• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi problem

Marcin_123

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Wejferowo
Witam. Mam problem z audi a4b5. W audi na zakrętach przy hamowaniu włącza się ABS (kontrolka się nie zaświeca). Czasami do tego zamiga kontrolka ESP.
W samochodzie niema zapisanych żadnych błędów.
Każdy z czujników pokazuje równa prędkość.
Od czego zacząć panowie? Co to może być?

Peita

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
63
Wszystkie koła takie same ? Komputer na kolana i sprawdzic jak wyglądają poszczególne prędkości kół

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
Napisałem od czego zacząć. A błędów jak Marcin napisał, nie ma. Tyś ślepy czy nie czytaty?
Ty i ten kreetyn toomi naprawdę uważacie, że sprawność zacisków nie ma nic do ABSu?

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
w zakretach pokazuje rowna predkosc ?? :)
A kiedy się załącza przy zatrzymywaniu się na małej prędkości?

Sory gtszudi nie zauwarzyłem że to pytanie a nie stwierdzenie.

A kiedy się załącza przy zatrzymywaniu się na małej prędkości?

Sory gtszudi nie zauwarzyłem że to pytanie a nie stwierdzenie.
W ogule mnie się poświrgoliło, nie zwracajcie uwagi na ten post.

Ostatnia edycja:

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
Dobre pytanie, pomogę Ci poprawnie je zadać. Co ma sprawność zacisków hamulcowych do prawidłowego działania systemu ABS?
No wyobraź sobie pompe abs. Ta pompa steruje ciśnieniem płynu hamulcowego, na każdą sekcję (znaczy się zacisk, a w tym Audi będzie ich razem cztery). No i, ta pompa reguluje ciśnienie na zacisku, bo czujnik tak zażądał, bo czujnik sczytał prędkość obrotową. Pompa ABS odpuszcza ciśnienie na zacisku, a zacisk dalej zaciska, bo jest zjepany. Tera dalej...Co wtedy czyta czujnik koła po przekątnej? A no czyta prawidłową wartość, a pompa zmniejsza ciśniene płynu hamulcowego na drugi zacisk osi zjepanego zacisku.

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Dobre pytanie, pomogę Ci poprawnie je zadać. Co ma sprawność zacisków hamulcowych do prawidłowego działania systemu ABS?
No wyobraź sobie pompe abs. Ta pompa steruje ciśnieniem płynu hamulcowego, na każdą sekcję (znaczy się zacisk, a w tym Audi będzie ich razem cztery). No i, ta pompa reguluje ciśnienie na zacisku, bo czujnik tak zażądał, bo czujnik sczytał prędkość obrotową. Pompa ABS odpuszcza ciśnienie na zacisku, a zacisk dalej zaciska, bo jest zjepany. Tera dalej...Co wtedy czyta czujnik koła po przekątnej? A no czyta prawidłową wartość, a pompa zmniejsza ciśniene płynu hamulcowego na drugi zacisk osi zjepanego zacisku.
Mój dziadek palił przez całe życie. Gdy miałem około 10 lat moja mama powiedziała mu "jeśli chcesz zobaczyć jak twoje wnuki idą na studia, powinieneś natychmiast rzucić palenie". Łzy napłynęły mu do oczu, gdy uświadomił sobie jaka jest stawka. Rzucił palenie z dnia na dzień. Niestety było za późno, bo trzy lata później zmarł z powodu raka płuc. Byłem strasznie tym zdołowany. Moja matka powiedziała do mnie "Nigdy nie pal. Proszę, nie każ swojej rodzinie przechodzić przez to, przez co my teraz przechodzimy". Oczywiście przyznałem jej rację. Aktualnie mam 42 lata, przez całe swoje życie nie dotknąłem papierosa. I teraz trochę tego żałuje, bo i tak dostałem raka od tego gónwa które napisałeś :p

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
987
Miasto
Pruszcz Gdański

Czegoś nie czaje. .. :)

Do góry Bottom