• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi a6 c6 3.0 kopcenie

Piotr1986#

Początkujący
Punktów
0
Audi A6 C6 2006r poj 3.0 diesel 224km automat tiptronic

Na postoju jak jest rozgrzany kopci na biało - siwo. Podczas jazdy ruszania chwilę kopci a później przestaje. Gdy jest zimny nie ma takich objawów, dopiero po rozgrzaniu. Turbina po regeneracji, wyłączony egr, klapy wirowe oraz usunięty i wyłączony dpf , podniesiona moc o 20%, pali się kontrolka od przepływomierza (wymieniony na oryginalny) i dalej się zapala. Auto paliło bez problemu, wczoraj dłużej odpalał, moc ma, silnik pracuje równo. Lekkie falowania obrotów. Jak jest zimny czuć szarpnięcie skrzyni z biegu 2/3, jak jest rozgrzany to nie ma tego problemu Może ktoś pomoże rozwiązać problem, może miał ktoś podobny przypadek. Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
976
Miasto
PGS
Wrócić do oryginalnego softu i zobaczyć co się dzieje w parametrach .

Piotr1986#

Początkujący
Punktów
0
Dodam że przed wymianą turbiny kopcił bardziej, a po regeneracji trochę mniej i zastanawia mnie jeszcze ta przepływka, mimo wymiany na oryginał dalej zapala się check

Ostatnia edycja:

Motoborys

Początkujący
Punktów
0
Audi A6 C6 2006r poj 3.0 diesel 224km automat tiptronic

Na postoju jak jest rozgrzany kopci na biało - siwo. Podczas jazdy ruszania chwilę kopci a później przestaje. Gdy jest zimny nie ma takich objawów, dopiero po rozgrzaniu. Turbina po regeneracji, wyłączony egr, klapy wirowe oraz usunięty i wyłączony dpf , podniesiona moc o 20%, pali się kontrolka od przepływomierza (wymieniony na oryginalny) i dalej się zapala. Auto paliło bez problemu, wczoraj dłużej odpalał, moc ma, silnik pracuje równo. Lekkie falowania obrotów. Jak jest zimny czuć szarpnięcie skrzyni z biegu 2/3, jak jest rozgrzany to nie ma tego problemu Może ktoś pomoże rozwiązać problem, może miał ktoś podobny przypadek. Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam
Witam miałem takie coś jak odpalałem auto rano nic nie kopcilo jak się zrobil motor cieply zaczynał kopcic bialo siwo wada była wtryski wymieniłem wraz z przepustnica bo tez może się zacinać posiadam audi a6 c6 allord 3.0 tdi kod silnika asb

Piotr1986#

Początkujący
Punktów
0
Problem rozwiązany, wtryski wymienione i kopcenie ustało, dzięki za pomoc

Piotr_Ł

SuperMechanior
Punktów
45
Miasto
Lublin
Jak pęknie tlok to silnik się rozbiegnie. Zdławienie go w automacie będzie problematyczne

slawek1

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
429
Miasto
Świdnica
Ty się weź rozbiegnij i walnij sobie baranka czołem w ścianę. Nie masz pojęcia nie komentuj bo się słabo robi.

Do góry Bottom