• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

auto na abonament - opinie

Co sądzisz o autach na abonament

• Dobra rzecz

Głosów: 0 0,0%
  • inna odpowiedź (napiszę w temacie)

Głosów: 0 0,0%

• Głosujących
    3

nieznamsienaautach

Początkujący
Punktów
0
Witam,
Znudzony ponadrocznym szukaniem auta dla siebie (do 25 tys.) dostrzegłem możliwość wynajmu długoterminowego auta. Mam konkretną ofertę. Jest to normalne miejskie autko (czyli do tego do czego głównie mi posłuży), z silnikiem 1.6 w racie 950 zł na miesiąc. Umowa na rok.

Dodzwoniłem się zapytać o szczegóły, okazuje się, że jest dobrze, choć nie do końca.
Auto ma AC/OC. Nie trzeba za nie dopłacać.
Serwis wliczony w cenę.
Rejestracja wliczona w cenę.
Auto zastępcze w razie poważniejszych usterek.
Brak opłaty wstępnej.
15 tys. ograniczenia przez rok. Za przekroczenie jakieś groszowe kwoty od kilometra.

Wszystko fajnie, ale jedno pytanie zmieniło wszystko. Zapytałem o to czy jak będą na aucie jakieś rysy od parkowania, otarcia czy coś to okazuje się, że wtedy oni będą dochodzić czy to ja zrobiłem czy ktoś... Zapytałem czy AC tego nie pokrywa to dowiedziałem się, że "różnie może być". Aha. No i teraz powiem, że mój zapał trochę ostygł.
Czytałem trochę o tym i dowiedziałem się, że właśnie na takich rzeczach jak ryski, otarcia takie firmy wypożyczające auta zarabiają. Za nadmierną eksploatację również. Dziwne trochę, że AC tego może nie ogarniać . Jak to w ogóle możliwe?

Generalnie plan był taki, żeby sobie wypożyczyć to auto na rok, a w międzyczasie dalej szukać używanego i po roku albo wcześniej nabyć swoje (pewnie gorsze) autko. Oczywiście, zakładam, że będzie mi się chciało i po drodze to auto mnie tak nie rozpieści, że nie będę już chciał się z nim rozstawać...
Już miałem brać, ale ta informacja była dla mnie jak czerwony znak STOP.

Co o tym myślicie? Macie jakieś doświadczenia z autami na abonament?

NorbertK

SuperMechanior
Punktów
214
Rozwazalem rok temu autoabonement w skodzie (cala vag ma ten sam program odnośnie abonametu). Wg mnie to jest nieopłacalne. Żeby rata była w miare niska trzeba wpłacić dużą kwote na początku. Używasz auto 3 lub 4 lata i musisz je oddac i nie dostajesz nic w zamian. Lepiej juz kupic auto 4 letnie po takim wlasnie abonamecie.

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
566
Miasto
Podkarpacie
Pol roku temu tez to rozważałem , wyszło ze jedyny samochód w abonamencie jaki ma sens(opłaca się) to toyota yaris . Reszta to przepłacanie .

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
474
Z jakiej racji AC miałoby nie pokryć szkody? Oczywiście, że pokryje szkodę i auto naprawą. Problem raczej leży w tym, że po takiej naprawie np. stłuczki parkingowej auto straci na wartości i wypożyczalnia zażąda od Ciebie różnicy. Np. wyliczyli sobie, że po roku i 15 tysiącach km auto będzie warte dajmy na to 60 tysięcy zamiast 90 które kosztowalo jako nowe, ale przez stluczkę straciło na wartości dodatkowe 5 tysięcy (bo już np błotnik malowany), na które wystawą Ci fakturę jak będziesz auto zdawał. I teraz najlepsze, przy szkodzie z OC, jeżeli ktoś w Ciebie wjedzie, nadal mogą stwierdzić, że auto straciło na wartości więcej niż w umowie i masz dopłacić. Oczywiście ta kasa akurat jest do odzyskania z OC sprawcy, ale powiem Ci szczerze, że nie jest to takie "hop siup, rzeczoznawca i przelew na konto"

Ogólnie trzeba podejść do tematu tak: skoro niby najem długoterminowy opłaca się bardziej niż zakup na kredyt, to gdzie jest haczyk? Co, nagle wszyscy dilerzy i leasingi robią prezenty i sprzedają auto taniej, do tego biorąc na klatę serwisowanie? Nie ma nic za darmo przyjacielu złoty :)

Auta w najem nie miałem i mieć nie będę, ale leasing miałem już nie jeden i powiem Ci jedno, NIGDY WIĘCEJ.

nieznamsienaautach

Początkujący
Punktów
0
No i właśnie o taki konkretny przykład mi chodziło, Mikidz! Dzięki za rzetelną odpowiedź. Mój zapał na wynajęcie auta spadł i raczej się nie zdecyduję na coś takiego dalej poszukując auta.
Pozdrawiam.

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
476
Miasto
Józefów
950 zł na miesiąc razy 12 miesięcy to 11400 zł , chyba taksówki wyjdą mniej bo to tylko koszt płatności co miesiąc a na powietrze samochód nie jeździ .. paliwo 7 razy 15000 km razy 5,20 daje jakieś 5500 zł co nam daje ok 17000 zł. za przyjemność pojeżdżenia nowym samochodem , wróć nie nowym bo nowy to on jest jak stoi u dealera a po wyjechaniu to już jest używany więc oczywiście można wyrzucić przez rok 17 tyś
ale co kto lubi ;D
ja bym chyba jeździł taksą

Do góry Bottom