• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Auto na biegu nie jedzie tylko cos chrupie i glosno stuka

Alek84

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Pruszcz Gd
mam problem jechałem autkiem i nagle cos strzelilo i dalej nie jedzie jak wbijam bieg to dziwnie chrupie bardzo glosno i na luzie to samo. Co moglo się stać??

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
skrzynia biegów, ale zaczął bym od sprawdzenia półosi bo rozumiem że przednionapędowe?
Co za auto, może jakieś informacje? nie? a może most a może wał?

choinka...w SB

Alek84

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Pruszcz Gd
Kia carens 2 2004 r. A od tygodnia przy straconych kołach bardzo głośne zgrzytanie. czy może to być przegub zewnętrzny?? bo właśnie wczasie skracania to mi strzelilo. skrzynia ładnie chodziła wszystko płynnie wchodzilo

DrCars

SuperMechanior
Punktów
15
Miasto
Suwałki
Jak auto podniesiesz na podnośniku i uruchomisz, koła też będą wolno się kręcić. W Twoim przypadku mechanizm też może nie wyczuwać oporu na tej stronie i obraca półosią . Sprawdź to.

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
Panowie, podnosisz auto jedną stroną i tu gdzie podniosłeś powinno kręcić się koło, nawet ostrożnie możesz wrzucić 1 bieg i powoli puścić sprzęgło, wtedy masz pewność że bieg załączony a auto powinno kręcić kołem...w ten sposób możesz sprawdzić oba koła, tylko nie spinaj napędów 4x4 i blokad!

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
Zależy gdzie ma czujnik.....sprawdź czy kręci sie któras półoś (tam gdzie bedzie zerwany przegub to półos będzie się kręciła), wjedź na kanał, jedynka i pusc sprzęgło, na wszelki wypadek ręczny, i niech sobie terkocze-wchodzisz pdo niego i oglądasz

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
jeżeli zrobiłeś jak napisałem i auto miało włączony bieg to szukaj drugiej skrzyni...
jeżeli auto było na luzie to jak ma szybkościomierz reagować? no chyba że czyta z ABS-u prędkość...
gdzie jest czujnik prędkości?

Adam_ntp

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
Pruszków
czy to moja nadgorliwa natura? czytam czytam... Dołączył: "dzisiaj", postów: "1" Nie poda nawet marki wozu, nie działa, nie jedzie... Forum mechaników, czy forum pytań do mechaników? wiem że jest taki dział, ale mi to podlatuje chęcią diagnozy za darmo, i jak się da to sam se wymieni co by taniej....

Alek84

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Pruszcz Gd
Byłem i patrzyłem polos kreci od kierowcy strony i słychać chrupanie więc uważam że na 100% przegub. Chyba ze sie myle.

Chodziło o Kia carens 2 2004r

DrCars

SuperMechanior
Punktów
15
Miasto
Suwałki
czy to moja nadgorliwa natura? czytam czytam... Dołączył: "dzisiaj", postów: "1" Nie poda nawet marki wozu, nie działa, nie jedzie... Forum mechaników, czy forum pytań do mechaników? wiem że jest taki dział, ale mi to podlatuje chęcią diagnozy za darmo, i jak się da to sam se wymieni co by taniej....
No chyba nadgorliwa natura. Może marki i typu nie podał w pierwszym poście (drugim postem już to naprawił) ale jest to dział "pytanie do mechanika". Więc chyba nie ma co wody gotować... Pozdrawiam.

Do góry Bottom