• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi problem

Marcin_123

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Wejferowo
Witam. Mam problem z audi a4b5. W audi na zakrętach przy hamowaniu włącza się ABS (kontrolka się nie zaświeca). Czasami do tego zamiga kontrolka ESP.
W samochodzie niema zapisanych żadnych błędów.
Każdy z czujników pokazuje równa prędkość.
Od czego zacząć panowie? Co to może być?

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
na k to tylko z małej, nigdy z wielkiej, a toomii to kretyn, też z małej.
A pompa ABS do prawidłowego działania potrzebuje sprawnych zacisków hamulcowych.
Fszyskie cztery muszo kurna hodzić bo jak nie to hooy stakimi hamulacami co pompa wylacza hamowanie

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
na k to tylko z małej, nigdy z wielkiej, a toomii to kretyn, też z małej.
A pompa ABS do prawidłowego działania potrzebuje sprawnych zacisków hamulcowych.
Fszyskie cztery muszo kurna hodzić bo jak nie to hooy stakimi hamulacami co pompa wylacza hamowanie
twoja pani od polskiego, usiadła teraz i zapłakała :D:D:D

a tak poza tym, to:

:D:D:cool:

Peita

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
63
XMARIO , ty chyba sam dokładnie nie wiesz co ty za bzdury wypisujesz , a tak na marginesie to autor napisał ze sterownik widzi takie same prędkości i ..... i wiesz co nie chce mi sie tobie tłumaczyć bo widze ze pozjadałeś wszystkie rozumy . I tak na marginesie to nie raz zaciski były tak zapieczone ze tarcza rozgrzewała sie do „czerwoności” ale koło dawało radę kręcić sie z tą samą prędkością i sie nie „ślizgało” i abs i ESP wtedy nie reagują ....... jeszcze jedna sprawa to tak jsk ktos wcześniej napisał jesli zapala sie abs to błąd jakiś musi byc w pamięci , chyba ze dzieje sie cos ze sterownikiem abs

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
Ty, jeśli naprawdę coś się zapala w samochodzie, to trza uciekać.

A hamulce, to trza mieć najlepiej sprawne. Lecim dalej, po raz enty- pompa ABS nie reaguje prawidłowo przy niesprawnych zaciskach.

Ostatnia edycja:

Diagbox10

-*-*-
Punktów
1212
Miasto
trasa lublin siedlce
XMARIO , ..... jeszcze jedna sprawa to tak jsk ktos wcześniej napisał jesli zapala sie abs to błąd jakiś musi byc w pamięci , chyba ze dzieje sie cos ze sterownikiem abs
to ja napisałem

A nawiasem mowiac to dodam pytanie do tematu: DLACZEGO KU..WA CO 3 LUB 4 MIESIACE MI ROZPIEPRZA DIAGBOXA W KOMPIE I MUSZE GADA INSTALOWAC I TE ZASRANE AKTUALIZACJE PRZEZ 3 GODZINY? Wie ktos. Czy nie lubi sie z jakims programem diagnostycznym?

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
987
Miasto
Pruszcz Gdański
to ja napisałem

A nawiasem mowiac to dodam pytanie do tematu: DLACZEGO KU..WA CO 3 LUB 4 MIESIACE MI ROZPIEPRZA DIAGBOXA W KOMPIE I MUSZE GADA INSTALOWAC I TE ZASRANE AKTUALIZACJE PRZEZ 3 GODZINY? Wie ktos. Czy nie lubi sie z jakims programem diagnostycznym?

pewnie z netem sie nie lubi jak clip

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Dobre pytanie, pomogę Ci poprawnie je zadać. Co ma sprawność zacisków hamulcowych do prawidłowego działania systemu ABS?
No wyobraź sobie pompe abs. Ta pompa steruje ciśnieniem płynu hamulcowego, na każdą sekcję (znaczy się zacisk, a w tym Audi będzie ich razem cztery). No i, ta pompa reguluje ciśnienie na zacisku, bo czujnik tak zażądał, bo czujnik sczytał prędkość obrotową. Pompa ABS odpuszcza ciśnienie na zacisku, a zacisk dalej zaciska, bo jest zjepany. Tera dalej...Co wtedy czyta czujnik koła po przekątnej? A no czyta prawidłową wartość, a pompa zmniejsza ciśniene płynu hamulcowego na drugi zacisk osi zjepanego zacisku.
Xmario powinieneś zmienić nick na X-File bo teorie które produkujesz są bardziej niedorzeczne niż te z serialu o tym samym tytule. Sam święty Antoni od brzozy pewno tobie ich pozazdrościć.

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Sam święty Antoni od brzozy pewno tobie ich pozazdrościć.
nie zapomnijmy jeszcze o parówkach....

Do góry Bottom