• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Auto do 6 tyś PLN

waluś GSi

SuperMechanior
Punktów
20
Miasto
Ogrodzieniec
www.facebook.com
Otóż jak w temacie, w bliskim czasie chciałbym kupić samochód, do dyspozycji będę miał około 6 tyś zł. najlepiej by było gdybym w tej kwocie zmiescil sie z zarejestrowaniem pojazdu, jeśli się nie uda to trudno. I moje pytanie do Was, jakie auto będzie najrozsądniejsze ?
Warunki jakie ma spełniać auto to:
- koniecznie 5 drzwi
- w miarę tanie w eksploatacji
- żadne Kombi !
- nic na tył napęd, więc żadne tanie BMW nie wchodzi w grę.
- motor ? - od 1.4 do 1.6 najlepiej pb+lpg ewentualnie diesel. W skrajnych wypadkach 1.2 lub 1.8. (Tu chodzi bardziej o opłaty niż spalanie, bo to bedzie pierwsze auto rejestrowane na mnie, poprzednie bylo na tate)

Mam dwa auta na oku tj. Seat Ibiza II FL, bądź Opel Astra G. Ale liczę na Wasze porady, pomysły.
Pozdrawiam !

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
Ibiza jest bardzo dobrym pomyslem, jedyne co to unikaj silnika 1.4 16V ;)
Najrozsądniej widzialbym w takiej Ibizie 1.9 TDI, OC będzie droższe, ale bardzo niskie spalanie i tańsze niz z LPG przeglądy szybko Ci to zrekompensują, komfort jazdy tez o wiele większy :)

waluś GSi

SuperMechanior
Punktów
20
Miasto
Ogrodzieniec
www.facebook.com
Ibiza jest bardzo dobrym pomyslem, jedyne co to unikaj silnika 1.4 16V ;)
Najrozsądniej widzialbym w takiej Ibizie 1.9 TDI, OC będzie droższe, ale bardzo niskie spalanie i tańsze niz z LPG przeglądy szybko Ci to zrekompensują, komfort jazdy tez o wiele większy :)
Wiem, że te 16v w ibizach są nieudane i głośne. więc w grę wchodzi 8V ;)

do niedawna jeszcze chciałem ;) lecz za duużooo tego jeździ w moich stronach, ale nie jest to skreślony pomysł :)
jakieś jeszcze propozycje ?:)

mathiass

SuperMechanior
Punktów
153
1.9dsi klekocze malo pali - na miasto wystarczy :)

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Jeśli chcesz coś niecodziennego to może saab

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
poszukaj astry w 8v i zapomnisz o samochodzie ja mam astre F 1.4lpg z polskiego salonu w tej chwili ma nastukane 390tyś w tym ponad 200tyś na lpg i nic nie grzebię dosłownie nic olałem ja totalnie nawet od ponad 1.5 roku nie wymieniłem oleju a jeździ codziennie teraz kumpel ja katował po 100km dziennie a ogólnie służy mi jako auto warsztatowo-budowlano-zastępcze dla klientów i zasuwa aż miło

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
Asteroida tego jest pełno wszędzie (zajrzyj pod biurko tam pewnie są już ze 3) ibiza w środku prosta jak budowa cepa ale jak to u sąsiadów proste kreski we wszystkim co się rusza kwestia gustu moje typy były by następujące:

Sedan
Renault Laguna + lpg tanio wygodnie wyp. też spoko znajdziesz do 4000zł zarejestrowany z gazikiem i klimatronikiem tylko szukaj wersji po lifcie stare rdzewiały... samochód z ć...ą na masce pierwyj sort

Coś mniejszego
Ford Fiesta albo Focus za 6k pewnie znalazł byś coś wygląd cały czas w miarę bolączka to oczywiście blacha... silniki 1.6, 1.3 bardzo ok i jeszcze 1.6 tddi nie mylić z tdci

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom