobrego mechanika, czasem dobrej porady i nie koniecznie poradnika i zdradzania tajemnic zawodu.

Po prostu pamiętam jak sam wsadziłem do poloneza silnik z rovera, jak wypadła mi tuleja bo na forach krytykowali mnie ze próbuje zrobić coś sam a wystarczyło napisać żeby nie obracać wałem bez głowicy. Pamiętam jak oddałem do pseudo mechanika i za kilka kilometrów miałem do wymiany wszystkie zawory bo napinanie rozrządu napinaczem manualnym przerosło wsiowego fachowca. Widząc ludzi którzy probują zrobić coś samemu staram się im pomoc, doradzić bo motoryzacja ma coś takiego, czym można się zapalic, to może być pasją.

Do swojego poloneza wsadziłem kilka silników, robiłem hybrydy z tulejami, tłokami z innych pojemności i wiele bym dał, żeby poczuć to, co czułem jak wyjeżdżałem z warsztaciku z myślą że coś udało się samemu naprawic. Teraz mogę jedynie o tym poczytać.

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
"Po prostu pamiętam jak sam wsadziłem do poloneza silnik z rovera, jak wypadła mi tuleja bo na forach krytykowali mnie ze próbuje zrobić coś sam a wystarczyło napisać żeby nie obracać wałem bez głowicy. Pamiętam jak oddałem do pseudo mechanika i za kilka kilometrów miałem do wymiany wszystkie zawory bo napinanie rozrządu napinaczem manualnym przerosło wsiowego fachowca. Widząc ludzi którzy probują zrobić coś samemu staram się im pomoc, doradzić bo motoryzacja ma coś takiego, czym można się zapalic, to może być pasją."

w sumie racja.

komar200

GWD
Punktów
1198
Miasto
grudziadz
Silnik przejdzie kompleksową naprawę i czynności, które trzeba będzie wykonać będą zrobione, bo auto jest robione dla mnie i chcę żeby posłużyło jak najdłużej, a jak już silnik jest wyciągnięty i rozebrany to posprawdza się wszystko oraz zmieni się rozrząd. Nie ma co robić fuszerki, że się da nowe uszczelki pod głowicę złoży się go i bedzie hulał, fabryka tego nawet nie przewiduje bo tak nie będzie :D

Dobrze mam jeszcze jedno pytanie bo tego jeszcze nie wiem i nie chcę zakładać nowego tematu.
To audi a6 c6 jest z 2008r. i czy jest możliwość bez większych lub bez przeróbek wstawienie zderzaka przedniego po lifcie oraz światła bi-xenon ? Co się z tym wiążę oraz co będzie potrzebne? Bo przód i tak rozbity i idzie do wymiany. Co o tym sądzicie? Jest sens ?
PRZÓD:
Zderzak Przedni kompletny 1950zł (wraz z pompkami spryskiwaczy lamp które sa inne)
Lampy Przednie skrętne bixenon kompletne 2450zł
Moduł lamp przednich 310zł (tak zwany Bornetz numer modułu obsługujacego LEDY 4F0 907 279, 4F0 910 279 K )
Podłączenie Modułu wraz z Przekodowaniem go na ledy 300zł
?ciagniecie Podzespołu Modułu komfortu/ lamp przednich w ASO 80zł

BOK:
Lusterka Fotochromowe , Elektryczne itp 850zł

Do góry Bottom