• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi A6 C6 2.7 TDI - Rozrząd

artur04c

Początkujący
Punktów
0
Miasto
x
Witam, mam po kolizyjne audi a6 c6 2.7 TDI, które miało kolizję czołową coś przy 50-60 km/h i mechanik stwierdził, że przeskoczył rozrząd bo nie można przekręcić wałem, blokuje się w jednym położeniu. Czy jest to możliwe, aby przeskoczył rozrząd na łańcuchu? Wstępnie patrzyłem się na otwory, w których montowane są blokady rozrządu i niby się pokrywają, a wałem nie można obrócić. Jak coś to mogę podesłać szczegółowe zdjęcia bo silnik wisi u mnie w garażu. Pozdrawiam Artur.

artur04c

Początkujący
Punktów
0
Miasto
x
Dobrze ja zrobię zdj. może ktoś coś zauważy. Do blokad mam dostęp ale dopiero pojutrze. Zapomniałem dodać, że od przodu pasek napędu pompy został uszkodzony.

ps. zdj zrobię jutro jak będzie widno ;)

Ostatnia edycja:

artur04c

Początkujący
Punktów
0
Miasto
x
Silnik jest sprawny, nieudolny mechanik złe zdiagnozował. Widzę, że wszystko trzeba samemu robić.

artur04c

Początkujący
Punktów
0
Miasto
x
Sam rozrząd sprawdzałem na "oko" i wydawało się ok. Więc zdjąłem głowice lewą i prawą i pokazały się malutkie kawałki plastiku, które wpadły podczas uderzenia i silnik zdążył je wciągnąć.

artur04c

Początkujący
Punktów
0
Miasto
x
Tak dokładnie tak było. Pękł plastikowy kolektor ssący i przed wystrzeleniem bezpiecznika pirotechnicznego silnik zdołał wciągnąć w siebie kawałki plastiku i to było powodem, że wał nie dał się obkręcić. Gdybym wiedział, że to plastik to bym na siłę kręcił ^^

artur04c

Początkujący
Punktów
0
Miasto
x
Głowice nie oberwały, po tym zabiegu co zrobiłem to jestem ale i nie jestem w plecy 200 zł za uszczelki pod głowicę. Bo naprawa tego to jest nic w porównaniu z zakupem słupka za około 4000zł

anim7991

SuperMechanior
Punktów
16
Miasto
łódź
A wy za każdym razem planujecie glowice? Czyli metoda odkręcania na pałę i tak pokrzywioną głowice planujecie? A one tak się krzywią tylko na dole czy gniazda na wałki tez?

Pytam, bo wiem i widziałem na własne oczy osoby, które odkręcają głowice w taki sposób, że jest prosta

Do góry Bottom